Bucătăria este poate cea mai utilizată încăpere a casei. Membrii familiei petrec destul de mult timp în bucătărie, fie că iau masa, fie că pregătesc un fel de mâncare sau doar își savurează cafeaua de dimineață.
Pentru că este un loc unde se pregătește mâncarea, bucătăria trebuie să fie impecabilă, și aici ne referim la capitolul curățenie. Pentru a nu aloca prea mult timp acestei activități, sfatul nostru este să cureți de fiecare dată după ce ai gătit.
Din fericire, există trucuri care te ajută să cureți rapid chiar și cele mai dificile pete de grăsime. Nu este nevoie să te aprovizionezi de la magazin cu mai multe produse de curățat, câteva ingrediente din casă te pot scăpa de această povară. Uite cum poți să transformi bucătăria într-o cameră plăcută și practică:
5 sfaturi utile pentru depozitare și stocare – este bucătăria ta practică?
Iată câteva trucuri pentru o bucătărie curată:
- Curăță gresia cu bicarbonat de sodiu. Pune în găleata mopului o cană de bicarbonat și trei litri de apă, iar apoi spală cu mopul înmuiat în această soluție. Bicarbonatul ajută de-asemenea și la eliminarea mirosurilor grele de mâncare care pot pătrunde rapid în mobilă și care devin supărătoare la un moment dat, indiferent cât de des ai aerisi.
- Deși poate părea ciudat, se pare că dacă folosești un burete de sârmă poți scăpa rapid de zgârieturile de pe vasele din inox. Tot ce trebuie să faci este să freci încet în jurul zgârieturii, iar aspectul de îngrijit își va face imediat apariția. Tot pentru inox se pare că este la fel de eficient și uleiul de cocos. Dacă vrei să ai o plită lustruită, frigiderul ca nou sau chiuveta fără urmă de pete, atunci aplică câteva picături de ulei de cocos pe o lavetă și lustruiește încet.
- Curățarea cuptorului cu microunde îți dă mereu bătăi de cap? Taie o lămâie în două, stoarce zeama într-un bol și adaugă și ambele jumătăți. Pune apoi bolul în cuptorul cu microunde și setează-l să funcționeze pentru cinci minute. Aroma de lămâie va elimina mirosurile neplăcute, iar aburul cu acid citric va ajuta la dizolvarea grăsimii depuse, ceea ce va face mai ușoară curățarea.
- Toată lumea le evită, dar se întâmplă să ai nevoie de ele, iar apoi trebuie să le și cureți, nu? Sticlele sau vazele cu gât îngust pot fi rapid curățate în interior dacă torni puțină apă caldă, puțin detergent de vase, un pic de oțet și boabe de orez. Agită apoi sticla, iar amestecul te va scăpa de murdăria aproape imposibil de curățat.
- Pentru a nu favoriza apariția bacteriilor este indicat să menții bureții de vase și lavetele uscate atunci când nu sunt folosite, dar să le și schimbi cel puțin săptămânal.
- Dacă mediul în care se prepară mâncarea trebuie să fie mereu curat, atunci și cel în care se depozitează trebuie să fie la fel. Ai grijă să cureți frigiderul o dată sau chiar de două ori pe lună, să depozitezi corect mâncarea în el. Pentru a scăpa de mirosurile pe care le împrumută de la mâncare, pune în frigider un bol mic cu cafea proaspăt măcinată, după ce l-ai șters și dezinfectat cu o soluție antibacteriană desigur. Cafeaua va absorbi toate mirosurile neplăcute.
P.S: Este mult mai simplu să strângi în bucătărie de fiecare dată când simți nevoia. Petele proaspete se vor îndepărta mai ușor. Și încă ceva, nu aglomera bucătăria cu ustensile sau electrocasnice inutile. Nu vor face decât să acumuleze praf și murdărie, elemente care nu trebuie să existe într-un loc în care se prepară mâncarea.
Îți lăsăm mai jos și un articol care te poate ghida în dotarea bucătăriei. Tu ești mulțumit de bucătăria ta?
Cele mai importante 6 vase de gătit pe care trebuie să le ai în bucătărie