Îți plac piersicile? Te-ai păcălit la piață sau la magazin atunci când le-ai cumpărat? Îți spunem noi cum să alegi o piersică coaptă.
Piersicile sunt unele dintre fructele vedetă ale sezonului de vară. Nimic nu se compară cu gustul dulce şi aroma puternică ale unei piersici coapte, aşadar este păcat să nu te bucuri, cu adevărat, de ea atunci când o consumi. Dar care sunt indiciile care îţi arată că fructul este copt? Nu e nimic complicat, stai liniștit: sunt doar patru la număr și sunt ușor de reținut. Vorbim despre culoare, formă, textură și miros. Să le luăm în ordine.
Cum să alegi o piersică coaptă?
Culoarea
Primul lucru pe care va trebui să-l faci este să te uiţi la culoarea piersicii. Petele roşiatice de pe coajă nu indică faptul că o piersică este coaptă, mai ales că ele pot apărea în contactul direct cu razele de soare. Există producători de piersici care ştiu acest lucru şi, astfel, îşi cultivă fructele ca să fie cât mai atrăgătoare posibil.
Dacă în mare parte, culoarea este verde sau prea deschisă este semn că piersica a fost culeasă mult prea devreme. O piersică bună are zona din jurul codiţei galbenă şi nu verde, iar coaja este uşor zbârcită. În afară de soiurile de piersici albe sau galbene, în general, un fruct copt are o culoare portocaliu închis uniformă, mai precis, nu observi această culoare doar în anumite zone ale fructului.
Forma
Piersica tinde să se rotunjească pe măsură ce ajunge la maturitate, prin urmare alege mai degrabă una rotundă decât una ovală.
Motivul pentru care nu este bine să consumi sâmburii piersicilor:
Textura
Piersicile, spre deosebire de alte fructe, continuă să se coacă chiar şi după ce au fost culese. Nu aştepta până sunt foarte coapte, iar asta pentru că nivelul de aciditate va creşte, iar textura va deveni prea moale şi, ulterior, vor putrezi. Dacă ai ales piersici mult prea coapte, pune-le în frigider pentru a le întrerupe procesul de maturare şi, astfel, le poţi păstra între patru şi şapte zile.
O piersică este predispusă la vânătăi şi nu este indicat să o strângi pentru a testa dacă este coaptă sau nu, mai degrabă încerci o apăsare delicată cu degetul mare sau o verifici cu podul palmei, închizând uşor pumnul. Ideal ar fi să găseşti o textură fermă, însă nu prea tare, iar atunci când presezi cu degetul o piersică, locul respectiv ar trebui să-şi revină la forma iniţială. Dacă ai o livadă cu piersici, poți testa maturitatea lor atunci când le culegi: dacă se desprind greu, este semn că încă nu s-au copt.
Mirosul
Atunci când te afli lângă piersici, ele trebuie să emane mirosul specific. Nu e neapărat nevoie să guşti vreuna pentru a-i simţi dulceața şi aroma parfumată. La fel ca oricare alt fruct, nu le cumpăra pe cele inodore.
Trucuri pentru a obţine piersici coapte
Dacă ai cumpărat, din neatenţie, piersici care nu sunt foarte coapte, iată la ce trucuri poţi apela:
- Le aşezi într-un loc uscat, la temperatura camerei.
- La fel ca avocado și mere, piersicile emană gaz de etilenă, un hormon natural care ajută la maturare. Gazul de etilenă va ajuta piersicile tari pe care le-ai pus într-o pungă de hârtie să se înmoaie mai repede.
- O altă variantă este să înveleşti fructele în şervete de bucătărie care nu vor lăsa aerul să pătrundă.
Reţete cu piersici
Deserturile de vară sunt delicioase şi nu se referă doar la îngheţată. Când ai poftă de ceva dulce, poţi alege dintre următoarele reţete:
Tartă cu piersici și bezea
Piersici pe pat de foietaj
Salată caldă de fructe
Am terminat cu piersicile? Bun! Atunci e momentul să citești cum alegi un pepene copt: