Conferința se află la prima ediție și se alătură inițiativelor asemănătoare cu care ne-am obișnuit(1, 2, 3, 4), inițiative menite să promoveze produsele alimentare artizanale și micii producători locali din categoria puțin și bun. Și nu doar atât.
Conferința este o premieră, iar organizatorul evenimentului a chemat la discuții antreprenori, (gastro-)jurnaliști și blogger-i, specialiști în marketing, industria ospitalității, turism și bioconservare, în general, oameni al căror nume se poate lega de concepte ca bio, artizanal, tradițional sau sustenabil. Căci în Buzău se va avea în vedere nu doar gastronomia de nișă, ci și abordarea conceptului de slow travel, mai pe românește, turismul sustenabil, un răspuns la turismul “clasic” de masă, care lasă urme. Discuțiile, cu moderator, se vor purta mai ales vineri 24 mai, între orele 10 și 16 la Centrul Muzeal “I. C. Brătianu” din capitala județului. Tête-à-tête-urile și socializarea constructivă vor continua cu siguranță și în cadrul activităților din weekend, activități ce vor viza explorarea Geoparcului UNESCO “Ținutul Buzăului” și vizitarea târgului “Parcul Artizanilor”, ținut la Berca, nu departe de celebrii vulcani noroioși și ajuns la a IV-a ediție.
Spre deosebire de alte inițiative autohtone asemănătoare, Slow Food România este afiliată mișcării cu același nume pornite din Italia acum 38 de ani. Slow Food Buzău este doar una din filialele românești. Organizarea internaționalei Slow Food este una descentralizată, în care membrii locali sunt singurii responsabili de produsele tradiționale ale regiunii pe care doresc să le promoveze. Chiar în acei ani ’80 a apărut conceptul slow-food, ca o contrapondere la invazia fast-food și la “industrializarea” mâncării. Scânteia s-a aprins în 1986, când încercarea de a deschide un McDonald’s chiar în apropierea Treptelor spaniole din Roma, a declanșat în Italia o nemulțumire cvasi-generală.
Revenind în valea Buzăului, programul celor 3 zile este unul variat, dar dacă dorești să participi la conferința și degustările din prima zi, atunci trebuie să scoți din buzunar 120 lei. Pentru celelalte două zile poți hoinări liber/ă cu ai tăi prin târgul ținut vis-a-vis de școala din Berca, str. Calea Șoimului 282, colț cu Strada Valea Lupului și te poți aventura prin geoparcul buzoian în funcție de cât te țin picioarele pe jos sau pe bicicletă. Există și tururi ghidate. Iar dacă dacă spiritul tău de aventură este mai redus în această perioadă, rămâi la târg și cercetează-i bine oferta originală, ascultă-i muzica, vizitează-i expozițiile sau… participă la atelierul de olărit.
În caz că ai drum prin Banat sau prin Ardeal, găsești și pe-acolo evenimente asemănătoare, izvorâte de astă dată strict din inițiative locale. Mergi, de pildă, la Coșteiul de Sus dacă vrei să afli ce este acela un “branci” bănățean (Banat Brunch) sau la Bazna de vrei să afli cum stă treaba cu unul transilvan(Transilvanian Brunch). Vezi că nu-i gratis, dar îi tot tradițional, îi tot artizanal, îi tot cu plimbări și cu ateliere și îi tot în weekend-ul cu pricina, mai exact sâmbătă pe 25. Și tot merită.