8 cofetării cu produse dietetice din București

Macarons în oferta anumitor cofetării cu produse dietetice

Un trend cuprinde marile orașe ale României, de la un capăt la altul. Este vorba despre apariția unor cofetării cu produse dietetice, parte a tendințelor legate de hrănirea responsabilă și sustenabilă.

Tendința dulce-sănătoasă are și ea câteva nișe: vegană, vegetariană, cea legată de slăbit sau cea a dietelor terapeutice (preponderent pentru diabetici). Cum se văd acestea în oferta disponibilă spre degustare în București? Iată câteva cofetării cu produse dietetice și ce putem comanda de la ele în această perioadă.

LARA SWEETS

Începem această scurtă listă de cofetării cu produse dietetice cu Lara, care prepară „torturi și prăjituri pentru oamenii informați și responsabili”. Are așadar, pe lângă dulciuri cu zahăr, și torturi sau prăjituri cu stevia (1). Transparentă, Lara ne arată că pentru dulciurile ei dietetice folosește produsul GrecoStevia, un extract de stevia aditivat cu eritritol, un alt îndulcitor natural cu indice glicemic zero, obținut din glucoză de porumb. Au peste 20 de produse de acest fel: trufe, tarte, eclere, fursecuri, cremșnit, torturi și prăjituri.

 

lara sweets web page

Dar cei de la LaraSweets nu se opresc aici. Tot ei oferă și o interesantă colecție de torturi și prăjituri raw-vegane. Îndulcitorii sunt acum mierea, siropul de agave, curmalele, stafidele, iar în vreo două cazuri și un misterios „îndulcitor lichid”, care este probabil unul dintre produsele de la GrecoStevia.

Puteți comanda torturi (la felie), prăjituri la tavă, trufe și simpatice prăjiturele cu nume englezești (Pillow, Stone, Finger) pe bază de fistic, caju sau afine.

Lara mai știe și că se apropie Paștele și chiar dacă nu s-ar apropia, e conștientă că o parte însemnată a românilor ține post, prin urmare există și o ofertă de Paște și de post.

DULCE A LA RADU

Radu promite sus și tare că folosește numai „ingrediente 100% naturale”, adică doar BIO sau de origine controlată”. Mai mult, „NU FOLOSIM în nici unul din produsele noastre: emulsificatori, coloranți artificiali, prafuri, pudre, afânători sau alte chimicale”. Majusculele le aparțin. Exceptând produsele clasice, pentru care au folosit zahărul, celelalte sunt îndulcite cu Green Sugar – un alt amestec de stevia cu eritritol – sau, mai pe gustul raw-vegan, sirop de agave, miere sau sirop de arțar.

dulce a la radu web page

Radu își împarte oferta între deserturi și înghețate artizanale. Dintre acestea din urmă ne-au atras atenția subcategoriile: înghețată keto, înghețată vegană și înghețată fără zahăr. Și deserturile fără de zahăr sunt împărțite la rândul lor, cu atenție, în următoarele subcategorii: fursecuri, checuri, cheesecake și tarte, torturi artizanale, trufe și fudge, tartinabile.

Ne mai atrage atenția posibilitatea de sortare a produselor dintr-o anumită subcategorie, de/bifând căsuțele keto, gluten, zahăr, lactate sau/și căutând după diferiți termeni. Frumos și ordonat. Și în cazul lui Radu există ofertă de Paște.

CASANDRA

Îți spune ceva cofetăria „Polar” din anii ’60? Dar „Vânătorul” de prin ’80? Nu de alta, dar cu „Casandra” avem un caz rar de continuitate a unei confiserii în aceeași locație (2), Piața Romană. Cofetarii s-au mai schimbat, de atunci. Cei de acum transmit clar mesajul că nu folosesc coloranți și conservanți chimici, iar ca să fie și mai explicit, prezentarea lor de pe prima pagină a site-ului se încheie răspicat cu următoarea explicație: „Coloranții alimentari pot afecta negativ activitatea și atenția copiilor!”. Asta îi califică cu prisosință pentru un loc pe lista de cofetării cu produse dietetice.

casandra web page

Pentru comenzi, vei găsi și la ei pe prima pagină, la vedere, o secțiune de „Produse fără zahăr”, unde te așteaptă peste 20 de produse îndulcite fie doar cu stevia (plăcintă cu dovleac, plăcintă cu mere, cozonaci, pandișpan), fie cu stevia și cu maltitol (ciocolatine și alte prăjituri, torturi). Mai au și bomboane cu ciocolată, care sunt îndulcite doar cu maltitol (3).

Nici Casandra nu doarme în post și vine cu ofertă de Paști, dar și de dulce care nu e de dulce.

REVOLATO

Nu știu cum va mai fi cu restricțiile când vei citi tu această mică listă, dar gelateria Revolato o vei putea găsi ușor chiar în Centrul Vechi. Acolo vei putea mânca o înghețată bună „la botul calului”. Bineînțeles, poți și comanda. Toate înghețatele lor sunt vegane, fără gluten, iar câteva sunt preparate cu stevia. Asta nu înseamnă că nu vei găsi la ei și torturi sau prăjituri.

