Cum se gătește corect fiecare tip de carne

curcan la cuptor Imagine de PublicDomainPictures via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Carnea este un aliment nelipsit din frigider și reprezintă un aliment de bază pentru sănătatea organismului. Dar sigur știi cum să-l gătești corect?

Pentru că este unul dintre cele mai populare alimente din întreaga lume, merită să aflăm care este timpul corect de gătire la cuptor pentru cele mai cunoscute tipuri de carne, dar și care sunt temperaturile de preparare astfel încât să se păstreze calitatea acesteia.

Cea mai mare atenție trebuie să o acorzi tipului de carne pe care ai decis să îl prepari. Sunt multe indicații în ceea ce privește prepararea termică a cărnii. Cele mai multe susțin că trebuie să setezi o temperatură mare la început, iar mai apoi să o scazi treptat, sau să păstrezi o temperatură constantă pe toată durata procesului de gătire.

Carnea de vită a început să câștige din ce în ce mai multă popularitate. De aceea este bine să cunoști cum se numește bucata de carne pe care vrei să o gătești. Vita este unul dintre cele mai pretențioase tipuri de carne, iar în funcție de partea care este gătită, trebuie să adaptezi temperatura și durata procesului de gătire.

Ai fost plecat toată ziua? Încearcă tocana de iarnă cu carne de vită și uită de frig.

  • Coastele de vită se gătesc cel mai bine la o temperatură de 165 de grade, cu o durată de 30-40 de minute pe kilogram.
  • Fileul de vită are nevoie tot de 165 de grade pentru a se pătrunde, dar de un timp mult mai scurt, aproximativ 20 de minute pe kilogram.
  • Mușchiul de vită are nevoie însă de o temperatură de 220 de grade și 45-60 de minute pe kilogram pentru a se găti corect.
  • carne de vităImagine de RitaE via Pixabay

Carnea de pasăre este cel mai des întâlnită în bucătărie. Fie că vorbim despre curcan, pui sau găină, acestea sunt tipuri de carne extrem de versatile și care nu necesită atenție sporită în timpul procesului de gătire.

Vrei să îți surprinzi familia cu un preparat delicios la cină? Pregătește ruladă din piept de curcan.

  • Curcanul are nevoie de o temperatură de 165 de grade și de o durată de gătire de 30 de minute pe kilogram.
  • Puiul și găina au nevoie de 180-190 de grade pentru a se găti corect și de un timp aproximativ de 40-60 de minute pe kilogram.
  • Rața este și ea extrem de apreciată în ultimul timp. Aceasta necesită o temperatură de 190 de grade și un timp de 20 de minute pe kilogram.
  • Carnea de prepeliță, din ce în ce mai des utilizată de mămici în alimentația copiilor, are nevoie de o temperatură de peste 210 grade și de un timp de 20-30 de minute ca să fie gătită.
pui la cuptor

Imagine de Wow Phochiangrak via Pixabay

Carnea de miel își face simțită prezența preponderent în perioada sărbătorilor pascale și trebuie să știi despre ea că pentru a se găti uniform trebuie lăsată la temperatura camerei cam 30 de minute înainte de a o introduce la cuptor. Mielul are nevoie de o temperatură între 165 și 190 de grade și de un timp de gătire de aproximativ 30 de minute pe kilogram.

miel la cuptor

Imagine de Aurelie Luylier via Pixabay

Carnea de porc este favorita gospodinelor în sezonul rece, mai ales în timpul sărbătorilor de iarnă. Preparatele din carne de porc au un conținut bogat de grăsimi, de aceea este recomandat ca ea să fie gătită la cuptor. Pentru a găti corect carnea de porc ai nevoie de o temperatură de 170 de grade și de un timp de aproximativ 20-25 de minute pe kilogram.

muschi de porc

Imagine de Shutterbug75 via Pixabay

Este important să știi cum trebuie gătit fiecare tip de carne pentru a evita răspândirea bacteriilor. În cazul în care carnea nu este preparată corect există riscul de îmbolnăviri cu salmonella, trichinella sau alte tulburări gastrointestinale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *