Cu ce se mănâncă Thanksgiving-ul?

Cu ce se mănâncă Thanksgiving-ul? - 1 Imagine de krakenimages via Unsplash

Spre deosebire de Halloween și Valentine’s Day, Thanksgiving nu a prins la noi. Motivul trebuie să fie acela că sărbătoarea rememorează în principal un eveniment anume, legat de istoria recentă a unei/unor națiuni specifice.(1)

Sărbătorile de “arătare a mulțumirii” sunt un tip de sărbători ale recoltei apărute în sec. XVI în mediile reformate anglo-saxone (și) ca o reacție la (prea-)numeroasele sărbători prestabilite promovate de Biserica catolică. Erau menite a aduce mulțumiri Providenței în cazurile în care se considera că aceasta intervenise în favoarea comunității sau a țării.

În Lumea Nouă, primii care au ținut-o au fost coloniștii englezi protestanți. Cei dintâi par să fi fost cei 38 de coloniști veniți în decembrie 1619 în Virginia cu corabia Margaret. În aceeași lună au celebrat cu ochii în patru și primul Thanksgiving din istoria coloniilor americane, unul sărăcăcios care sigur nu a avut curcan sau porumb în meniu. Mai degrabă niște pește, fructe de mare și alimente vechi sau semialterate de pe corabie. Așa cum fuseseră instruiți în patrie, și-au propus să-l celebreze în fiecare an, dar nu a durat decât până în 1622, când conflictele cu amerindienii pauhatan din regiune, i-au pus pe noii veniți pe fugă. Alți coloniști, debarcați în alte puncte de pe coasta de Est pentru a întemeia sau popula colonii, au serbat alte Thanksgiving-uri reformate în anii următori. Cel mai celebru este cel serbat în 1621 de cei din Plymouth-Massachussets, împreună cu băștinașii wampanoag din zonă, care îi ajutaseră să treacă peste iarna grea, iarnă căreia îi supraviețuiseră doar 53 de coloniși din cei 102 aduși pe Mayflower cu numai un an în urmă… S-a mâncat porumb, vânat (o căprioară și păsări, dar nu curcan) și din nou… pește. În mod regulat, cu dată clar stabilită (ultima joi din noiembrie), sărbătoarea se ține abia din 1863, când a fost proclamată ca atare de președintele Lincoln.

Orice gastro-curios (și sunt destui pe aici, slavă Domnului!) trebuie să știe că masa tradițională de Thanksgiving arată cam după cum urmează. Cheia de boltă ar fi curcanul umplut, iar cine urmărește filme sau seriale americane știe bine despre ce este vorba. Totuși, dacă nu este nimeni dispus să petreacă 5-6 ore pe lângă cuptor, se acceptă orice mâncăruri cu carne de curcan. Cât de central este curcanul pentru această masă ne-o arată denumirea familiară turkey dinner (“cina curcanului”) folosită alături de Thanksgiving dinner. Garnitura poate fi cam orice, însă cea mai întâlnită este piureul de cartofi (mashed potatoes). Piureul vine la pachet cu un sos gros, preparat mai cu seamă din merișoare.

Alte garnituri sunt pe bază de dovleac, cartof dulce, nap, sfeclă roșie, conopidă sau fasole verde. Se adaugă platourile, salatele, cornbread-ul (pâine de porumb), mac and cheese (macaroane cu brânză, mai ales la cuptor) și altele. Desertul constă în plăcinte, în special cea de dovleac, urmată îndeaproape de cea de mere și de cea cu nuci pecan. Ciocolata nu lipsește nici ea. Se putea? Unele feluri de mâncare sau ingrediente par mai specifice, de altele parcă am tot auzit… Hai să vedem dacă noi românii putem încropi o masă de “aducere de mulțumire” cui vrei tu, din rețetele cu care suntem și noi obișnuiți. Un Senxghiving ca să zicem așa.

Dacă te descurci cu engleza (totuși, vorbim de o sărbătoare anglofonă), găsești aici multe rețete tipice de Thanksgiving.

