Pentru a ne putea bucura de o bună sănătate a inimii, în special noi, femeile, recomandarea este să mâncăm mai devreme de ora 18.00, potrivit celor mai recente studii de specialitate. În caz contrar, cinele târzii ne pot afecta într-un mod negativ sănătatea inimii.
Dr. Nour Makarem, cercetător la Universitatea Columbia din New York, este autorul principal al studiului citat şi totodată cel care l-a făcut public zilele acestea la întâlnirea ştiinţifică a Asociaţiei Americane a Inimii, ediţia 2019, în Philadelphia.
Cum au făcut specialiștii legătura între sănătatea inimii și cinele târzii?
Colectivul condus de dr. Makarem a recrutat 112 femei, cu o medie de vârstă de 33 de ani, având o stare de sănătate bună pentru a putea participa la studiu. Aceştia au examinat sănătatea cardiovasculară a femeilor atât la începutul studiului, cât şi un an mai târziu folosindu-se de Life’s Simple 7. Acesta din urmă este un scor, conceput de Asociaţia Americană a Inimii, care măsoară cei şapte factori de risc ai unei persoane în ceea ce priveşte stilul său de viaţă, şi anume: fumatul, activitatea fizică, greutatea, dieta, nivelul de glucoză din sânge, nivelul colesterolului şi tensiunea arterială.
Participantele la studiu au notat în jurnalele lor alimentare, de pe telefonul mobil, cât, ce şi când au mâncat timp de o săptămână, atât la începutul studiului, cât şi un an mai târziu. Prin urmare, specialiştii au utilizat informaţiile jurnalelor electronice pentru a calcula asocierea dintre sănătatea cardiovasculară şi ora meselor.
Rezultatele studiului au arătat cum femeile care au consumat mai multe calorii după ora 18.00 erau predispuse la a avea o sănătate mai precară a inimii, astfel că tensiunea arterială şi masa corporală tindeau să crească, în timp ce nivelul de zahăr din sânge devenea mai greu de controlat pe termen lung. Scăderea scorului Life’s Simple 7 s-a înregistrat chiar și pentru o creștere de numai 1% a aportului caloric după ora 18.00.
Ceasurile biologice și dezechilibrul metabolic
“Ceasul creierului controlează multe dintre funcţiile organismului, însă fiecare sistem, inclusiv cel digestiv, îşi are propriul ceas biologic. Atunci când aceste ceasuri din organismul nostru nu sunt sincronizate cu cel al creierului, apar dezechilibrele metabolice, iar acestea, la rândul lor, pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiace”, ne explică medicul şi autorul cercetării, dr. Makarem.
De notat că deși studiul a fost făcut doar pe femei, este de presupus că rezultatele sale sunt valabile într-o bună măsură și pentru bărbați. Întrebarea e cine ajunge acasă înainte de ora 18 pentru a cina la ora recomandată?