Cum să faci iaurt congelat, alternativa mai sănătoasă la înghețată

Cum să faci iaurt congelat, alternativa mai sănătoasă la înghețată - 1
Citește mai multe articole despre

De ce să cumperi înghețată din supermarket, când poți să faci acasă iaurt congelat? E mai sănătos, e super simplu de făcut și poți să îl faci în tot felul de combinații.

Te-ai gândit vreodată să faci iaurt congelat, acel fro-yo, cum îl știu americanii și care e o alternativă mai sănătoasă la înghețata din comerț? E mai simplu de făcut decât îți imaginezi. Ai nevoie de trei ingrediente de bază. Pornind de la ele, poți experimenta cu tot felul de fructe și arome.

Cum să faci iaurt congelat

Cum să faci iaurt congelat, alternativa mai sănătoasă la înghețată - 2

Ca să faci iaurt congelat și să fie mai gustos, e bine să folosești iaurt din lapte integral, cu un conținut mai mare de grăsime, sau chiar iaurt grecesc. Chiar dacă e mai gras, tot nu se compară cu amestecul de smântână și ouă pe care îl are înghețata clasică.

Pune și puțină smântână dulce sau – dacă vrei – niște mascarpone. În felul acesta, o să faci iaurt înghețat care va fi mai cremos și mai bogat ca textură. Dacă, în schimb, vrei o variantă light, poți sări peste acest pas.

Folosește zahăr sau alt îndulcitor, mai sănătos. Zahărul împiedică formarea cristalelor de gheață și menține iaurtul înghețat mai cremos. Folosește cel puțin trei sferturi de zahăr la un kilogram de iaurt.

Zahărul alb menține culoarea albă a iaurtului, dar poți folosi și alți îndulcitori, cum ar fi mierea, siropul de arțar sau de agave.

Amestecă toate ingredientele împreună până când zahărul se dizolvă, apoi pune totul într-un vas și dă-l la congelator. Din când în când, amestecă, pentru a te asigura că iaurtul va avea o consistență omogenă și că nu va fi mai dulce sau mai gras doar pe fundul vasului.

3 idei de iaurt congelat

1. Cu căpșuni

Cum să faci iaurt congelat, alternativa mai sănătoasă la înghețată - 3

Amestecă în blender 500 de grame de căpșuni proaspete cu 2/3 cană de zahăr granulat, 1 cană de iaurt grecesc și 1 lingură de suc proaspăt stors de la o lămâie. Lasă amestecul la rece, în frigider, o oră, apoi mută-l la congelator. Nu uita să amesteci până când îngheață bine!

2. Cu zmeură (proaspătă sau coaptă)

Cum să faci iaurt congelat, alternativa mai sănătoasă la înghețată - 4

Cum spuneam, poți face iaurt congelat numai cu cele trei ingrediente de bază de mai sus, dar poți face și ceva mai complex. Amestecă într-un blender 500 de grame de zmeură proaspătă, 1 lingură de sirop de arțar, 1 linguriță de oțet balsamic, un praf de sare, 1 cană de iaurt integral, 2/3 cană zahăr brun, 2 linguri de vodcă și 1 lingură de suc de lămâie.

Însă lucrurile pot fi și mai complicate de-atât. Poți să rumenești puțin zmeura în cuptor înainte de a o pasa alături de celelalate ingrediente. Așadar, dacă vrei să te complici, spală și usucă bine zmeura, apoi pune-o pe o tavă, stropește-o cu sirop de arțar și oțet balsamic, presară un praf de sare peste ea și dă-o la cuptor 30-35 de minute, până când începe să lase suc. Scoate apoi zmeura din cuptor și, când se răcește complet, paseaz-o împreună cu ingredientele rămase.

3. Cu piersici

Cum să faci iaurt congelat, alternativa mai sănătoasă la înghețată - 5

Maine-poimâine apar și piersicile în piețe, așa că pregătește-te să le folosești inclusiv în iaurt congelat. Ai nevoie de 1 1/2 cană de iaurt grecesc, 1 linguriță de extract de vanilie și 1 cană cu piersici decojte și feliate.

Amestecă într-un bol iaurtul și vanilia și dă-le la congelator pentru două ore. Scoate apoi amestecul din congelator și lasă-l să stea 15-20 de minute la temperatura camerei. După acest timp, pune iaurtul care a început deja să înghețe într-un robot de bucătărie sau blender, împreună cu feliile de piersică. Pasează puțin, până când piersicile se fac bucățele, dar nu sunt pasate complet. Mută apoi compoziția într-un alt bol și dă din nou la congelator pentru una-două ore, în funcție de cât de congelat vrei să fie iaurtul atunci când îl servești.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *