Cum să te abții de la mâncare atunci când tentația e mare

Cum să te abții de la mâncare atunci când tentația e mare
Citește mai multe articole despre

Ni se întâmplă tuturor să trecem prin fața unui restaurant, a unei cofetării sau patiserii și ceva să ne capteze atenția. Un miros, o tartă apetisantă, un hamburger care arată bine. E aproape imposibil să te abții de la mâncare, când peste tot în jur, pe stradă sau în magazine, găsești atât de multe preparate accesibile.

Cercetătorii sunt de părere că e greu să te ții departe de tentațiile culinare, indiferent care e motivul pentru care vrei să o faci: pentru că te preocupă sănătatea, pentru că vrei să slăbești sau din motive etice. Dar cum să te abții de la mâncare? Ce strategii poți folosi ca să reziști tentațiilor? Cei de la independent.co.uk au făcut un mic sondaj în care au întrebat mai mulți oameni cum gestionează situațiile în care vor să mănânce preparate și băuturi tentante și cum reușesc să se abțină.

Astfel, au adunat mai multe sfaturi care te pot învăța cum să te abții de la mâncare, de la a scrie o listă de cumpărături de la care să nu te abții, până la a exclude complet niște alimente din dietă.

Cum să te abții de la mâncare. Mai multe strategii

În cadrul sondajului, s-au purtat discuții cu 25 de persoane cu o vârstă medie de 37 de ani și un indice de masă corporală (IMC) între 20 și 33, adică de la normoponderali la obezi. S-a descoperit că există patru strategii majore pe care aceste persoane le foloseau ca să nu mai mănânce lucrurile pe care, rațional, nu voiau să le mai mănânce.

1. Redu disponibilitatea alimentelor pe care nu vrei să le mănânci

Participanții la sondaj au spus că e util să își restricționeze accesul la alimentele tentante, dar pe care nu voiau să le consume. De exemplu, au pus dulciurile deoparte sau nu au mai cumpărat deloc. Unii și-au făcut liste de cumpărături, au cumpărat alimente pentru o săptămână întreagă, nu doar pentru două-trei zile, pentru a limita accesul la tentații.

2. Îți poți interzice complet unele alimente

Unii participanți și-au interzis complet accesul la unele alimente pentru că, dacă mâncau oricât de puțin din ele, nu reușeau să se mai abțină și apoi consumau cantități mari. Alții au fost mai flexibili și și-au permis să mănânce din când în când câte ceva din alimentele „interzise”, dar și-au plănuit când anume să le mănânce.

3. Sportul motivează

Poți folosi mișcarea și sportul ca strategie pentru a gestiona tentațiile culinare. Unele persoane spun că mișcarea le reduce pofta de mâncare, în timp ce altele nu vor să „distrugă” sau să reducă rezultatele eforturilor lor fizice. Așadar, dacă tot te duci la sală și ai început să slăbești, de ce să mănânci ceva care pune totul la loc?

4. Planificarea meselor

Unii participanți la sondaj au spus că s-au abținut de la mâncare prin faptul că și-au planificat clar mesele atât ca timp, cât și conținutul din farfurie. A planifica ce mănânci la o masă anume presupune să îți pregătești tu însuți mâncarea, nu să o comanzi de undeva. Iar planificarea ajută să te ții de plan.

Aceste sugestii au fost date nu numai de persoane care țin cură de slăbire, ci și de persoane normoponderale, dar care au grijă constant la ceea ce mănâncă. De asemenea, aceste strategii care te învață cum să te abții de la mâncare, pot fi folosite împreună, nu separat una de cealaltă.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *