Următoarele sfaturi te vor ajuta să economiseşti mai mulţi bani şi timp, indiferent dacă te afli în vremuri „de pace” sau dacă vei mai trece printr-o situaţie de criză. Deși bugetul este mai restrâns acum, asta nu înseamnă că nu te poţi bucura, în continuare, de gustul cărnii fragede.
Optează pentru o carcasă de pui
În primul rând, dintr-un pui întreg te poţi bucura de mai multe părţi componente, cum ar fi pulpele, spatele, pieptul etc. În al doilea rând, fiecărui produs în parte i se vor adăuga costuri privind tăierea, procesarea şi ambalarea, iar ideea de a porţiona tu însuţi/însăţi o bucată întreagă de carne este mai eficientă din punct de vedere financiar.
Află din următorul material cum poţi tranşa un pui întreg şi ce preparate poţi găti cu ele!
Cumpără cele mai accesibile bucăţi de carne
În general, cele mai costisitoare părţi ale unui animal sunt cele care sunt mai fragede, cele care au o aromă mai puternică ori cele fără os şi fără piele, mai ales dacă provin de la un animal tânăr. Chiar şi cu cele mai ieftine cărnuri pe care le ai la îndemână, poţi prepara feluri de mâncare delicioase atunci când le găteşti corect, la foc domol, în combinaţie cu mirodenii şi alte ingrediente care să le dea un plus de savoare.
În general, reducerile la anumite produse apar atunci când acestea se apropie de termenul de expirare. Dacă mai ai câteva zile până la data de expirare şi atât timp cât le găteşti în condiţii de igienă şi de preparare termică corespunzătoare, nu ai de ce să-ți faci griji pentru sănătatea ta. Nu consuma însă carnea după ce a expirat.
Iată ce nu ştiai despre promoţiile de la raionul de carne:
Practici înșelătoare ale supermarketurilor și cum să te ferești de ele
Alege produsele de tip Family Pack
Aşa cum le spune şi numele, produsele de tip Family Pack conţin mai multe bucăţi de carne, de acelaşi tip, pe care să le găteşti şi celor dragi, bucăți care costă mai puţin decât dacă le-ai cumpăra separat. Chiar dacă locuieşti singur/ă, poţi congela carnea pe care nu o gătești imediat. Cu alte cuvinte, vei economisi nu doar bani, ci şi timp pentru că nu vei mai face drumuri în plus la magazin ca să cumperi carne.
Fii deschis/ă la diverse reţete
Cine a spus că nu poţi găti mâncăruri chiar şi cu puţină carne? De exemplu, chifteluţele se pregătesc şi cu ouă, şi cu miez de pâine, şi cu verdeaţă proaspătă. Ciupercile umplute cu carne tocată sau un hamburger ar fi alte variante. Orice reţetă în care poţi adăuga doar o parte din carne, completând cu alte ingrediente este binevenită. Ceapa, legăturile de verdeaţă, ouăle, mirodeniile, pesmetul sau crutoanele sunt produse pe care le găseşti la cele mai accesibile preţuri.
Îţi propunem cinci reţete de chifteluţe, să ai de unde alege:
Mesele principale care nu conţin carne sunt la fel de gustoase
Până și cel mai înrăit fan al preparatelor din carne poate trăi o zi fără să le consume, orientându-se spre alte mâncăruri. Dacă într-adevăr îţi doreşti să nu mai cheltui atât de mulţi bani pe mâncare, cu siguranţă ideea de a găti şi de a consuma şi altceva nu ţi se va mai părea atât de absurdă. Nu doar că vei economisi bani, dar te vei simţi şi vei arăta mult mai în formă, mai ales dacă obişnuiai să incluzi la mesele principale “leguma preferată” şi anume, carnea de porc.
Proteinele sunt vitale pentru funcţionarea normală a organismului. Chiar şi atunci când nu consumi proteine din carne, iată cu ce le poţi înlocui:
Proteina vegetală vs. proteina animală. Cu ce poți înlocui carnea
Observă aspectul cărnii
Caserolele cu carne pot conţine un lichid din apă amestecată cu sânge, care poate trag la cântar şi la preţ dacă nu se zvântă înainte de ambalare. Un alt motiv poate fi acela că nu au fost transportate în mod corespunzător. În orice caz, evită să consumi carne care nu are un aspect plăcut, care nu pare a fi un produs proaspăt.
Data viitoare, ne povesteşti câţi bănuţi ai reuşit să pui deoparte! Dacă ai și alte idei, abia așteptăm să le auzim.