Pandemia de coronavirus a venit cu foarte multe necunoscute și părți negative, dar are și aspecte pozitive. Nevoiți să stea în izolare, oamenii au redescoperit gătitul acasă, care funcționează de multe ori ca o terapie. Și cum pâinea de casă este unul dintre cele mai bune preparate din lume, foarte mulți s-au pus pe… copt. Rezerve de făină sunt din plin. Și de drojdie, dacă știi cum s-o păstrezi corect și cum s-o folosești.
Drojdia, cel mai „vânat“ produs
În ultimele săptămâni, drojdia a devenit un fel de fata Morgana a supermarketurilor: până să ajungi s-o atingi, a și înșfăcat cineva tot baxul chiar de sub nasul tău. Da, drojdia, fie proaspătă sau uscată, este unul dintre cele mai „vânate“ produse din magazine. Atunci când am găsit, într-o dimineață, drojdie proaspătă la un supermarket, m-am simțit ca în copilărie când găseam cadourile de la Moș Crăciun sub brad. Am cumpărat un pachet de 500 de grame, pentru că nu am și nici nu voi face stocuri de zeci de kilograme de făină, ca să am nevoie de baxuri de drojdie. Cumpărăturile făcute responsabil, cu gândul și la alții, nu doar la tine, sunt aspectul pe care trebuie să mizăm în această perioadă.
În plus, jumătate de kilogram de drojdie este o cantitate suficientă pentru vreo 20 de pâini medii (de obicei, proporția e de 20-25 de grame de drojdie proaspătă la 500 de grame de făină). Totuși, câtă pâine să mănânci în izolare?
Dar cum se păstrează drojdia proaspătă și cea uscată, în ce condiții, care sunt „dușmanii“ ei cei mai mari, cât timp o poți stoca și cum o poți folosi?
- Căldura, umiditatea și aerul sunt cei mai mari dușmani ai drojdiei, fie ea proaspătă sau uscată, deoarece drojdia este un organism viu, care reacționează la toți cei trei factori menționați mai sus. Păstrarea ei într-un loc răcoros și uscat, într-un recipient etanș, o menține în stare latentă, inactivă.
- Drojdia proaspătă se comportă mai bine în aluaturi, în special în pâine, decât drojdia uscată, însă are o viață mult mai scurtă. După ce ai deschis pachetul (este vorba de pachete mai mari, nu de cuburi), trebuie să-l termini în decurs de o săptămâna, altfel se va usca și se va închide la culoare. Cel mai bine este să-l împarți în câteva cuburi, să le împachetezi în hârtie de copt, apoi să le pui în punguțe din care să scoți tot aerul și să le ții la frigider. Caracteristicile unei drojdii bune sunt culoarea deschisă, fără pete, fără porțiuni uscate. Ea trebuie să fie foarte fărâmicioasă. Dacă e închisă la culoare și e lipicioasă, ca o plastilină, sunt șanse mari să nu o mai poți folosi, iar aluaturile să nu dospească.
- Drojdia proaspătă poate fi congelată jumătate de an sau chiar mai mult. Cântărește cantitatea de care ai nevoie pentru preparatul respectiv, împacheteaz-o în folie alimentară, astfel încât să facă aderență și să nu existe spații prin care ar putea intra aerul. Pune aceste pachețele individuale într-un recipient cu capac, la congelator. Scoate doar câte un pachețel înainte de folosire, îndepărtează folia alimentară și lasă drojdia să se dezghețe la temperatura camerei, apoi folosește-o pe toată. Nu o mai recongela!
- O altă modalitate de congelare a drojdiei este să cântărești cantitatea necesară pentru 1-2 pâini, apoi să adaugi 2-3 linguri de făină peste ea și să sfărâmi foarte bine drojdia, astfel încât să obții un mix nisipos. Împacheteaz-o în folie alimentară, fără bule de aer, și pune-o într-un vas etanș la congelator. Atunci când o folosești, decongeleaz-o la temperatura camerei, apoi încorporează acest mix în făina din care vei prepara pâinea.
- Cu drojdia uscată lucrurile sunt mult mai ușoare. În magazinele din România este comercializată în pliculețe individuale, așa că, odată desfăcut, acesta este și folosit (un plic de 10 grame de drojdie uscată e suficient pentru 500 de grame de făină). Drojdia uscată la pliculeț nu necesită codiții speciale de stocare, dar e bine să o depozitezi într-un loc cu o temperatură nu foarte ridicată (debara, cămară).
- Drojdia uscată este unul dintre alimentele care pot fi consumate în siguranță chiar și la câțiva ani după expirare. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că puterea ei de dospire nu va mai fi la fel de mare, ci scade la 60%-70%.
- În magazine există și pachete de drojdie uscată cu gramaje mai mari (100 de grame, 500 de grame). În cazul consumului domestic, această cantitate este suficientă pentru o perioadă îndelungată. După deschiderea pachetului, durata de valabilitate a drojdiei uscate este de obicei redusă la o lună.
- Totuși, o poți păstra la frigider până la 4 luni, în anumite condiții: pune drojdia într-un recipient foarte curat, bine șters, închis etanș. Atunci când o folosești ai grijă ca lingura sau lingurița cu care iei din drojdie să nu fie udă. Orice urmă de lichid poate distruge drojdia. Odată ce ai luat cantitatea necesară din recipient, pune imediat capacul, pentru a evita contactul prelungit al drojdiei cu aerul, și depozitează din nou la frigider, Dacă o congelezi în aceleași condiții, drojdia uscată poate rezista până la 6 luni. Fie că o păstrezi la frigider sau la congelator, las-o 35-45 de minute la temperatura camerei, înainte s-o folosești.
Magazinele sunt aprovizionate constant cu drojdie, la fel și multe site-uri au în ofertă drojdie proaspătă și uscată. Cumpără o cantitate rezonabilă atunci când găsești, iar dacă urmezi sfaturile noastre vei vedea că mai puțin înseamnă, de fapt, mai mult.