7 beneficii ale chefirului pentru sănătate
Este o sursă excelentă de substanțe nutritive și este bogat în probiotice
Aceste boabe nu sunt altceva decât agregate de drojdii și bacterii care transformă laptele, și mai ales lactoza conținută, în acidul lactic. Din acest motiv, gustul chefirului este mult mai acid decât al iaurtului. Chefirul conține până la 30 de tipuri de bacterii și drojdii, mai mult decât orice alt tip de lapte fermentat. Unele microorganisme, cunoscute sub numele de bacterii probiotice, pot avea efecte pozitive asupra sănătății, dacă sunt ingerate. Acestea ne pot influența sănătatea în multe moduri, cum ar fi: o digestie bună, controlul greutății și sănătatea minții noastre.
1. Îmbunătățește digestia
Probioticele sunt un ajutor valoros pentru multe probleme digestive. Bacteriile probiotice conținute în chefir pot restabili echilibrul bacteriilor prietenoase prezente în intestinul nostru. Se știe că bacteriile bune din intestin sunt esențiale pentru sănătatea întregului organism. Chefirul ajută la restabilirea echilibrului florei bacteriene, permițând o digestie mai rapidă și o asimilare mai bună a diverselor alimente. Această băutură este, de fapt, ideală pentru recuperarea după un tratament cu antibiotice.
2. Reduce intoleranța la lactoză
Laptele conține un zahăr natural numit lactoză. Multe persoane, în special adulții, nu pot digera corect lactoza. Această afecțiune se numește intoleranță la lactoză. Bacteriile lactice conținute în laptele fermentat, cum ar fi chefirul și iaurtul, transformă lactoza în acid lactic, astfel încât aceste alimente au un conținut de lactoză mult mai mic decât laptele și pot fi digerate mai ușor. Conform studiilor, chefirul poate reduce inflamația care provoacă reacții alergice. De fapt, se crede că multe alergii sunt cauzate de un deficit de bacterii benigne în intestin, o problemă care poate fi rezolvată prin consumul regulat al acestei băuturi.
3. Stimulează sistemul imunitar
Chefirul conține mai mulți nutrienți, cum ar fi biotina și acidul folic, care ajută sistemul imunitar și protejează celulele. Conținutul ridicat de probiotice, inclusiv Lactobacillus kefiri, care este prezent doar în această băutură, protejează organismul de proliferarea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi Escherichia coli. În plus, prezența în compoziția chefirului a unui polizaharid numit kefiran ajută la combaterea infecțiilor fungice, cum ar fi candida.
4. Poate îmbunătăți sănătatea oaselor și poate reduce riscul de osteoporoză
Osteoporoza se caracterizează prin deteriorarea țesutului osos, din cauza lipsei sau a malabsorției de calciu în organism. Din păcate, majoritatea victimelor sunt femei, mai ales cele trecute de menopauză. Asigurarea unui aport zilnic adecvat de calciu este cea mai eficientă soluție pentru îmbunătățirea sănătății osoase și încetinirea progresiei osteoporozei. Chefirul din lapte nu este doar o sursă excelentă de calciu, ci și de vitamina K2. Această vitamină joacă un rol vital în asimilarea calciului. Chefirul ajută astfel la combaterea osteoporozei. În plus, conținutul de fosfor și magneziu contribuie la îmbunătățirea sănătății generale a oaselor.
5. Este anticancerigen
Chefirul pare a contracara creșterea celulelor canceroase și conversia celulelor sănătoase în celule bolnave. De fapt, un studiu canadian afirmă că chefirul este capabil să reducă celulele canceroase responsabile de cancerul de sân cu 56%. E adevărat, studiul s-a desfășurat deocamdată doar pe cobai.
6. Ajută la slăbire
Flora bacteriană nu numai că ajută la digerarea alimentelor, ci și la sintetizarea vitaminelor importante, precum vitamina K și vitaminele B. Absorbția inadecvată a nutrienților și starea inflamatorie cronică cresc riscul obezității: de aceea, chefirul este un aliat valid pentru a contracara creșterea în greutate. Kefiranul conținut în chefir scade, de asemenea, tensiunea arterială și ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
7. Îmbunătățește aspectul pielii
Acneea, psoriazisul și eczemele pot fi cauzate de o instabilitate a florei intestinale. Chefirul, prin abundența sa de probiotice, ajută pielea să-și restabilească echilibrul și accelerează procesul de vindecare în caz de arsuri solare și erupții cutanate. Pe scurt, pe lângă faptul că este un aliat al bunăstării, chefirul este un potențial elixir de frumusețe.
Acum, după ce ai descoperit toate beneficiile chefirului, sunt sigură că ești nerăbdător/-oare să îl prepari și tu acasă! Îți mărturisesc că acum vreo 18 ani am „crescut și îngrijit” și eu o ciupercă de chefir. Am considerat-o bebelușul meu, pentru că mereu trebuia să-i port de grijă, să-i ofer lapte proaspăt și să o iau mereu cu mine peste tot (dacă nu aveam cui s-o las în grijă). Succes și ție!