Dacă te gândești să renunți sau să reduci consumul de produse lactate și ți se pare că nu poți trăi fără lapte, brânză, unt sau înghețată, mai gândește-te o dată! Există o mulțime de alternative sănătoase și gustoase.
Multe rețete gustoase conțin lapte de vacă, oaie sau capră, brânză, iaurt, unt sau smântână. Produsele lactate sunt gustoase și conțin calciu. De fapt, am fost educați să consumăm multe lactate, așa că ele au un rol principal în alimentația noastră. Însă, dacă vrei să reduci sau să elimini complet din dietă produsele lactate, indiferent de motivele pentru care ai face asta, nu e cazul să renunți și la plăcerea de a găti alte preparare care cer lactate.
Motivele pentru care ai vrea să cauți înlocuitori pentru produsele lactate pot varia. Fie că e vorba despre intoleranța la lactoză sau alte tipuri de alergii la lactate, fie că vrei să adopți o dietă vegană, vestea bună e că, în zilele noastre există o mulțime de alternative sănătoase, astfel încât nu trebuie să renunți la plăcerea de a mânca “lactate”.
5 tipuri de înlocuitori pentru produsele lactate
1. Înlocuitori ai laptelui
De câte ori nu ți-ai potolit foamea sau setea cu un pahar cu lapte? Din copilărie ni se spune să bem lapte, pentru că e un aliment sănătos. De asemenea, cele mai multe deserturi se fac cu lapte. Se mai folosește pentru milkshake sau se consumă dimineața, cu cereale.
Laptele e bogat în proteine, carbohidrați și claciu. O cană de lapte are 146 de calorii. Dar el nu e bun întotdeauna, pentru toată lumea. Dacă vrei să nu mai consumi lapte de la animale, obișnuiește-te să folosești lapte vegetal.
Găsești în comerț lapte din soia, din ovăz, orez, migdale și cocos. În unele magazine poți găsi chiar lapte din semințe de in, de cânepă sau din quinoa. Unele produse sunt îmbunătățite cu calciu și vitamina D, ca să fie, din punct de vedere nutritional, asemănătoare cu laptele de origine animală. Unele tipuri de lapte vegetal au și vitamina B12 adăugată.
Totuși, citește informațiile de pe ambalaj și alege un tip de lapte vegetal sănătos, pentru că multe produse au și zahăr adăugat! Cel mai bine este să alegi produsele neîndulcite. În general, laptele vegetal are mai puține calorii decât cel de origine animală.
Aici poți vedea cum poți să faci lapte de migdale acasă:
2. Înlocuitori vegetali pentru iaurt
Iaurtul se face prin adăugarea unor culturi de bacterii laptelui, cu scopul de a-l face să fermenteze. Aceste bacterii “sănătoase” sunt bune pentru digestie, așa că iaurtul e un aliment destul de des consumat. Pe lângă faptul că e sănătos, e și foarte versatil și poate fi folosit într-o mulțime de rețete, la mic dejun, gustare, în dressingurile pentru salate, în marinade sau sosuri pentru carne și legume.
O cană de iaurt are 149 de calorii, 8 grame de grăsime, 9 grame de proteine și 11 grame de carbohidrați. Iaurtul grecesc are mai multe proteine, iar iaurturile cu fructe au mai mulți carbohidrați și zahăr adăugat.
Există alternative pentru iaurtul obișnuit. Astfel, poți folosi iaurt din soia, migdale, caju sau cocos. Dacă vrei o variantă cu adevărat sănătoasă de iaurt vegan, îți poți face chiar tu acasă, din apă și nuci (caju, migdale sau cocos) înmuiate și pasate în blender. Dacă vrei iaurt dulce, folosește îndulcitori naturali, ca mierea sau curmalele.
3. Înlocuitori pentru brânză
Brânza conține multe proteine, calciu și grăsime, plus sodiu. Nimic nu e ca brânza adevărată! Așa e, dar, când nu vrei sau nu poți să o mai mănânci, cauți soluții, nu renunți!
Dacă vrei să înlocuiești cremă de brânză în prepararea unei rețete, e mai simplu, pentru că o pastă făcută în casă din caju, nuci macadamia, nuci de Brazilia sau din migdale pot substitui destul de bine textura și chiar și gustul de brânză moale. În loc de brânză de vaci sau ricotta, poți folosi tofu moale.
Din păcate însă, brânza tare, învechită, e mai greu de înlocuit, atât ca textură, cât și ca gust. Specialiștii în alimentație au încercat, de-a lungul timpului, să folosească diferite tipuri de gumă, proteine și grăsimi pentru a reda textura elastică pe care o are brânza de origine animală datorită caseinei (o proteină principală în produsele lactate), însă rezultatele nu au fost cele mai mulțumitoare.
În magazine poți găsi tofu (făcută din soia) sau alte sortimente de brânză vegană, cum ar fi cea din migdale sau caju. Un înlocuitor al parmezanului ar putea fi fulgii de drojdie inactivă, care se aseamănă la gust cu celebra brânză italienească. De asemenea, brânza vegană poate fi făcută acasă destul de ușor.
4. Înlocuitori ai untului
Untul e folosit fie ca atare, întins pe pâine, fie la gătit legume și carne, fie în deserturi. La gătit, poți înlocui untul cu ulei vegetal. Însă, dacă sunt rețete în care trebuie neapărat să folosești unt, folosește cu încredere unt de cocos. Îți recomandăm să eviți margarina, care nu e o variantă sănătoasă.
5. Înlocuitori pentru smântână
Smântâna poate fi pentru frișcă, smântână dulce (pentru gătit) sau acră. Diferența e dată de procentul de grăsime pe care îl conține. Folosită în preparate dulci sau sărate, în sosuri, supe, budinci, creme sau torturi, smântâna a fost destul de ușor de reprodus în variante vegane de către diverși producători. Așa că nu vei avea probleme în a găsi smântână vegetală. De obicei, smântâna vegană dulce se face din lapte de cocos, soia, caju sau alte nuci. Smântâna acra fara lapte se face, de obicei, din soia. Atenție însă, deseori alternativele la produsele lactate sunt procesate puternic și pot conține grăsimi trans, așa că citește cu atenție etichetele!
Așadar, dacă ai decis să lași deoparte produsele lactate o perioadă, poți prepara fără probleme tot felul de bunătăți, folosind alternativele vegane.
Atenție! Citește cu grijă lista de ingrediente a produselor care înlocuiesc lactatele și ferește-te de îndulcitorii artificiali și agenții de îngroșare. Dacă motivul pentru care vrei să renunți la lactate este unul medical, fă-ți teste și pentru alergiile la nuci și semințe. De asemenea, deși e mai ușor să cumperi din magazine produse vegane ce înlocuiesc lactatele, cel mai sănătos este să ți le prepari acasă.