Cum să răcești vinul. Cea mai rapidă soluție, verificată de fizicieni

Cum să răcești vinul. Cea mai rapidă soluție, verificată de fizicieni
Citește mai multe articole despre

Ai cumpărat o sticlă de vin și ți-e poftă să bei cât mai rapid un pahar, așa că n-ai răbdare să-l ții la rece? Sau îți vin oaspeții în câteva minute și tu abia acum ai cumpărat băuturile? Doi fizicieni au încercat să afle cum să răcești vinul cât mai rapid.

Să zicem că dai o petrecere la tine acasă și n-ai apucat să cumperi băuturile din timp. Ai nevoie de o soluție rapidă ca să răcești vinul. Ce e de făcut? Unii spun că cel mai bine e să înfășori sticla într-un prosop umed, înainte de a o băga la congelator. Alții sunt de părere că vinul se răcește mai repede dacă așezi sticlele pe orizontală decât pe verticală, datorită “termodinamicii”.

Câteva trucuri pentru cum să răcești vinul mai ușor sau mai rapid pot fi utile pentru o persoană care nu are nici pivniță, nici răcitor pentru vin. De aceea, cei de la bonappetit.com s-au gândit să le dea o mână de ajutor persoanelor care nu excelează în planificarea unei petreceri și au nevoie de soluții rapide și eficiente. Așadar, au cerut părerile a doi fizicieni americani, Tim Halpin-Healy și Greg Blonder.

Cum să răcești vinul. Cea mai rapidă soluție, verificată de fizicieni

Cum să răcești vinul. 5 metode testate

Metoda 1: Înfășurând sticla într-un prosop umed

O sticlă de vin aflată la temperatura camerei are nevoie de 30 de minute în congelatorul cu -10 grade Celsius ca să se răcească la 10 grade Celsius. În spatele metodei de a răci vinul mai rapid prin a înfășura sticla într-un prosop umed se află ideea că evaporarea va grăbi procesul de răcire, așa cum se întâmplă cu corpul uman atunci când transpirăm.

Greg Blonder a testat metoda și spune că funcționează doar dacă ai un congelator comercial cu aer circulant. În congelatorul obișnuit, de acasă, unde mai ai și înghețată și pungi de legume congelate, prosopul nu ajută deloc, pentru că va face aerul să stagneze și vinul nu se va răci destul de repede. Ba dimpotrivă, vinul s-ar răci mai greu decât dacă ai pune sticla pur și simplu în congelator.

Metoda 2: Stica pusă pe orizontală, nu pe verticală

Cum să răcești vinul. Cea mai rapidă soluție, verificată de fizicieni

Cum nu foarte mulți fizicieni s-au confruntat cu nevoia de a răci rapid niște sticle de vin, Tim Halpin-Healy s-a pus pe treabă și a făcut un experiment ca să afle cum să răcești vinul mai rapid, în funcție de felul în care așezi sticlele în congelator. Conform calculelor sale, o sticlă de vin așezată pe orizontală se răcește cu 50% mai repede decât una pusă pe verticală. Totuși, experimentul lui  Halpin-Healy nu a fost făcut într-o bucătărie obișnuită și rezultatul a depins de mai mulți factori (printre care și ceva ce ține de probabilități, numit distribuția Rayleigh), însă concluzia e asta: e mai bine să răcești vinul pe orizontală decât pe verticală, dar la tine acasă s-ar putea ca diferența să nu fie majoră.

Metoda 3: Adăugând obiecte înghețate în paharul cu vin

Una dintre recomandările de pe internet este să ai la îndemână fie boabe de strugure congelate, fie cuburi pentru răcit băuturi – acestea din urmă se găsesc de cumpărat pe site-urile de specialitate și sunt, de obicei, din oțel inoxidabil sau granit. Astfel poți să răcești vinul direct în pahar, fără a-l dilua cu cuburi de gheață.

