Astenia de primăvară e o formă de slăbire a organismului care te poate face să te simți foarte obosit, apatic și chiar deprimat. Există câteva soluții care te ajută să treci mai ușor prin schimbarea de anotimp, iar unele dintre ele au legătură cu felul în care te alimentezi.
Astenia este un fenomen asociat cu schimbarea de sezon, dar se resimte mai des la începutul primăverii, când o senzație de slăbire generală a organismului afectează mai multe persoane. Astenia de primăvară ne poate afecta starea generală prin faptul că influențează psihicul, fizicul, dar și sfera intelectuală și pe cea sexuală.
Unele persoane sunt mai afectate de schimbarea de sezon, mai ales după schimbarea de oră, iar altele mai puțin. Ca să gestionezi mai ușor astenia de primăvară e bine să menții o temperatură și umiditate constante în spațiile închise în care petreci mai mult timp, să ai activitate fizică în mod constant, fără a te suprasolicita, și să fii mai atent la nevoile propriului corp atunci când lucrezi, adică să iei pauze atunci când ai nevoie, și să dormi suficient.
Alimentația are și ea un rol destul de important în a trece mai ușor prin astenia de primăvară.
Cum să te alimentezi ca să faci mai suportabilă astenia de primăvară
Bea multă apă
Apa curăță toxinele din organism și accelerează sistemul imunitar. Deshidratarea, în schimb, poate provoca dureri de cap și oboseală. Așa că a bea apă e cea mai simplă și mai eficientă cale de a combate oboseala.
Mănâncă sănătos, puțin și des
Ca să treci mai ușor peste astenia de primăvară, e bine ca o tremie din mesele tale să fie compuse din fructe și legume crude, care au vitamina C. Pentru vitamina B1, care e esențială pentru sistemul circulator, consumă leguminoase, fasole, mazăre, nuci, semințe, pește, porc, spanac, sparanghel și cereale.
Ce poți să mănânci ca să te simti mai energic:
1. Ovăz
Terciul de ovăz e bun la micul dejun în perioadele în care te confrunți cu astenia de primăvară, pentru că te satură și îți dă o energie care va fi eliberată treptat în organism, astfel că îți va ajunge până la prânz. Ovăzul are proteine, vitamina B și magneziu.
2. Semințe de chia
O altă alegere bună pentru micul dejun este o budincă de chia. Semințele de chia au multe fibre și proteine, dar și acizi grași omega 3. Budinca de chia o poți face doar înmuind semințele în lapte. Ca să fie dulce, adaugă fructe proaspete. Semințele de chia pot fi mâncate și cu iaurt, în smoothie-uri sau salate. Ține sont însă că sunt foarte absorbante și va trebui să te hidratezi mai mult.
3. Nuci
Nucile îți dau energie, dar nu doar atât. Îți furnizează o energie care se eliberează treptat în organism, astfel încât te vei simți mai bine pe parcursul întregii zile. Sunt foarte bune după ce faci efort fizic.
4. Cartofi dulci
Înlocuiește, măcar în această perioadă, cartofii albi cu cei dulci. Au mai multe fibre și potasiu și îți dau mai multă energie. Potasiul ajută la reducerea tensiunii și relaxează.
5. Ouă
Ouăle sunt gustoase și le poți folosi în multe preparate, dar sunt și de mare ajutor primăvara. Sunt o sursă bună de proteine, care cresc nivelul de energie, repară și întăresc musculatura.
6. Pește
Unele tipuri de alimente consumă mai multă energie din organism în timpul digestiei, cum este cazul cărnii roșii. Astfel, dacă mănânci carne roșie e posibil să te simți obosit după masă. Carnea slabă, în schimb, cum este cea de pește, e ușor de digerat și o să te simți energic după ce o mănânci.
Dintre toate proteinele, peștele – mai ales peștele gras – conține mulți acizi grași sănătoși, care îți dau energie și îți îmbunătățesc starea de spirit când te confrunți cu astenia de primăvară.