Înlocuirea untului, margarinei şi a maionezei cu ulei de măsline poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, potrivit concluziilor recente ale Asociaţiei Americane a Inimii (AHA). Mai mult de jumătate de lingură cu ulei de măsline adăugată în dieta zilnică reduce şansele de apariţie a bolilor de inimă.
Uleiul de măsline în alimentaţie. Concluzii
La studiu au luat parte 63.867 de femei și, respectiv, 35.512 de bărbaţi, din SUA, fiind monitorizaţi timp de 24 de ani, în perioada 1990-2014. Aceştia nu sufereau de boli ale inimii, de cancer şi nu s-au confruntat cu accidente vasculare cerebrale. Chestionarele s-au folosit frecvent la începutul cercetării, urmând să fie completate o dată la patru ani de către participanţi.
Cercetarea a fost de tip observaţională, bazată pe asocieri şi nu pe determinarea relaţiei cauză-efect.
Studiile anterioare au confirmat efectele pozitive ale consumului de ulei de măsline în populaţia europeană, dar de această dată specialiştii au vrut să testeze dacă există aceleaşi avantaje şi în rândul americanilor care nu obişnuiesc să aibă neapărat un stil alimentar echilibrat.
Rezultatele au demonstrat că persoanele care au consumat o cantitate mai mare de ulei de măsline au prezentat un risc total de apariţie a bolilor cardiovasculare cu 15% mai mic şi cu 21% mai puţine şanse de a face boală coronariană – atunci când inima nu mai primeşte suficient oxigen pentru a funcţiona normal. Nu au existat asocieri semnificative între uleiul de măsline şi apariţia totală a accidentelor vasculare cerebrale.
Uleiuri vegetale versus uleiuri de origine animală
Autorii studiului au observat o scădere între 5 şi 7% a riscului total de apariţie a bolilor de inimă datorită consumului regulat de ulei de măsline. În schimb, nu au existat influențe relevante ale acestuia comparativ cu folosirea altor tipuri de ulei vegetal (soia, canola etc.).
Ulei sau untură – în ce e mai sănătos să prăjești alimentele?
Cu alte cuvinte, uleiurile de origine vegetală sunt de preferat în defavoarea celor de origine animală.
„Uleiul de măsline este o variantă sănătoasă de a înlocui grăsimile saturate şi dăunătoare cu acizi graşi esenţiali Omega 3, ceea ce va duce la o scădere a inflamaţiilor şi la o creştere a colesterolului bun din sânge”, explică dr. Benjamin Hirsh, specialist în cardiologie în New York.
Uleiul de măsline se obţine din presarea măslinelor, un arbore originar din zona Mediteranei, fiind popular în întreaga lume. Uleiul de măsline conţine antioxidanţi, vitaminele E şi K, dar şi urme de calciu şi de potasiu.
Autorii studiului recomandă să adopți uleiul de măsline în propriul tău stil de viaţă şi să înlocuieşti grăsimile rele, cum ar fi margarina, untul sau maioneza, pentru a evita să ai probleme de sănătate mai târziu. Prin urmare, dieta mediteraneeană, care conţine din abundenţă ulei de măsline, poate fi un punct de plecare dacă ai nevoie de inspirație în bucătărie.