Cum să alegi un pepene galben copt. Trucuri pe care trebuie să le știi

pepene galben copt Imagine de PublicDomainImages via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Pepenele galben este o sursă importată de nutrienți, dar de cele mai multe ori el stă într-un con de umbră din cauza fratelui de mai mare “pepenele roșu“. Varianta ideală pentru organism este să îi oferim surse diferite de nutrienți, deci să diversificăm cât putem lista de fructe din dieta zilnică.

Pentru că de cele mai multe ori în alegerea unui aliment contează foarte mult numărul de calorii pe care îl conține, trebuie să spunem că pepenele galben face parte din lista scurtă de alimente cu un conținut caloric scăzut și are o concentrație de 90% apă.

Cantalupul, așa cum mai este numit pepenele galben, are o mulțime de beneficii pentru organismul tău, de aceea îți vom prezenta în continuare o listă cu câteva trucuri care să te ajute să ai în frigider de fiecare dată un pepene galben copt și cu o aromă delicioasă.

Atingerea și mirosul sunt cele mai importante elemente, spun specialiștii.

  • Pepenele galben, ca să fie și bun la gust, trebuie să aibă o aromă care să te înece, nu altceva. Specialiștii în domeniul culinar spun că atunci când alegi un pepene galben, pentru a avea parte de un produs copt și bun, trebuie să îl miroși în zona opusă codiței și dacă nu miroase plăcut, atunci nu este cazul să îl iei acasă.
  • Nici pepenii galbeni care au pete mari pe suprafața cojii nu au ce să caute în coșul tău de cumpărături. Acelea în mod clar sunt semne de putrefacție, deci nu au cum să îți ofere un produs care să îți bucure papilele gustative. Un pepene galben bun trebuie să fie ferm la atingere și să fie greu în ciuda dimensiunii mici pe care o are.
  • Culoarea contează și ea foarte mult în alegerea unui pepene galben gustos. Aceasta trebuie să fie galbenă, nisipie sau aurie.
  • Sunetul trebuie să fie la fel ca în cazul pepenelui roșu, gol și grav, iar textura de pe coajă să fie precum cea a unei pânze de păianjen.

Valorile nutriționale ale pepenelui galben

1 cană de pepene galben tăiat cubulețe (aproape 177 grame) conține:

• 60.2 de calorii;
• 0,5 g grăsimi;
• 14.4 g carbohidrați totali;
• 13.9 g zahăr;
• 1,6 g fibre;
• 1,5 g proteine;
• 107 % din valoarea zilnica recomandată de vitamina A;
• 96 % din valoarea zilnica necesară de vitamina C;
• 3 % din valoarea zilnica necesară de calciu;
• 4 % din necesarul de fier.

Cum se poate transforma într-un dușman pentru sănătatea organismului

Deși este o sursă importantă de vitamine pentru organism și este fructul cu cel mai mare conținut de vitamina A, pepenele galben se poate transforma ușor într-un dușman al sănătății organismului tău. Medicii spun că acesta poate avea coaja infestată cu Salmonella, o bacterie care poate face mult rău organismului și este important să îl speli foarte bine sub jet de apă înainte de consum pentru a elimina orice fel de risc de îmbolnăvire.

Așa cum am spus și mai sus, pentru a evita orice fel de neplăcere, trebuie înainte de toate să fii atent la suprafața pepenelui atunci când îl cumperi. Aceasta nu trebuie să fie pătată, să nu aibă zone moi, să nu fie zgâriată, să nu prezinte lovituri sau să aibă alte elemente care să îți dea de bănuit că nu a fost transportat și păstrat în condiții optime înainte de a ajunge la raft.

Pentru că este o variantă atât de bună ca să te răcorești ușor atunci când temperaturile din termometre o iau razna, își oferim mai jos o rețetă cu pepene galben, numai bună să te bucure câteva clipe:

Mousse de pepene galben

Cum se păstrează corect un pepene galben

  • După ce a fost tăiat, pepenele galben se poate păstra în frigider până la 5 zile. În cazul în care consideri că nu a fost suficient de copt atunci când l-ai cumpărat, acesta se mai poate păstra timp de 2-3 zile la temperatura camerei și se spune că există posibilitatea să se mai îndulcească.
  • Așa cum se întâmplă și în cazul fratelui mai mare, pepenele roșu, trebuie să ai mare grijă cât îl mai păstrezi înainte să îl consumi după cumpărare. Este important de menționat că după ce codița i-a fost tăiată, nici pepenele galben nu se mai coace. Ai grijă să nu fie nevoie să îl arunci, dacă îl păstrezi prea mult pe blatul de la bucătărie sau în balcon, cu speranța că se va mai pârgui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *