Condimentele iernii

Condimentele iernii - 1 Photo by Giftpundits.com from Pexels
Citește mai multe articole despre

Iarna e sezonul perfect pentru a găti mai mult și a ne reinventa ca maeștri bucătari. Un secret care înnobilează gustul oricărui preparat și care se află la îndemâna oricui sunt condimentele, aurul accesibil pe care oricine îl are în bucătărie.

Iată ce are mai bun de oferit anotimpul rece atunci când vine vorba de condimente:

1. Scorțișoară

Când e iarnă afară, în casă miroase a scorțișoară. Un condiment versatil, numai bun de presărat în ceaiuri sau peste felurite prăjituri. Fripturile au un gust mai bun datorită scorțișoarei, ca să nu mai vorbim de aroma inconfundabilă pe care o dă vinului fiert. Cauți desertul perfect în serile friguroase? O porție de mere coapte umplute cu nuci, scorțișoară și miere sună tare bine, nu-i așa? Un avantaj al reginei condimentelor este faptul că scade rezistența la insulină, reduce nivelul de zahăr din sânge și are multiple efecte antidiabetice.

2. Ghimbir

Orice regină a condimentelor are nevoie de un rege, iar acesta nu poate fi decât unul: ghimbirul. E musai să-l ai în bucătărie iarna, datorită proprietăților antioxidante și antiseptice. În ceaiuri, devine un adevărat medicament pentru nas înfundat și gât iritat. Băile cu ghimbir relaxează mușchii și ameliorează simptomele răcelii. Din punct de vedere gastronomic, îl poți folosi în salate, la fripturi, în ceaiuri și supe, ba chiar și la deserturi.

3. Cuișoare

Gustul lor intens și iute, plus mirosul foarte puternic le transformă în condimentul perfect pentru asezonarea mâncărurilor bazate pe carne sau pește. Folosite în cantitățile potrivite, cuișoarele pot da o savoare aparte și deserturilor, compoturilor sau biscuiților.

Condimentele iernii - 2

Imagine de Marina Pershina de la Pixabay

4. Nucșoară

În gastronomie, acest condiment este potrivit pentru preparate pe bază de carne, dar nouă românilor ne place să-l adăugăm mai ales în vinul fiert. Are un gust dulce-iute care se pretează de minune atât la mâncărurile sărate, cât și la cele dulci.

5. Turmeric

Înrudit cu ghimbirul, turmericul este condimentul care dă mâncării acea culoare galben-portocalie a apusului de soare. Este ideal pentru tocănițe, cozonaci, produse de panificație, sosuri, supe creme, garnituri pe bază de legume, băuturi calde sau reci.

6. Cardamom

Folosit în cantități mici în rețete, cardamomul îmbogățește gustul supelor, tocănițelor, budincilor sau ruladelor. De asemenea, îl poți presăra în salatele din fructe proaspete, datorită gustului dulce-piperat inconfundabil.

7. Rozmarin

Nu o dată ai mâncat cartofi copți cu rozmarin și ți-ai promis că vei repeta experiența, nu-i așa? Un singur condiment bine ales, așa cum este rozmarinul, poate schimba radical gustul mâncărurilor obișnuite, mai ales când vine vorba de preparate pe bază de carne (pui, miel, porc).

Ce spui: te-am convins? Vei încerca un condiment nou de pe lista noastră? Sau ne-a scăpat nouă ceva? Care sunt condimentele tale de iarnă preferate și în ce preparate le folosești cel mai des?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *