Cum decorezi masa de Crăciun și de Revelion

Imagine cu masa de Crăciun Cum decorezi masa de Crăciun și Anul Nou Foto: Pixabay
Citește mai multe articole despre

Curățenia a fost făcută, bradul împodobit, ici-colo am pus câte o coroniță de brad și tot felul de decorațiuni de Crăciun. Simți deja? Miroase a Crăciun, a brad, a veselie! Ultima întrebare: cum decorezi masa de Crăciun și pe cea de Revelion?

Ne mai despart doar câteva zile până la sărbătorile de iarnă și pregătirile sunt în toi. Pentru gospodine, nu doar meniul contează, ci și cum decorezi casa, dar mai ales masa festivă. Pentru că, nu-i așa, musafirii trebuie primiți cum se poate mai bine. Dar nu doar pentru musafiri, ci și pentru cei ai casei, pentru toți e important să ieșim din rutină și să ne bucurăm de o atmosferă aparte, de sărbătoare. Să ne simțim bine acasă la noi.

Să fie culoare!

Felul cum decorezi masa de Crăciun pornește de la masa în sine. Fie că e ovală sau dreptunghiulară, alege cu grijă locul unde va fi poziționată. Poate fi în apropierea bradului, dar ai grijă să păstrezi o oarecare distanță, pentru a putea trece și a nu răsturna pomul de Crăciun. Nu de alta, dar de data asta chiar nu ai mai putea da vina pe pisică. Apoi stabilește o culoare (o temă) de la care să pornești: poți alege roșu, care e din start culoarea Crăciunului, sau poți folosi verdele. Pentru fața de masă poți alege roșu sau verde, iar accesoriile pot fi aurii, argintii, roșii sau verzi, folosite în contrast. În general, culorile tradiționale ale Crăciunului sunt roșu, auriu, alb și verde. Masa nu trebuie încărcată în exces. Decorul poate fi simplu sau mai rafinat, alb sau colorat.

Roșul, o culoare de bun augur pentru masa de Crăciun

Poți alege o față de masă albă, iar în mijloc să așezi un aranjament pe roșu. Poate fi o coroniță de brad împodobită cu mini-globulețe roșii, poți prinde o rodie, câteva rămurele de ilex sau chiar coji de portocale decupate sub formă de steluțe. Sau poți face un minunat buchet din portocale, mini-globulețe și crenguțe de brad, pe care să-l pui într-o vază aurie sau argintie, în centrul mesei. Cum decorezi și accesorizezi masa de Crăciun ține doar de imaginația ta și de ce ai la îndemână.

Platou festiv

Alege un platou elegant pentru masa festivă!
Foto: Pixabay

Alege verdele bradului

Dacă pentru masa de Crăciun alegi auriu și roșu, pentru cea din ajun ai putea opta pentru alte culori. Verdele, de exemplu, este o culoare norocoasă care amintește și de atmosfera de Crăciun creată acasă odată cu împodobirea bradului. Dacă îți place aventura, nu ezita să alegi nuanțe de albastru, violet și așa mai departe. Cum decorezi masa festivă ar trebui să fie doar alegerea ta și să te reprezinte pe tine.

Atenție la detalii

Apoi așezi platouri de porțelan albe, iar pe fiecare vei pune câte un șervet din bumbac de calitate, rulat și trecut printr-un inel roșu sau verde. În acest caz tacâmurile vor fi argintii. Poziționezi cuțitele în dreapta, furculițele și lingura în stânga și lingura de desert în partea de sus.

Ține cont! Fața de masă trebuie să aibă aceeași culoare cu tema decorului general din casă:

  • Dacă fața de masă este roșie, vesela, șervețelele și piesele centrale trebuie să aibă nuanțe de auriu, verde sau alb.
  • Dacă fața de masă este albă, orneaz-o pe părțile laterale cu o panglică de culoare aurie. Chiar și farfuriile albe de porțelan pot fi decorate pe margine cu puțin auriu. Alege ca piesă centrală o compoziție de flori delicate, cum ar fi trandafiri, ilex sau de ce nu, chiar conuri de brad. Pot fi naturale sau vopsite în argintiu. Pentru a crea un decor aparte, ai nevoie de o crenguță de brad sau de rozmarin și bețișoare de scorțișoară pe care prinzi șervetul pentru masă, cu ajutorul unui inel elegant. Acesta poate fi auriu sau roșu.
  • Dacă, în schimb, folosești o față de masă colorată, cu imprimeu de Crăciun, farfuriile și paharele pot fi roșii (din rubin), șervețelele verzi, iar piesa centrală o vei realiza din flori uscate colorate.
  • Pentru o față de masă verde, alege farfurii albe și pahare simple, dar de calitate. Pot fi decorate cu șervețele roșii. Piesa centrală a mesei: aranjament din flori roșii și verzi.
  • Multă lume folosește pentru decorul de Crăciun celebra floare Poinsettia (sau Steaua Crăciunului). Personal, cred că am putea apela cu încredere chiar la Crăciunița noastră tradițională. Îndrăznește să ieși din tipare. Pune-ți în evidență stilul personal, creativitatea. Important este ca totul să fie în armonie cu restul decorațiunilor din casă.

Oricât de simplu este decorul, axează-te pe o piesă centrală și, eventual o lumânare ornamentală, care să domine masa de Crăciun.

Din ramuri de vâsc, conuri și crenguțe de brad, poți realiza un aranjament pentru centrul mesei, în mijlocul căruia așezi o lumânare elegantă. O altă sugestie: pune lumânări în borcane mici pe care le poți distribui de-a lungul mesei, mai ales dacă este foarte lungă.

Decorațiune pentru masa de Crăciun

Decor pentru masa de Crăciun. Foto: Pixabay

Cum decorezi masa de Revelion

Dacă masa de Crăciun are loc în familie într-un cadru mai restrâns și mai intim, cea de Anul Nou trebuie să fie axată pe eleganță. Iată câteva idei:

O față de masă din brocart, într-o nuanță neutră de bej, va evidenția accesoriile aurii și negre. Alături de accesorii poți așeza cartonașe / plăcuțe personalizate cu numele fiecărui invitat. Ca elemente decorative comune mesei de Crăciun și Anul Nou avem: lumânări, crenguțe de brad, vâsc, rozmarin și flori de iarnă.

În mod special, în noaptea de Revelion, este important să le urezi prietenilor și rudelor un an bun cu sănătate, dar care să fie și cu noroc. Pregătește pentru invitații tăi mici surprize:

  • Pachețele cu semințe de rodie, un simbol norocos: pune câteva semințe de rodie într-o pungă de plastic mică, pe care o legi cu un șnur roșu sau verde și o așezi pe cea de-a doua farfurie.
  • Semințele de rodie pot fi adăugate și în cocktailuri. Vei impresiona invitații prin aspectul obținut.
Cum decorezi festiv paharele

Servește invitaților cocktailuri delicioase și atent decorate. Foto: Pixabay

  • Mesaje cu vâsc: iei o crenguță de vâsc, de care prinzi câte o felicitare sau un simplu cartonaș cu un mesaj personalizat pentru fiecare invitat. Sigur îi vei emoționa!
  • Pachețele cu boabe de linte roșie: pentru o surpriză mai rustică, alege mini săculeți de iută și pune în interior câte o mână de linte roșie.

În speranța că aceste idei te-au ajutat, îți dorim să ai cât mai multă imaginație și să-ți realizezi propriul tău decor festiv. Dacă ai alte idei sau sfaturi, abia așteptăm să aflăm cu decorezi tu masa de Crăciun sau pe cea de Revelion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *