Masa la restaurant nu va mai fi la fel. Cum să fii în siguranță când mănânci în oraș

Masa la restaurant nu va mai fi la fel. Cum să fii în siguranță când mănânci în oraș - 1 Foto pexels.com
Citește mai multe articole despre

Din 1 iunie, terasele sunt deschise, odată cu trecerea într-o nouă etapă de relaxare, după pandemia de COVID-19. În curând se vor deschide și restaurantele. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să mergi. Experții în sănătate au câteva recomandări, pe care ar fi bine să le iei în considerare, înainte să mănânci în oraș.

Noile norme privind funcţionarea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial al României. Regulile care trebuie respectate la redeschiderea teraselor stabilesc că nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii.

La o masă pot sta maximum patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între ele, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate trebuie să existe o distanţă de minimum 2 metri. Este interzis consumul de alimente în picioare, pentru a se reduce circulaţia clienţilor pe terasă.

Nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând ca aceste obiecte să fie dezinfectate după plecarea clienţilor de la masa respectivă. Personalul trebuie să poarte măşti şi mănuşi. La intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie amplasate dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.

Totodată, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcută mai frecvent. Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune.

De aceea, patronii trebuie să aibă un registru de rezervări, cu date concrete ale clienţilor, pe baza cărora să se poată efectua o anchetă epidemiologică în cazul îmbolnăvirii unuia dintre clienţi. Aceste date sunt, conform unor precizări recete al oficialilor, doar numele și numărul de telefon.

Aceste norme din România sunt în concordanță cu cele din alte țări, iar un lucru e cert: restaurantele din toată lumea vor trebui să se adapteze unei noi realități. Totuși, doar pentru că este permis să poți lua din nou masa în oraș, nu înseamnă și că ar trebui să o faci. Iar, dacă, totuși, o vei face, nu vei avea certitudinea că restaurantul sau terasa pe care o alegi e cel mai sigur loc.

Nu există un studiu academic referitor la cel mai bun mod de funcționare a restaurantelor post pandemie, dar experți americani în sănătate au câteva recomandări pentru cum să nu te expui prea mult, în condițiile în care coronavirusul reprezintă, încă, o amenințare.

Masa la restaurant: reguli și recomandări

Oricine are simptome COVID-19 sau a intrat în contact cu o persoană care are virusul trebuie să stea acasă. Pe măsură ce tot mai mulți oameni ies în oraș, adunările vor deveni un lucru comun, iar pericolul ca virusul să se răspândească va crește. Orice persoană din categoria de risc – bolnavi cronic, persoane în vârstă etc. – trebuie să evite ieșirile și mesele la restaurant.

Documentează-te înainte să mergi. Atunci când faci o programare, pune întrebări la telefon sau în mesaje transmise prin rețelele sociale. Află ce măsuri a luat localul respectiv pentru ca tu și alți clienți să fiți în siguranță.

Observă detalii. Când ajungi într-un loc în care ai mai fost, uită-te cu atenție la detalii. Dacă locul e la fel ca înainte, probabil că nu ar trebui să rămâi. Aranjamentul ar trebui să fie mai mult sau mai puțin diferit, mesele ar trebui să fie mai puține, trebuie să vezi recipiente cu dezinfectant etc.

Încearcă să obții o masă afară, la terasă. Virusul se răspândește mai repede în interior, iar multe restaurante folosesc sisteme de ventilație, nu au ferestre pentru a aerisi în mod natural.

Ai grijă la suprafețele comune. Evită cât poți să atingi suprafețe atinse de alți clienți, mânere de scaune sau fotolii, cuiere, meniuri. Dacă meniul este scris pe o tablă, la intrare, alege direct de acolo, nu mai cere un meniu la masă, pe care să-l răsfoiești. Deși restaurantele sunt obligate să asigure dezinfectanți, ar fi bine să ai și tu unul cu tine. Îl poți folosi chiar înainte să mănânci, mai ales dacă e vorba de un preparat care se mănâncă cu mâna, cum ar fi burgerii.

Simte-te bine, dar nu exagera! Evident, masa în oraș e un prilej de relaxare. Mănâncă, socializează, simte-te bine, dar nu întinde coarda. Cina și o sticlă de vin, nu cina și 3 sticle de vin! Cu cât stai mai mult într-un loc cu multe persoane, mai ales dacă e un spațiu închis, cu atât crește riscul de contaminare (mai ales că știm că mulți dintre cei infectați sunt asimptomatici).

FOTO: pexels.com

2 comentarii

  1. ORGANELE DE CONTROL SA VERIFICE PE LANGA CONDITIILE SANITARE MAI ALES RESPECTAREA GRAMAJELOR LA PORTII CA SE FURA CA-N CODRU.NU SE RESPECTA GRAMAJELE IN FARFURIE SI NU SE TINE CONT DE PIERDERILE IN GREUTATE A ALIMENTELOR PRIN PREPARARE TERMICA,DAR SE INCASEAZA SUME NELEGALE,FAPT CE TE DETERMINA SA NU MAI MERGI LA TERASE SI RESTAURANTE.
    LA FIECARE TERASA SAU RESTAURANT SA FIE PUS LA VEDERE UN CANTAR AL CONSUMATORULUI UNDE SA VERIFICI GREUTATEA PORTIEI PE CARE O CONSUMI(ex.200g ceafa la garatar+200g cartofi pai=400g/farfurie).ASA SE VA STOPA FURTUL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *