Cum să gătești somon folosind 7 tehnici diferite

Cum să gătești somon folosind 7 tehnici diferite
Citește mai multe articole despre

Somonul este un pește consumat adesea peste tot în lume. E sănătos, are puține oase, se gătește ușor și îl poți mânca alături de garnituri variate. Îți spunem cum să gătești somon folosind tehnici diferite, ca să nu te plictisești de el.

Vrei să gătești ceva rapid și ușor? Somonul e una dintre primele idei care ne vin în minte când vine vorba de o masă ușoară, sățioasă, dar și simplu de preparat. Dincolo de faptul că se prepară fără complicații, somonul e o alegere bună și pentru că e sănătos. Conține acizi grași omega-3, proteine și mai multe vitamine și antioxidanți.

Dacă știi cum să gătești somon, îți vei da seama și că e un pește extrem de versatil. Îl poți prepara folosind tehnici diferite și îl poți servi cu o mulțime de garnituri și salate.

Totuși, înainte de a afla cum să gătești somon, e bine să știi cum să îl alegi. Somonul filetat trebuie să aibă o culoare intensă, carnea să fie moale și să nu fie decolorată pe margini. Dacă vrei să gătești somon întreg, ai grijă ca ochii peștelui să fie clari și luminoși, iar pielea să fie argintie, strălucitoare și fermă la atingere.

Cum să gătești somon. 7 tehnici diferite

1. În tigaie

Somonul se gătește cel mai rapid și simplu în tigaie, unde îi poți face o piele crocantă. Asezonează fileurile de somon simplu, cu sare și piper. Pune într-o tigaie puțin unt sau ulei de măsline și pune tigaia pe aragaz, la foc mediu spre mare. Pune fileurile în tigaia încinsă, cu partea cu piele în jos. Nu mișca fileurile! Lasă-le să se prăjească cinci-șase minute, apoi întoarce-le ușor, folosind o spatulă. Mai gătește încă trei minute pe partea cealaltă. Stropește cu puțin suc de lămâie și gata!

2. La grătar

Grătarul nu se încinge numai vara. Gustul de pește la grătar e unic și nu ar trebui să ți-l refuzi. Dacă ai posibilitatea să faci grătar în aer liber, e foarte bine! Încinge grătarul, unge cu ulei peștele și pune-l pe grătar cu pielea în jos. Întoarce somonul peste cinci minute, folosind o spatulă. Dacă ți se pare că e lipit de grătar, mai lasă-l un minut sau două, apoi încearcă din nou. După ce întorci peștele, mai gătește-l cinci minute și verifică dacă e destul de gătit pentru gustul tău.

3. Fiert sau opărit

Vrei să știi cum să gătești somon fără grăsimi adăugate? Soluția este să-l fierbi sau să îl opărești. Așa cum te aștepți, nu e nimic complicat. Pune apă (poți folosi și supă clară sau vin alb) într-un vas, suficientă cât să acopere peștele. Adu lichidul la punctul de fierbere și pune somonul în apă, apoi acoperă vasul cu un capac. Oprește focul și lasă somonul să se gătească lent, aproximativ 25 de minute.

4. În cuptor

O altă metodă rapidă de a găti somon este în cuptor. În felul acesta poți să prepari mai multe fileuri în același timp. Asezonează somonul cu sare și piper și pune-l, cu partea cu piele în jos, pe o tavă unsă cu ulei. Dă tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 15-20 de minute. Nu e nevoie să întorci peștele.

5. În tigaie și la cuptor

Dacă nu te hotărăști între tigaie și cuptor, gătește în ambele! Începe cu o tigaie rezistentă la temperaturi înalte, pe care să o poți muta apoi în cuptor. Pune puțin ulei de măsline sau unt în tigaie și așază somonul cu partea cu piele în jos. Prăjește-l trei minute, apoi mută tigaia în cuptorul preîncălzit la 135 de grade Celsius, adică la foc mic. Ține peștele la cuptor aproximativ 20 de minute, apoi mai pune puțin tigaia pe aragaz, la foc mare, pentru a forma crustă. Ar trebui să mai dureze încă trei minute, maximum.

6. În cuptorul cu grill

Nu toate tipurile de aragaz au opțiunea de a găti la grill, adică un cuptor cu sursă de căldură de deasupra. Dar, dacă ai un astfel de cuptor, e bine să beneficiezi de el. Ce trebuie să faci este să pui în partea de jos a cuptorului o tavă cu apă, deasupra ei să așezi grătarul pe care pui peștele condimentat cum îți place și apoi să pornești grill-ul. Grătarul ar trebui să se afle la o distanță de șapte-opt centimetri față de sursa de căldură. Verifică peștele după trei minute. Dacă e gătit la exterior, dar îl vrei mai bine făcut, oprește grill-ul și mai lasă somonul în cuptorul stins câteva minute.

7. În hârtie de copt

Somonul gătit în hârtie de copt se mai numește și somon en papillote. Mai simplu spus, somonul se împachetează în hârtie de copt, apoi se dă la cuptor, unde se gătește în abur. Trebuie să asezonezi somonul cu ce condimente sau ierburi îți plac, apoi îl înfășori în hârtie de copt, având grijă să fie bine închis, și dai peștele la cuptor, la 200 de grade, pentru 12-15 minute. Timpul poate varia în funcție de grosimea fileurilor.

Dacă vrei să gătești și alte tipuri de pește, te poți inspira din colecția noastră de rețete cu pește și fructe de mare.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *