Regalitatea a fost timp de multe secole ceva intangibil pentru oamenii de rând, sub toate aspectele ei, inclusiv cel gastronomic. De-a lungul timpului, mulți monarhi au devenit cunoscuți pentru preferințele culinare extravagante sau ospețele pantagruelice pe care le dădeau. Dar veți fi surprinși să aflați că astăzi, membrii celei mai cunoscute și îndrăgite case regale, cea din Marea Britanie, au preferințe culinare cât se poate de normale. Nu același lucru se poate spune despre etichetă, căci la Palatul Buckingham există reguli stricte, pe care nimeni nu le încalcă. Totuși, ce, cum și în ce fel mănâncă regina Elisabeta a II-a și ceilalți membrii ai familiei regale britanice?
La 93 de ani, monarhul britanic se bucură de o sănătate de fier, iar secretul acesteia îl reprezintă lucrurile simple și moderația. Regina ia patru mese mici în fiecare zi, incluzând în meniu cât mai multe legume și fructe proaspete.
Regina, dependentă de ciocolată
Ea își începe ziua cu o ceașcă de ceai negru, iar la micul dejun mănâncă fulgi de porumb și fructe (de obicei fructe de pădure), sau omletă bine rumenită cu somon afumat, sau pâine prăjită cu gem. Îi plac extraordinar de mult căpșunile și le-ar mânca zilnic, însă numai când sunt în sezon. „Dacă vede că are căpșuni în meniu în ianuarie, le va refuza imediat“, a declarat într-un interviu Darren McCready, fostul bucătar-șef de la Palatul Buckingham.
La prânz, suverana britanică preferă pește sau pui la grătar, cu legume, iar când e timpul ceaiului de după-amiază regina ia o gustare consistentă. Sandvișurile sale preferate sunt făcute din pâine fără coajă și conțin: maioneză și ou, somon afumat, ton și castravete sau șuncă și muștar.
De asemenea, are o varietate de mici deserturi pentru ceai, însă dulcele ei preferat și mica ei dependență o reprezintă ciocolata și deserturile cu ciocolată.
La cină, de asemenea, mănâncă ceva simplu: pește sau carne (vânat) cu legume. McCready a menționat că una dintre mâncărurile preferate este calcanul cu garnitură de spanac și dovlecei. Dacă e vorba de friptură, Regina o preferă întotdeauna bine făcută, nu în sânge.
Monarhul are câteva tabieturi, cum ar fi cocktailul cu gin și Dubonnet, pe care îl bea mereu înainte de prânz. Totodată, ea bea trei pahare de șampanie pe zi: unul după masa de prânz, unul după cină și unul la finalul zilei (de obicei mărcile Bollinger și Krug).
Regina Marii Britanii: ce aliment nu mănâncă niciodată
Pe cât de simple îi sunt preferințele culinare, pe atât de stricte sunt unele reguli impuse de regină. Astfel, la Palatul Buckingham este absolut interzis usturoiul în orice preparat (regina nu mănâncă niciodată acest aliment), iar ceapa este folosită în cantități mici.
Alimentele bogate în amidon, precum cartofii, pastele și orezul, nu sunt interzise, dar sunt consumate foarte rar, la ocazii speciale și niciodată la masa de seară.
Regina își plănuiește întotdeauna mesele în avans. De două ori pe săptămână primește o listă cu rețete propuse de bucătarii săi și taie mâncărurile pe care nu le aprobă. Potrivit lui McCready, familia regală preferă întotdeauna ingredientele locale, aflate în sezon.
Elisabeta a II-a nu este o gurmandă, ea mănâncă pentru a trăi, nu trăiește pentru a mânca. În schimb, soțul ei, prințul Philip, este de-a dreptul pasionat de mâncare și chiar este un bucătar bun. Acestuia îi plac cel mai mult preparatele la grătar. Ducesa de Cambridge (Kate Middleton) iubește ceviche (o specialitate din pește crud, marinat în suc de citrice), prințul Charles preferă mâncarea italiană și ingredientele organice, ducesei de Sussex (Meghan Markle) îi plac puiul la cuptor și vinul roșu, iar prințului William tortul de biscuți cu ciocolată (pasiune pe care a moștenit-o de la bunica sa).
Alte reguli care țin de o etichetă strictă sunt și azi respectate, mai ales la dineurile oficiale. În momentul în care regina pune poșeta pe masă, înseamnă că cina se va termina în maximum cinci minute. De asemenea, când monarhul a terminat de mâncat, toată lumea de la masă trebuie să se oprească.
Ca să mănânci ca o față regală, nu trebuie neapărat să fii una. Până și cei cu sânge albastru se bucură de fructe și legume proaspete, un grătar bine făcut sau de un desert cu ciocolată. Mâncarea nu trebuie să fie niciodată complicată, după cum o demonstrează chiar familia regală britanică.
FOTO: The Royal Family