Curcanul

1. Chifteluțe de curcan la cuptor

Tocmai ai dat peste delicioasele chifteluțe de curcan la cuptor. Evităm astfel baia nu prea recomandată de ulei prăjit și atingem noi culmi ale gustului. În afară de ceapă, ou și usturoi, în compoziție mai adăugăm zucchini și condimente. Ia gustă și spune-ne cum a fost.

chiftelute-de-curcan-la-cuptor

2. Chiftele din carne de curcan, cartof dulce și măr

Ne-am gândit că n-ar fi rău dacă am amesteca prea-sănătoasa și nutritiva carne de curcan cu niscai măr, cartof dulce și alte bunătăți și condimente. Am obținut astfel o compoziție pentru chiftele cu adevărat specială. După ce am scos chiftelele din cuptor, gustul lor de un dulce discret ne-a cucerit. Lasă-te și tu cucerită/cucerit de chiftelele noastre!

chiftele-din-carne-de-curcan-cartof-dulce-si-mar

3. Ruladă din piept de curcan

Un preparat numai bun pentru o masă în familie, această ruladă este plină de savoare. Cu o umplutură de cârnați și jumări de porc nici nu avea cum să fie altfel. Pe lângă carne, mai adăugăm puține nuci, fistic și merișoare uscate. Astfel, textura va fi puțin mai crocantă, iar gustul se va duce ușor înspre cel dulce.

rulada-din-piept-de-curcan

Dacă tot mai cauți rețete cu curcan, iată aici mai multe

Și, în sfârșit, dacă nu e să fie curcan, iată o alternativă specială, întâlnită chiar și peste ocean în țara curcanului: gâsca la cuptor

Garnitura

4. Cartofi la cuptor în 3 feluri

Cartofii la cuptor nu sunt doar o simplă garnitură. Putem să facem o mulțime de lucruri cu ei. Pentru această rețetă, ne-am simțit inspirați și am gătit 3 rețete de cartofi la cuptor, fiecare cu aroma ei proprie. Rămâne la alegerea ta ce preferi între rozmarin, salvie și cimbru. Noi te sfătuim însă să le încerci pe toate trei și să decizi după!

cartofi-la-cuptor-in-3-feluri

5. Piure cu praz și bacon la cuptor

Știm că vă place piureul. De data asta haideți să facem cu el ceva încă și mai bun, băgându-l la cuptor. Și nu oricum, ci amestecat cu praz și ceapă călite cu bacon. Mai punem ou, brânză și cașcaval și… un pic de răbdare până e gata.

Piure-cu-praz-si-bacon-la-cuptor

Salata

6. Salată caldă cu merișoare și crutoane

Această salată caldă are numeroase crutoane în compoziție, deci este consistentă, și are numeroși carbohidrați care îți vor oferi energie pe parcursul zilei. Vom adăuga atât fructe și legume, și o vom face cu adevărat memorabilă. Este foarte bună și ca o garnitură, iar dacă dăm la o parte supa de pui, poate fi chiar un preparat de post.

Piure-cu-praz-si-bacon-la-cuptor

7. Salată cu mere, nuci și dressing de lapte bătut

Această rețetă este ideală dacă vrei să mâncați ceva ușor dar plin de arome în același timp. Va fi gata numaidecât și presupune un efort minim din partea ta. Mărul se combină excelent cu aromele dulci-acrișoare ale dressingului, iar nucile vor da acea textură crocantă. Hai să ne apucăm de treabă!

salata-cu-mere-nuci-si-dressing-de-lapte-batut

Desertul

8. Plăcintă de dovleac cu brânză de vaci

Ai văzut un dovleac frumos în piață și nu știi ce să gătești cu el? O plăcintă! Ne plac mult rețetele cu aluat copt, ne-ai prins!. Să știi că această plăcintă este un desert, iar aluatul este aromat cu scorțișoară și coajă de lămâie.

placinta-de-dovleac-cu-branza-de-vaci

9. Clătite cu dovleac

Acest desert special de toamnă este gata în numai 25 de minute! Așa că dacă te întrebai la ce să folosești un ditamai dovleacul de la piață, aceste clătite pot fi unul dintre răspunsuri! Ele sunt pline de arome, fiindcă am adăugat în compoziție scorțișoară, ghimbir și nucșoară. Iar asta nu e totul! Poți servi aceste clătite cu sirop de arțar și nuci.

clatite-cu-dovleac

10. Supă de ciocolată cu merișoare

Supă de ciocolată?! Da, poate fi considerată o crème de la crème a dulciurilor făcute cu ciocolată. O vom aromatiza cu mentă și o vom servi cu o cremă de mascarpone cu sirop de merișoare. Parcă se vede fântâna cu ciocolată, nu?

supa-de-ciocolata-cu-merisoare

_________
(1) Când ne gândim la Thanksgiving, cei mai mulți dintre noi îi avem în vedere automat pe americani. Există însă, sărbători de toamnă intitulate Thanksgiving, cu diferite date și coloraturi, în Canada și Olanda și, sub influență americană directă, în insula Norfolk (Australia), Brazilia, Grenada, Liberia, Filipine… ba chiar și în țările germanice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *