Cum să alegi pepenele copt perfect

Cum să alegi pepenele copt perfect - 1
Citește mai multe articole despre

Fie că-i spui harbuz, lubeniță sau pepene roșu, acest fruct este unul dintre motivele pentru care dorești să vină mai repede vara. Sezonul lui începe în curând și, cum e foarte scurt, trebuie să profităm. Iată câteva trucuri pentru a alege pepenele perfect copt.

„Vă fac dop?“. De câte ori ai auzit asta, atunci când precupeața îți vindea un pepene? Dacă nu dorești să-l încerci pe loc sau dacă dai peste vreun vânzător ursuz, iată câteva indicii care te vor ajuta să alegi un pepene proaspăt, crocant, copt la perfecție.

Pepenele este alimentul perfect vara, nu e doar hrănitor, ci și hidratant, datorită cantității mari de apă pe care o conține (92%). E dulce, sățios, are puține calorii (30 kcal/ 100 g), e plin cu nutrienți, magneziu, potasiu, antioxidanți (licopen) și vitamine (Vitamina C). În plus, poate fi folosit în rețete dulci și sărate și în multe băuturi.

Iată ce trebuie să urmărești atunci când cumperi un pepene roșu, pentru a alege un fruct perfect.

Coaja

Trebuie să fie netedă, fără lovituri, acoperită cu o ușoară „brumă“. Pe o porțiune a cojii trebuie să existe o pată galbenă, acela este locul unde pepenele a stat pe pământ. Cu cât nuanța de galben e mai închisă, cu atât fructul e mai copt. Dacă această pată lipsește, însemnă că pepenii au fost recoltați prematur.

Cum să alegi pepenele copt perfect - 2

Coaja „brumată“ indică faptul că pepenele a fost cules recent, iar pata galbenă faptul că e copt
FOTO Pepene de Dăbuleni

 

Sunetul

Acesta e un test care naște dezbateri între „cunoscători“, dar pe care muți îl iau în considerare. Întotdeauna ciocăne ușor pepenele. Dacă auzi un sunet înfundat, este prea copt, dacă auzi un sunet ascuțit, inseamnă că, dimpotrivă, nu e copt. Dacă, în schimbi, auzi un ecou, acesta este indiciul dorit.

Dimensiunea și greutatea

Un pepene bine copt este întotdeauna mai greu decât pare. De fapt, este mai greu decât indică dimensiunea lui. De aceea, dacă alegi un pepene potrivit ca mărime, dar te va surprinde greutatea arătată de cântar, e un lucru bun. Pepenii bine copți conțin o cantitate mai mare de apă decât cei necopți, de aceea și greutatea mai mare. „Cântărește-l“ în mâini pentru a vedea cât de greu este.

Codița

Este important să te uiți și după codiță, atunci când cumperi un pepene roșu. Dacă aceasta este verde, nu alege fructul respectiv, deoarece a fost cules prea devreme. O codiță uscată indică, însă, că este copt și dulce.

Mirosul

Acesta e un indiciu relevant pentru orice legumă sau fruct proaspăt. Un pepene necopt va mirosi a dolveac sau castravete (de altfel, ei fac parte din aceeași familie, a cucurbitaceelor). Unul copt va avea un miros parfumat, ușor dulceag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *