Cum alegi vinul în funcție de preparatele pe care le ai pe masă

Vin și carne Imagine de Engin Akyurt via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Tu cum alegi vinul atunci când vrei să îmbogățești aroma mâncărurilor? Te iei după gustul propriu sau după gustul mâncărurilor de pe masă?

Ce te-ai face dacă nu ai avea un pahar de vin bun la masă? Îți spunem noi: nu ai putea să te bucuri pe deplin de gustul mâncării. Băuturile nu fac decât să complimenteze mâncarea, te ajută să îți trezești toate simțurile pentru o delectare culinară ca la carte.

Fiecare tip de vin este clar că se potrivește unui anumit tip de preparat, dar ce ar fi dacă la o masă ai pune mai multe soiuri? Regula așa spune, dar practica a demonstrat de-a lungul timpului că nu este bine să aplici această metodă, nu de altceva, dar organismul tău cu siguranță nu va face față provocării, mai ales dacă vorbim despre o masă cu multe feluri de mâncare, o masă de sărbătoare. Să vedem în continuare cum alegi vinul

  • Vinul roșu este potrivit pentru preparatele cu carne din miel. Regula este următoarea: vin roșu pentru preparate cu carne roșie. Dacă mâncarea este grasă, vinul este sec, e cât se poate de simplu. Vinurile pentru mesele de sărbători sunt Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir. Cabernet Sauvignon este tipul de vin care reprezintă fără îndoială cea mai bună alegere și pentru aperitive.
  • Dacă ai pe masă un vin alb, atunci și lista de bucate asortate se schimbă. Carnea de pasăre și cea de pește se completează perfect cu vinurile albe, seci, iar recomandările merg către Sauvignon Blanc.
  • Vinurile aromate și dulci sunt mereu cireașa de pe tort și merg mână în mână cu desertul. Tămâioasa, Busuioaca sau Muscatul sunt vinuri care se potrivesc cu prăjiturile și fructele. Dar nici rose-urile nu sunt de ignorat.

Dacă mai sus ai primit câteva recomandări de mâncăruri pentru diversele tipuri de vin, considerăm că este bine să știi și reciproca: cum să alegi tipurile de vin în funcție de preparatele din carne pe care le consumi, mai ales atunci când alegi să mănânci la restaurant.

Cum alegi vinul de pe masa de sărbători?

Imagine de Elle Katie via Pixabay

Cum alegi vinul în funcție de tipul de carne comandată

  • Carne de pasăre precum pui sau curcan: vinuri albe seci sau demiseci – Sauvingnon Blanc, Chardonnay, sau Pinot Gris.
  • Carnea de rață sau gâscă: vinuri roșii – Pinot Noir.
  • Carne de porc : vinuri roşii, uşoare – Fetească Neagră, Pinot Noir.
  • Carne de vită: vinuri roșii seci sau demiseci – Merlot, Fetească Neagră, Cabernet.
  • Carne de miel: vinuri roșii ușoare, fructate – Pinot Noir.
  • Carne și preparate din vânat: vinuri roșii medii sau vinuri roșii învechite – Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Bordeaux.
  • Carne de pește și fructe de mare: vinuri albe seci sau demiseci – Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel sau un rose.

Pe lângă cele mai sus, sfatul cel mai de preț este să asociezi tipul de vin la elementul principal al preparatului. Deși mai sus am menționat ce fel de vin se potrivește pentru fiecare tip de carne, ai mare grijă și la felul în care o prepari, la condimentele pe care le utilizezi, sau la garnitură. Și de acești factori trebuie să ții cont atunci iei în considerare cum alegi vinul.

Carnea grasă se potrivește cu soiuri de vin roșu sec sau demisec, vinurile aromate se consumă împreună cu cărnuri cu arome puternice, o carne cu aciditate mare trebuie completată cu un vin acid pe măsura.

La final mai avem un ultim sfat: dacă ai ales să consumi un tip de vin atunci când savurezi un preparat, ai grijă ca acesta din urmă să nu fie gătit cu condimente prea puternice.

Dacă vrei să te lași purtat într-o „călătorie“ fascinantă prin lumea licorii lui Bachus, iată recomandarea noastră de articol:

Cum să bem vin: lecții de la „MasterCheful“ Cosmin Tudoran

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *