Cu ce mâncăruri asociem berea? 8 sugestii.

Varietăți de bere Imagine de Peter Kraayvanger / Pixabay
Citește mai multe articole despre

Dacă e să fim sinceri, când vine vorba de asocierea berii cu anumite mâncăruri, lucrurile nu sunt nici pe departe atât de complicate ca în cazul vinului. Ar fi câteva reguli generale, însă nu credem că te va trage cineva de mânecă în caz că nu le respecți. Dacă ești curios/curioasă continuă mai jos pentru acele reguli și pentru câteva exemple. În afară de arahide sărate…

Ca și în cazul vinului, cele două mari abordări sunt asocierea prin contrast și cea pe bază de complementaritate. În cazul complementarității poți alege să asociezi o bere tare cu gust puternic (în general berile negre sau brune) împreună cu o mâncare cu gust și arome la fel de pregnante sau, dimpotrivă, beri slabe și light cu mâncăruri mai… blânde. În cazul contrastului lași fie mâncarea, fie berea pe care ai ales-o, să o domine pe cealaltă fără însă a o anula. În plus, mai există fenomenul de neutralizare: berile mai slabe sunt foarte potrivite pentru împrospătare, pentru neutralizarea gusturilor intense, în timp ce unele mâncăruri sau gustări cu gust la fel de intens/condimentat sunt potrivite pentru anularea celebrei “amăreli” a unor beri. Și iarăși ajungem la arahide (“alune”) sărate…

Berile vi le știți voi care-cum, nu vom da nume de mărci. Acestea fiind spuse iată câteva sugestii din vasta noastră colecție de rețete. Nu uitați că până la urmă gusturile sunt personale și nu se discută.

8 sugestii de rețete asociate cu bere

O bere blondă foarte ușoară (light lager) ar merge cu…

1. Salată cu macrou afumat

Asta e pentru când ai chef de pește și nu ai chef să pierzi prea mult timp prin bucătărie. Iar dacă-ți place macroul (afumat), supranumit și “somonul săracului”, atunci rețeta asta chiar e pentru tine. Cum? Îți plac și salatele?! Atunci, hai la “treabă”! Ai fiert cartofii?

Salata-cu-macrou-afumat-oua-de-prepelita-si-cartofi

O bere de grâu se cam potrivește cu o…

2. Salată Waldorf

Salata Waldorf a fost servită prima oară în celebrul hotel Waldorf (acum și Astoria). Este o salată aperitiv, care se bazează pe asocierea dintre fructe și nuci. Ne-am îndepărtat puțin de la rețeta clasică, și am înlocuit strugurii cu ananasul la conservă. Alt element nou sunt fructele uscate înmuiate în coniac, care vor aduce un gust total nou salatei. Poftă bună!

Salata-waldorf

Unii spun că orice bere, noi zicem că o brună ar merge de minune cu…

3. Cârnați afumați cu varză roșie, ciuperci și broccoli

Nici nu știi cât de ușor poți să faci o mâncărică cu cârnați afumați cu varză, ciuperci și broccoli. În 25 de minute ai tras la tigaie ciupercile cu varza roșie și cu broccoli, iar apoi le-ai băgat și le-ai scos din cuptor cât ai zice „cârnați afumați”.

Carnati-afumati-cu-varza-rosie-ciuperci-si-broccoli

La desertul cu ciocolată desfaci berea neagră (stout) de îndată!

4. Tort de ciocolată

Ai ajuns pe pagina în care îți oferim un tort de ciocolată potrivit pentru o dietă fără carbohidrați, cum e cea Montignac bunăoară. Vom folosi numai ciocolată neagră pe care o vom topi și pe care o vom amesteca cu gălbenușuri bătute și cu cremă din albușuri. E simplu și e fără zahăr!

Tort-de-ciocolata

Tot cu o blondă mai liniștită se gustă și cartofii.

5. Chipsuri de cartofi la cuptor

Cartofi prăjiți toată ziua, nu e prea bine. Putem să evităm uleiul încins și “binefacerile” lui gătind cartofii la cuptor, nu înainte de a-i felia ca pe chipsuri. Este, de departe, mai puțin gras și mai sănătos. Folosim doar un pic de ulei de măsline și aromatizăm și cu usturoi și cu rozmarin. Ăștia da cartofi!

Cartofi-copti-cu-usturoi-si-rozmarin

Tot cu o blondă alunecă mai bine și  produsele de patiserie sau foitajele ne-dulci. Sau, și mai bine, cu o bere de grâu!

6. Plăcintă cu brânză și praz

Cui nu-i plac plăcintele? Mai ales atunci când ele se prepară rapid, fără prea multă bătaie de cap? Pentru umplutură puteți alege cam orice vă trece prin cap, dar de data asta noi vă propunem prazul și brânza telemea. N-ar trebui să vă ia mai mult de 40 de minute.

Placinta-cu-branza-si-praz

La următorul cotlet desfă o IPA de chihlimbar. După prima înghițitură ai să înțelegi de ce.

7. Cotlete de porc cu nuci, dovleac și spanac

Dacă îți place să simți că mănânci, uite aici un fel de mâncare numai bun de încadrat în această categorie. Și nu degeaba, fiindcă este o mâncare potrivită pentru jumătatea mai rece a anului, când se umple timpul de sărbători. Iar când e gata, te apucă bucuria numai privind și mirosind. Încearcă!

Cotlete-de-porc-cu-nuci-dovleac-si-spanac

Data viitoare înlocuiește veșnicele “alune americane” cu așa ceva. Merg cu orice tip de bere.

8. Migdale prăjite și condimentate

Ce zici de niște „seriale”? Sau de un meci? Nu de alta, dar le poți vedea ronțăind snack-uri delicioase, proaspete, pregătite chiar de tine. Ne-am gândit la migdale pe care să le cumperi crude și să le bagi apoi la cuptor vreo 25 de minute, stropite cu ulei de măsline, sărate și condimentate.

Migdale-prajite-si-condimentate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *