În curând va începe un nou an școlar și, chiar dacă debutul lui „offline“ va fi amânat o perioadă, copiii tot se vor întoarce pe băncile școlii și tot vor trebui să mănânce. Așadar, cum le pregătim pachețelul pentru școală în pandemie?
În 2002 a fost lansat programul „Cornul și laptele“, prin care toți copiii de grădiniță și elevii din școlile primare și gimnaziale au dreptul în fiecare zi la un corn, sau un pachet de biscuiți, și o cutie de lapte sau un iaurt. Programul continuă și azi și este, din păcate, singura masă a unor copii foarte săraci.
Alții, mai norocoși, pot da în recreația mare o fugă la McDonaldʼs-ul din mall-ul de lângă școală și, trei glisări de ecran (dezinfectat) mai târziu, au în față varianta fast food de corn și lapte.
Iar alții, micuți, timizi, abia pășind în școală, acceptă pachețelul cu gustarea pusă de mama sau bunica. Chiar dacă, cel mai probabil prânzul va fi luat la un after school.
Îmi amintesc că nu mai știam cum să ascund sau cui să ofer sandvișurile cu pâine de casă, unt (o raritate în ultimii ani ai comunismului) și magiun făcute de bunica. Nu știu câte like-uri aș aduna azi pe Instagram cu o astfel de fotografie, dar ar fi destul de aproape de maximum în materie de hipstereală bio-healthy living-local&seasonol-my dubai hashtag. Ei bine, atunci le refuzam cu obstinație, iar acum, când îmi permit să le mănânc (pâinea și magiunul sunt încă făcute în casă) mi se par darul lui Dumnezeu.
Citește și
Din fericire, fiica mea de cinci ani le iubește, așa că am o idee ce ar putea conține pachețelul ei. Recunosc, nu ar fi tocmai cea mai curată gustare în aceste vremuri și nu am pus ghilimelele pentru că e sensul propriu al cuvântului. Copiii din clasele mici s-ar putea murdări cu un astfel de sandviș și, mai rău, ar fi tentați să curețe cu limba o dâră de magiun de pe degete.
Drept urmare, cum le putem face pachețele gustoase, sănătoase și sigure? Iată câteva sugestii.
1. Mâncare care nu trebuie ambalată
Alimentele care pot sta neîmpachetate, într-o caserolă, sunt soluția câștigătoare. Copilul trebuie doar să o deschidă și să mănânce: minibrioșe sărate sau dulci, boabe de struguri, minisandvișuri cu șuncă și cașcaval, felii de chec etc. Dacă alegi o caserolă compartimentată cu atât mai bine. Poți opta pentru crackers și cuburi de brânză tare (cașcaval, gouda, cheddar), bețișoare de legume (morcov, castravete) și cuburi de brânză, nuci, migdale, alune, biscuiți digestivi și fructe (afine, struguri, mere, portocale, banane etc.
2. Un pachețel simplu
În loc să-i împachetezi sandvișul în folie alimentară sau, mai rău, staniol, pune-l într-o pungă de plastic cu fermoar. E valabil si pentru un wrap cu lipie, cremă de brânză și carne de pui.
3. Taie fructele
Când ai doi dinți din față lipsă, e mai greu să muști dintr-un măr, chiar dacă el ține doctorul departe. Iar dacă e o piersică zemoasă revenim la problema numărul unu, adică dâre de mâncare pe față și pe mâini, mâini despre care doar bănuim că sunt spălate cu apă caldă și săpun 20 de secunde înainte de masă, la școală. Taie în felii fructele dificil de mâncat: mere, pere, piersici, prune etc. Așază lângă ele, în caserolă, și o furculiță de unică folosință și totul devine mai ușor.
4. Evită mâncărurile care murdăresc
Orice preparat care curge, pătează și se poate vărsa trebuie evitat mai ales în această perioadă. Pachețelul ideal ar conține mâncăruri solide, snackuri sănătoase, fructe. Dacă ai un recipient de plastic, cu capac înfiletat și pai încorporat, poți opta pentru un suc natural sau un iaurt de băut, însă acestea trebuie consumate în maximum 2-3 ore din momentul în care le scoți din frigider, pentru a nu se altera.
5. Alege mâncărurile preferate ale copilului
Nu încerca să experimentezi cu fructe, legume, smoothie-uri și ale chestii pe care tu le consideri sănătoase, iar copilul dubioase. Alege preparate pe cât posibil de sănătoase, dar pe care copilul să le mănânce. Dacă îi plac bananele, nu-i da mere. Așa nu va fi tentat să guste de la alții sau, dacă e mai mare și primește bani de buzunar, să-și cumpere cine știe ce snack.
6. Sticluța cu apă
Un recipient din plastic, cu capac înfiletat și pai încorporat e de preferat sticlei clasice. Copilul nu va atinge direct paiul atunci când va bea, spre deosebire de dopul și gura sticlei clasice.