Poate la vară vei putea să mănânci fără grijă înghețatele lor cu tot cu cornet, însă până atunci, dacă vrei să comanzi, înghețata îți va fi livrată în recipiente reciclabile și o vei putea consuma cu lingurițe la fel de reciclabile. Inițiativele de felul acesteia sunt destul de răruțe la noi. Închei cu observația că, deși au o prezență activă pe Facebook și Instagram, poate că nu le-ar strica și un site web acestor bravi gelatieri, o prezență exotică, de nișă, în lista noastră de cofetării cu produse dietetice.

ARTS AND TARTS

Un site web le-ar prinde bine și celor de la Arts and Tarts, pe care-i găsiți deocamdată doar pe Instagram. Oamenii ăștia s-au specializat pe nișa tartelor așa că dacă vrei o tartă fără zahăr, intri frumos pe contul lor de Insta și te duci la colecția de story-uri No Sugar Tarts. Alege-ți de acolo, că ai de unde. Ingredientele sunt de calitate și, pe cât posibil, locale. Sunt convins că dacă îți place vreo tartă dintre cele cu zahăr, vorbești cu ei și vă înțelegeți astfel încât să nu găsești pic de zahăr rafinat în tarta pregătită special pentru tine.

Nu e propriu-zis un loc anume, dar i-am inclus pe lista de cofetării cu produse dietetice pentru că ne-au cucerit prin tartele lor senzaționale, pe care le poți comanda de oriunde din București și din zona limitrofă.

arts and tarts insta page

BOOBOO CAKES

Ei vin din Bruxelles. Nu au multe torturi, dar se mândresc cu faptul că sunt vegane, fără zahăr, ba chiar și fără gluten. Despre ingredientele lor spun că sunt raw, înțelegând prin asta că nu sunt încălzite la mai mult de 46ºC. Nu cred că greșim dacă vorbim aici de torturi fără coacere.

Dacă dai peste tortul numit de ei decadent cu snickers și caramel (în original Decadent Snickers Caramel Cake), nu te speria. Este vorba, cum ne spun chiar autorii, de „o bază crocantă de arahide și o cremă groasă de caramel sărat, făcută din unt de arahide și curmale”. Toppingul este din cremă de ciocolată. În plus, la prezentare, nu-i întrece nimeni.

booboo cakes web page

CASA VICTORIA

Și ei au o secțiune dedicată produselor fără zahăr cu câteva torturi, tot felul de prăjiturele, dar și cu pască și cozonac. În plus, au și o secțiune de torturi fără alergeni, care are, deocamdată 2 torturi: fără lactoză și gluten, respectiv, fără ou și gluten.

casa victoria web page

ANA

Din lista de cofetării cu produse dietetice, nu putea lipsi Ana, în ciuda ofertei sale mult mai ample. Ana preferă xilitolul (4) ca îndulcitor pentru cornulețele, prăjiturile, tortul și plăcintele ei (mere sau vișine). Le găsești ușor în secțiunea de Produse dietetice. Din câte văd, pentru cornulețele cu magiun de prune și pentru plăcinta de mere, Ana nici nu a avut nevoie de xilitol și bine a făcut.

ana web page

Iată că aceia dintre noi care nu mănâncă orice și oricum își fac auzită vocea și în felul acesta. Cum spuneam la început, lista de mai sus nu epuizează toate ofertele; sunt doar câteva cofetării cu produse dietetice, cele mai hotărâte sau cele care ne-au cucerit prin prezentare sau prin activitatea de pe rețelele sociale.

Există însă o sumedenie de cofetării în București; multe, deși nu listează o categorie specială destinată dulciurilor dietetice (și rău fac că nu o listează), au totuși grijă să strecoare în oferta lor și una sau două prăjituri sau torturi de acest fel. Poate este chiar cofetăria de lângă tine. Mai vorbim la vară.

_________________

(1) STEVIA este obținută din planta Stevia rebaudiana, nativă în America de Sud. În stare pură, stevia nu are deloc calorii sau carbohidrați, ceea ce e minunat, dar uneori ea nu scapă neaditivată, adăugându-i-se dextroză, malodextrină și altele, sfârșind astfel „îmbogățită” cu carbohidrați și calorii. Deci, atenție! Și încă ceva: a nu se confunda cu ȘTEVIA noastră (Rumex patientia), cunoscută și ca dragavei și folosită la salate, ciorbe și alte mâncăruri tradiționale. “S” de la “sănătate” nu este “Ș” de la “șugubăț”.
(2) Pregătim un ultim episod despre “Dulciurile românilor“, al 5-lea. De data asta, despre cofetăria în timpul comunismului. Fiți pe fază.
(3) Aditivul E965, căci așa se mai numește maltitolul, este un alcool de zahăr, care are cam jumătate din caloriile zahărului, dar care este totuși un carbohidrat. Deci, din nou, atenție!
(4) Aditivul E967 sau xilitolul, este și el un alcool de zahăr, care are tot cam jumătate din caloriile conținute de zahăr. Se găsește în fibrele unor plante sau legume, iar cel mai cunoscut este cel care se obține din scoarța de mesteacăn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *