CioColiva sau parastasul scoțian

ciocoliva De la desert funerar la protein bar, memento mori și "bucuria vieții" într-un magazin românesc din Scoția: ciocoliva
Citește mai multe articole despre

Un nou trend a înnebunit România și diaspora, toamna trecută. Încă se mai simte. E cu ciocolată umplută, idee recentă de inspirație “dubaiescă”(1), dar cu umplutură românească(2), totul în cel mai mare oraș din Scoția…

Alungați de “binele” din țară, hăt în colțul celălalt al micului nostru subcontinent, doi prieteni, Alex și Daniel, care țineau deja un fel de super-băcănie cu specific național în Glasgow, povestesc cui vrea să asculte, cum s-au trezit într-o bună zi că rămăseseră fără fistic pentru “ciocolata Dubai” (Dubai Chocolate) pe care o vindeau cu succes. Cum colivă aveau deja destulă, s-au gândit să o folosească pe post de umplutură în locul cataifului cu fistic. Așa s-ar fi născut și ideea de a încerca să deturneze cu arpacaș și nucă trend-ul apărut în Emiratele Arabe Unite.

Marșând pe sensibilitățile tip Halloween ale nordului european, combinate cu varianta românească (mitul Dracula și gastronomia legată de înmormântări și pomenirea morților), băieții s-au descurcat minunat printre scoțieni. În băcănia-cafenea-cofetărie din cartierul Govanhill, produsele cu tematică draculian-transilvanică (dulciuri, băuturi, căni și brizbrizuri) fac parte din oferta permanentă; un fel de Halloween pe tot anul. Se adaugă acestora produsele românești tradiționale (cărnuri și mezeluri, brânzeturi, zacuscă, murături) și cele legate de sărbători și ritualuri din țară (colivă, mucenici). Vând și colivă marcată tradițional cu semnul crucii din cacao pudră, ca acasă. Prin 2019 s-au gândit să bage colivă în diverse dulciuri de-ale lor. Micile coșciuge din ciocolată colorată umplute cu colivă se bucură și acum de succes. Mai apoi, în timpul nebuniei cu ciocolata Dubai (2024) au adaptat experimentul gastronomic la tabletele de ciocolată. Și-au botezat invenția Walking Dead’s Cake și Walking Dead’s Bar(3) integrându-se unei mode internaționale legată de torturi și dulciuri cu aceeași denumire și tematică inspirată din cunoscutul serial american, care o vreme a fost pe val.

Mari inventatori? Lucrurile nu par să fie, vom vedea, atât de simple, chiar dacă răspunsul clienților mâncători de porridge scoțian sau de colivă românească a fost unul peste așteptări, cu ciocolata în rol de mare unificator supra-cultural. Ce au făcut ei bine a fost să se promoveze imediat și intens, lucru pe care-l făceau și înainte. Au folosit din plin canalele de social media, chiar BBC a trecut pe la ei și au fost menționați de Glasgow Chamber of Commerce pentru rolul jucat în revitalizarea zonei în care s-au deschis. Însăși Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției, își mai bea cafeaua la ei și mai gustă câte o prăjitură. Cât despre ciocolățile lor cu arpacaș din ovăz, sunt apreciate acolo și ca adevărate protein bars, deci iată și o reinterpretare a sensului inițial, o adaptare la lumea de… acolo, dacă vreți.

Imitația e cea mai înaltă formă de apreciere. Fiindcă vorbim de un gust perfect echilibrat între colivă și ciocolată de zici că au fost făcute una pentru cealaltă, cum spun cunoscătorii, cererea a devenit mare. Unii cofetari au preferat să schimbe numele sau câte un amănunt-două și s-o prezinte ca pe invenția lor, alții preiau numele creativ, schimbând totuși câte ceva. Aici se combină “Dubaiul” cu Ciocoliva (avem, deci, kataif, colivă și fistic), aici avem Ciocolivă reinterpretată cu ciocolată belgiană. Iată și Chocoliva, în culorile tricolorului și prezentată sub formă de batoane de ciocolată și bomboane. Și aici avem un baton, iar aici suntem îmbiați cu RO-Coliva tricoloră. La Pitești e doar ciocolată cu umplutură de colivă și fără culori de mândru steag.

ciocolivaa

Ciocoliva încearcă să exorcizeze demonii.

Cu excepția numelui și a utilizării formei de tabletă de ciocolată, ideea “scoțiană” nu pare să fie, cum ziceam, chiar originală. Însă totul e neclar. Măruță, într-o emisiune transmisă taman în aceeași toamnă, pare sigur că prietenul cofetarului Elian Miță ar fi “inventatorul ciocolatei cu colivă”. Băieții au și o poveste cu Antarctica, unde le-ar fi venit ideea prin februarie 2024, dar care pare cusută cu ață albă ca zăpada. Asta pentru că într-o postare TikTok din iulie 2024 Elian anunță că va face Ciocolata României (nu pomenește de vreo ciocolivă). Sincer sunt puțin invidios că nu m-am gândit chiar eu la ideea asta, spune el dar îți super-mulțumesc de inspirație. Cui îi mulțumește? Unui comentator? Nu se știe, fiindcă începutul postării este tăiat. Dar el pune sprinkles

Este posibil să fi existat și experimente mai vechi. Jurnalistul Mircea N. Stoian pretinde că, participant fiind la o ediție a emisiunii Cireașa de pe tort din 2009(!), a câștigat chiar premiul emisiunii pentru un tort de ciocolată umplut cu colivă. Oricât am căutat, nu am mai găsit episodul respectiv și nici date despre ce s-a gătit atunci; doar participarea sa la două ediții ale Cireșii, odată ca gazdă, fără dată de difuzare, când în meniul pregătit de el nu apare tortul și altă dată ca oaspete, deci nu gătea. Neclar, ce vă spuneam?

Oricum, lumea s-a tot jucat cu aceste ingrediente în diferite cantități, combinații și abordări. În 2021 apărea o colivă cu glazură de ciocolată (postare din 16 martie 2021). În 30 octombrie 2021 bucătăresele de la Savori Urbane făceau bomboane din colivă. În iunie 2024 se putea gusta înghețată cu colivă la Chocolate Saga pe lângă alte minunății. Puteți găsi și choux de colivă cu ciocolată (rețetă din 16 mai 2024) și, de ce nu, coliva la cornet cu glazură de ciocolată.

Chiar dacă nu este atât de clar cine a fost primul care a adus împreună ciocolata și coliva, inițiativa, abordarea, brenduirea și munca pe brânci departe de țară sunt lăudabile și mă fac să acord premiul întâi “scoțienilor”. La urma urmei, să nu uităm că Alex și Dani fac și ei parte dintre milioanele de români alungați din țară de mafia din România. Care mafie? Aia creată de politicieni, mânca-le-am coliva cu sau fără ciocolată. Bodaproste, taică…

________________________
(1) Sau “dubăiască” sau “dubaian/dubăian”. Ne trebuie un adjectiv pentru a defini “ceva/cineva care aparține Dubaiului, referitor la Dubai”.
(2) Coliva nu este numai a noastră! O împărțim creștinește cu frații noștri ortodocși din Balcani și până în Rusia.
(3) De la eng. chocolate bar = “(tabletă de) ciocolată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *