Deserturile vegane sunt recomandate adesea, pe lângă cei care au adoptat acest stil de viață, și celor cu intoleranță la gluten și lactate.
Aș mânca și ceva dulce! – sună cunoscut, nu-i așa? Copii și adulți deopotrivă, ne bucurăm să savurăm un desert după masa principală, fie că este vorba despre o prăjitură cu ciocolată, plăcintă sau înghețată. Dar oricât de mare ar fi pofta de ceva dulce, limitarea consumului de zahăr și a numărului mare de calorii este esențială. Iar alternativele sunt fie fructele, fie deserturile care nu au în compoziție zahăr.
Dar cât de delicios poate fi un desert care nu are în compoziție lapte, ouă sau unt? Ei bine, deserturile preparate fără ingrediente de origine animală pot fi extrem de delicioase. Și nu vorbim de cele preparate prin coacere, ci despre deserturile vegane, o variantă mult mai sănătoasă de dulce, pe care o pot consuma inclusiv copiii.
Care sunt beneficiile deserturilor vegane?
Se prepară ușor și rapid
Chiar dacă pentru anumite rețete unele ingrediente trebuie lăsate în apă mai multe ore (ideal ar fi să le lași peste noapte, pentru a le putea folosi dimineața), faptul că deserturile nu trebuie coapte, înseamnă o preparare facilă.
Asigură o stare optimă de sănătate
Și în ceea ce privește starea de sănătate, deserturile vegane sunt o binecuvântare! Consumate cu măsură, acestea soluționează problemele celor care sunt alergici la ouă, au intoleranță la lactoză și gluten, dar sunt potrivite și pentru cei care trebuie să limiteze sau să elimine colesterolul. Sună bine, nu-i așa?
Reține însă faptul că deserturile vegane nu sunt neapărat mai reduse din punct de vedere al caloriilor, ci dimpotrivă! Multe deserturi vegane sunt bogate în grăsimi vegetale, care nu sunt potrivite atunci când îți dorești să slăbești, spre exemplu.
Păstrează toate proprietățile și nutrienții ingredientelor din compoziție
Întrucât nu sunt procesate termic, ingredientele pe care le adaugi rețetei își păstrează toate vitaminele, enzimele, mineralele și nutrienți, conferind pe termen lung, o stare de sănătate bună.
Sunt delicioase și sățioase
Reticența la deserturile vegane, acolo unde este cazul, este depășită rapid de gustul aparte al acestor dulciuri – aromele fructelor adăugate cuceresc de la prima gustare. Pe lângă aroma deosebită, dulciurile vegane sunt sățioase. Modalitatea sănătoasă de preparare, nutrienții pe care îi conțin fac din deserturile vegane alegerea perfectă pentru satisfacerea poftei de dulce, așa că nu te vei mai gândi la a doua prăjitură sau a doua porție de înghețată, așa cum se întâmplă în cazul dulciurilor clasice.
Prepară-le rapid acasă: ce ai nevoie să treci pe lista de cumpărături?
Nu ai restricții de preparare, vei avea o surpriză plăcută când vei descoperi că poți pregăti înghețată, bomboane, fursecuri, până și torturi vegane. Este nevoie să treci pe lista de cumpărături câteva ingrediente pe care să le ai la îndemână atunci când ai poftă de ceva dulce sau organizezi o petrecere.
Îndulcitori – întotdeauna se folosesc cei naturali, precum siropul de agave, stevia, zahăr de mesteacăn, miere.
Superalimente – cacao crudă, spirulină, guarana, maca, goji, roșcove, lucuma, chlorella.
În afară de îndulcitori și superalimente, la crearea deserturilor sănătoase poți folosi toate fructele pe care le preferi: căpșuni, frute de pădure, curmale, stafide, merișoare, smochine. În plus, vei îmbogăți aroma prăjiturilor dacă adaugi mentă și alte condimente naturale – nucă de cocos, vanilie, cardamom, nucșoară.
Multe dintre ingrediente le vei găsi în magazinele naturiste, fizice și online, așa că nu va fi greu să le procuri și să le ai în permanență în stocul de acasă. Iar aici ai o rețetă de negresă raw-vegană, pentru a începe de undeva, cu unul dintre deserturile noastre preferate!