De ce nu ar trebui să ne placă cafeaua, dar ne place

De ce nu ar trebui să ne placă cafeaua, dar ne place
Citește mai multe articole despre

În mod ciudat, oamenii cu o sensibilitate mai mare la gustul amar al cofeinei consumă mai multă cafea, arată un studiu recent. Alegerea de a bea cafea ar avea, conform studiului, cauze genetice.

Gustul amar este un semnal de alarmă care are rolul de a ne proteja de substanțele ce pot fi nocive. Așa că, în mod natural, ar trebui să nu ne placă cafeaua. Însă oamenii de știință spun că persoanele care au o sensibilitate mai mare față de amăreala cafelei învață să asocieze acest gust cu lucruri plăcute.

De ce ne place gustul amar de cafea, când, de fapt, în mod normal ar trebui să ne ferim de el? “Te-ai aștepta ca oamenii care au o sensibilitate deosebită la gustul amar al cafeinei să bea mai puțină cafea. Studiile noastre arată opusul, ceea ce sugerează că băutorii de cafea dobândesc un gust sau o abilitate de a detecta cafeina datorită stimulării provocate de aceasta”, a spus Marilyn Cornelis, asistent profesor de medicină preventivă la Universitatea Northwestern din Australia.

Alegerea de a bea cafea, corelată cu factori genetici

Sensibilitatea față de gustul amar este cauzată de o variabilă genetică. Dintre participanții la studiu, cei care aveau o sensibilitate mai mare la cafeină și care consumau multă cafea, beau cantități mici de ceai. Totuși, acest lucru poate fi cauzat și de faptul că erau prea ocupați să bea cafea, a mai spus Marilyn Cornelis.

Studiul a mai arătat și că persoanele sensibile la gusturile amare de chinină și PROP, un gust sintetic corelat cu compușii din legumele crucifere, evită cafeaua. De asemenea, o sensibilitate crescută la amăreala substanțelor PROP a fost corelată cu consumul redus de alcool, în special al vinului.

“Studiul arată că percepția noastră asupra gusturilor amare, cauzată de factori genetici, contribuie la preferința pentru cafea, ceai sau alcool”, a afirmat Cornelis.

Studiul a avut ca scop descoperirea relației cauzale dintre gustul amar și consumul de băuturi și a fost realizat pe un eșantion de peste 400.000 de femei și bărbați din Marea Britanie.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *