Dacă atunci când auzi cuvântul „iute“ te duci cu gândul doar la aripioarele unui celebru lanț fast-food, trebuie să citești acest interviu. Vei afla că în România, în apropiere de București, se cultivă unii dintre cei mai cei ardei iuți din lume. Și că trebuie să te porți cu ei cu mănuși. La propriu, ca să nu te usture. Că ardeiul iute înseamnă și aromă, și diversitate. Că nici nu-ți trece prin cap câte poți face cu el. Și, da, îți dăm și antidotul pentru iuțeală.
Andrei Teodorescu a pornit, în urmă cu câțiva ani, o afacere cu legume: Fructele Pământului Concept. A găsit rapid o nișă pe care a exploatat-o: ardeiul iute. Timp de câteva luni pe an, face naveta între București și mica plantație de ardei, unde crește zeci de soiuri, cu unele dintre cele mai exotice denumiri, forme și culori. Totodată, creează rețete care mai de care mai apetisante din plantele sale: sos iute cu afine, mango sau zmeură, chutney și jeleu de ardei iute.
Printre soiurile cultivate de el se numără unii dintre cei mai iuți ardei din lume, conform clasificării pe scara Scoville (Carolina Reaper, Moruga Scorpion, Death Spiral, White Ghost). Aceasta măsoară gradul de iuțime al ardeilor în unități de capsaicină (substanța care dă gustul iute – n.r.). Astfel, la bază este ardeiul gras (cu 0 unități capsaicină), iar la polul opus este soiul Carolina Reaper, cu 1,5 milioane unități de capsaicină. În lume există soiuri chiar mai iuți, ajungând la 3 milioane de unități de capsaicină, însă ele nu au fost testate oficial de Cartea Recordurilor.
SoDelicious: Cum ai început această afacere? A pornit dintr-o pasiune sau a fost o afacere gândită pe o nișă neacoperită în România?
Andrei Teodorescu: Afacerea a început în anul 2015, dar nu cu ardei iuți. La început cultivam diverse soiuri de tomate, vinete, ardei capia. Ardeiul iute l-am cultivat abia din anul 2017, dintr-o curiozitate. În anul 2018 a devenit o afacere gândită pe o nișă sezonieră. În plus, eu sunt un mare consumator, mănânc destul de iute, de aproximativ 25 de ani.
Cât e investiția într-o astfel de afacere, cum se câștigă, ținând cont de munca depusă?
Investiția este destul de mare, iar amortizarea se face în câțiva ani. Dar da, se câștigă decent.
Câte soiuri de ardei iuți există? Câte cultivi tu?
Soiuri sunt foarte multe în lume, dar eu cultiv la momentul actual în jur de 40. Am ales ardeii în funcție de cât de cunoscuți sunt, cât de rari, dar și după gradul de iuțeală. Cel mai iute ardei pe care-l cultiv este Carolina Reaper.
Carolina Reaper e, oficial, cel mai iute ardei din lume. Ce riscuri sunt când lucrezi cu astfel de plante?
Nu există riscuri, însă, fiind unul dintre cei mai iuți din lume, trebuie să lucrezi cu mănuși pentru a-ți proteja pielea.
Ce alte calități trebuie să aibă un ardei în afară de iuțime?
Să fie aromat.
Faci și câteva produse derivate: sosuri, jeleu, dulceață. Cine creează rețetele? Câte teste faci înainte de produsul final, cine le testează?
Eu creez rețetele. Le testez în primă instanță în procesul de preparare, apoi sunt testate de cunoscuți. După 2-3 încercări avem deja produsul final, pe care-l scoatem pe piață.
Cine le folosește și la ce?
Publicul amator de iute, dar care vrea și altceva în afară de ardei iuți în stare naturală. Produsele pot fi folosite ca atare sau în combinații cu diferite mâncăruri.
Anumite soiuri se folosesc doar în anumite mâncăruri? Pentru ce tipuri de preparate le recomanzi?
Ardeiul iute se poate folosi în aproape orice preparat. Produsele mele se pretează la o gamă largă: carne, salate, brânzeturi, chiar și desert, ciocolată.
Antidotul pentru ardei iuți
Cu ce „calmezi“ gustul iute, dacă simți că senzația devine insuportabilă? Ce lichide sau alimente sunt indicate? Care sunt contraindicate?
Laptele, iaurtul, smântâna, înghețata, pâinea se numără printre cele care calmează și atenuează senzația de iute. Contraindicate sunt băuturile carbogazoase și apa.
Gustul pentru iute se cultivă? Începi cu un anumit grad de iuțime, apoi evoluezi?
Se poate spune și așa. Papilele se obișnuiesc, cu timpul, la diferite grade de iuțeală. Mai degrabă poți spune că îți poți cultiva treptat toleranța.
Te naști cu plăcerea de a mânca iute?
Cred că este o plăcere dobândită.
Când se poate spune că ceva e prea iute?
Când depășește toleranța persoanei respective. Nu există o limită superioară, poți consuma cât de iute îți permite organismul.
Cum sunt consumatorii din România? Cât de „educați“ sunt în acest domeniu?
Sunt destul de reticenți – nu există o cultură pentu consumul de produse iuți și foarte iuți. Există însă și o nișă de clienți pentru astfel de produse.
Foto: Arhivă personală