După cum știi, gheața răcește vinul atunci când o pui în pahar. Dar îl și diluează. Așa că aceste obiecte puse în pahar sunt chiar eficiente, fără a afecta gustul vinului. Doar ca e nevoie, totuși, să le ai pregătite din timp. Cuburile se răcesc în congelator în două-trei ore, adică mai mult decât e necesar pentru a răci o sticlă de vin. Deci trebuie să fii prevăzător și să ai cuburile sau niște boabe de strugure mereu la rece.

Metoda 4: Sticla pusă în apă cu gheață

Cum să răcești vinul. Cea mai rapidă soluție, verificată de fizicieni

Recomandarea celor doi fizicieni și care este, dealtfel, și metoda pe care o folosesc somelierii din restaurante, este aceasta: să pui sticla de vin în apă cu gheață. Apa e un conductor termic mai bun decât aerul și răcește de 25 de ori mai rapid.

Însă și aici trebuie să ții cont de o recomandare. Sticla trebuie scufundată cu totul în apa cu gheață. În general, frapierele sunt prea scurte, așa că, dacă folosești una, e posibil ca vinul să fie extrem de rece pe fundul sticlei și cald deasupra.

Cel mai bine ar fi să folosești un vas mai mare, cum ar fi o găleată, pe care să o umpli două treimi cu gheață, apoi să torni apă, dar fără să umpli complet vasul. Belinda Chang, care este somelier multipremiat, spune că e bine să pui în apă și un pumn de sare grunjoasă, care coboară punctul de îngheț al apei. Totuși, Blonder zice că sarea ar face diferența doar dacă ai pune jumătate de kilogram, așa că poți să sari peste acest pas. Oricum ar fi, gheața e soluția. În 15 minute, sticla cu vin ar trebui să fie numai bună de desfăcut.

Metoda 5: Să scoți vinul din sticlă

Cum să răcești vinul. Cea mai rapidă soluție, verificată de fizicieni

Unul dintre motivele pentru care durează atât de mult să răcești o sticlă de vin aflată la temperatura camerei este chiar sticla. “Sticla e un termoconductor teribil. Durează mult să se răcească”, a spus Blonder. O soluție la această problemă ar fi să torni vinul din sticlă într-o pungă cu fermoar Ziplock, să o sigilezi și să pui punga într-un vas cu apă amestecată cu gheață. Conținutul unei sticle de vin în pungă Ziplock va ajunge în două minute la 10 grade Celsius.

O altă variantă ar fi să torni vinul în pahare, să acoperi paharele cu folie alimentară, ca să nu se piardă aroma, apoi să bagi paharele în frigider. Paharele de vin sunt dintr-o sticlă mult mai subțire și se vor răci mai rapid, în aproximativ 30 de minute, comparativ cu 90 de minute, cât i-ar lua unei sticle întregi să se răcească.

Totuși, rezultatul acestei metode depinde de temperatura de început a vinului, înainte să-l dai la rece, dar și de cât de des deschizi frigiderul în tot timpul cât paharele sunt înăuntru. Avantajul ar fi că, folosind această metodă, aduci vinul la o temperatură cât mai apropiată de cea ideală pentru a fi băut. Pe când, atunci când îl răcești în apă cu gheață, poți să îl răcești prea mult.

Concluzia? Depinde de context. Dacă vrei să răcești repede niște vin când ești singur acasă și în câteva minute începe serialul tău preferat, poți să torni un pahar de vin într-o pungă resigilabilă și să o pui în apă cu gheață (trebuie să ai deja gheață!) două minute.

Dacă ai oaspeți, pune sticla sau sticlele la răcit într-o găleată cu multă gheață și niște apă. Vinul va fi bun de băut în 10-15 minute.

Dacă poți să mai reziști 20-30 de minute, fie pui sticla la congelator, fie torni în câteva pahare, le acoperi și le bagi în frigider.

Dacă pui la cale o petrecere, poți să afli și cum să faci Jeleu de vin roșu și coniac.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *