Cum să-ți faci provizii și ce să mănânci în cazul unei epidemii de coronavirus

magazin Imagine de Eduardo Davad via Pixabay
Citește mai multe articole despre

UPDATE 12 martie. În doar o sptămână, numărul de cazuri confirmate de coronavirus a crescut alarmant, ajungând la 50. Mult mai multe persoane se află acum în carantină, izolare sau autoizolare la domiciliu, iar supermarketurile au fost din nou devalizate în ultimele 48 de ore. Ai mai jos lista regulilor pe care trebuie să le respecți când te aprovizionezi pentru o perioadă mai lungă. În plus, evită aglomerația din magazine și urmează aceste indicații dacă într-adevăr ai rămas fără provizii și trebuie să mergi la cumpărături.

Coronavirusul a ajuns de două săptămâni în România și, cu toate că numărul de cazuri confirmate este extrem de mic, o bună parte a populației este alarmată, panicată sau chiar isterizată, după cum o descrie media. Iar acest lucru s-a observat cel mai bine atunci când supermarketurile au fost luate cu asalt, iar stocurile s-au epuizat. Făina, fasolea, uleiul, mălaiul, orezul, conservele au dispărut rapid de pe rafturi. Dar oare chiar acestea sunt resursele necesare pentru a face față unei carantine sau unei epidemii?

Șase cazuri de infectare cu virusul COVID-19 (coronavirus) și 38 de cazuri de carantină au fost raportate până acum în România, dar măsura izolării la domiciliu sau a monitorizării a fost impusă unui număr mult mai mare de persoane: peste 11.000. Teama de a ajunge într-o astfel de situație i-a trimis pe mulți români direct în supermarketuri, unde și-au umplut coșurile. Câteva zile mai târziu, unii încercau – fără succes – să returneze zeci de kilograme de fasole sau alte alimente din proviziile făcute, realizând că situația nu este atât de gravă încât să merite toată flatulența.

Totuși, nu trebuie să-ți petreci coronavirusul doar cu supă la plic și orez fiert, chiar dacă ești în carantină, potrivit medicului Caroline West Passerrello, purtător de cuvânt al Academy of Nutrition and Dietetics (cea mai mare organizație a profesioniștilor din domeniul alimentației și nutriției din SUA, țară care înregistrează un număr mult mai mare de bolnavi decât România).

Citește și:

Cum să pregătești conservele cumpărate în pandemie de coronavirus

Fără panică și doar cu puțină planificare poți face provizii de bun-simț, astfel încât să te poți alimenta normal dacă vei fi nevoit să treci printr-o astfel de situație. Iată câteva sfaturi de la experți, citați de Businessinsider.

  1. Când planifici mese pentru o situație de urgență, fă o selecție strictă a alimentelor. Nu-ți burduși cămara, dulapurile și frigiderul. Păstrează-le pe cele mai proaspete și neperisabile, aruncă tot ce e a expirat, consumă tot ce e pe cale să expire înainte de a merge la cumpărături.
  2. Nu face provizii pentru mai mult de două săptămâni. Cam aceasta este și durata perioadei de carantină. Oricum nu vei avea când să mănânci tot ceea ce ai cumpărat. Poți fi sigur că familia, vecinii, prietenii sau chiar autoritățile vor găsi o cale să facă aprovizionarea celor izolați dacă lucrurile se înrăutățesc.
  3. Mici provizii sunt suficiente pentru a-ți asigura un confort mental. Nu e nevoie să cheltuiești milioane de lei pe alimente doar ca să te simți în siguranță.
  4. Când faci provizii, asigură-te că ai luat câteva ceva din toate grupele de nutrimente: proteine (conserve de carne sau pește), fibre (fasole, năut), carbohidrați (paste), grăsimi (ulei), dar și legume și fructe congelate.
  5. Mizează pe alimente care îți pot da energie, sunt gustoase și nu au nevoie de gătire: nuci, alune, fructe uscate, batoane proteice. Degeaba faci rezerve de zeci de kilograme de fasole uscată sau de făină. Va trebui să le și prepari în vreun fel.
  6. Nu cumpăra cantități uriașe. Câte spaghete crezi că poți mânca? Poți însă să prepari în avans cantități mai mari din diverse mâncăruri, pe care să le congelezi. Foarte multe mâncăruri gătite pot fi congelate în caserole până la o lună sau chiar două, așa că depinde doar de gusturile tale: ciorbe, supe, tocănițe, sarmale, chiftele, sosuri, hummus, iahnie de fasole etc.
  7. În cazul unei carantine sau izolări la domiciliu, consumă mai întâi tot ce este proaspăt și perisabil: legume, lactate, fructe. Abia apoi treci la conserve. Dacă într-adevăr este vorba de o situație care se prelungește sau se agravează, nu vei vrea să irosești nimic din rezervele tale.
  8. Dacă într-adevăr nu dorești să arunci nimic, să știi că există alimente care pot fi consumate chiar și după data de expirare. Află care sunt acestea!
  9. Conservele și mâncărurile ambalate, cu termen extins de garanție, conțin mai multă sare, pentru a rezista o perioadă mai lungă fără să se altereze. Dacă vei fi nevoit să mănânci doar astfel de alimente un timp mai îndelungat, ai grijă să bei mai multă apă, pentru a nu te deshidrata. Deshidratarea cauzează oboseală și amețeli și nu e tocmai starea pe care vrei s-o ai într-o situație de urgență.
  10. Apa de la robinet este potabilă, dar dacă ai dubii o poți fierbe înainte să o bei. Fă o rezervă pentru 3 zile (o persoană trebuie să bea 2 l de apă pe zi). E puțin probabil ca situația să devină extremă astfel încât aprovizionarea cu apă să fie întreruptă. În acest caz, e cu atât mai important să fii atent câtă sare mănânci. În plus, salvează orice lichid pe care ai putea să-l bei: apa de la conservele cu năut sau fasole, sucul de la conservele cu fructe etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *