Migrena e ca un oaspete nepoftit de care nu poți scăpa atât de ușor pe cât ți-ai imaginat. E drept, nu-ți poți schimba zestrea genetică, dar poți alege ce alimente să consumi pentru a-ți ameliora durerile insuportabile de cap.
Dieta e o măsură în plus de siguranță pe care o poți adopta atunci când vrei să te aperi de migrene, cu condiția să urmezi întotdeauna recomandările primite din partea medicului tău, desigur. Poate că mâncarea nu este „leacul care le vindecă pe toate”, dar există vitamine, minerale, antioxidanți și nutrienți în anumite alimente care pot avea un efect calmant asupra migrenelor. Iată care sunt acestea:
1. Smochinele. Potasiul se obține mai greu din alimentație, motiv pentru care smochinele intră în scenă atunci când vine vorba de migrene. În combinație cu electroliții, potasiul din smochine ajută la reducerea inflamației și combate deshidratarea, una dintre cauzele apariției durerilor de cap puternice.
2. Somonul. Bogat în acizi grași Omega 3, cărora studiile de specialitate le atribuie numeroase beneficii asupra sănătății cardiovasculare, acest tip de pește îți aduce un aport consistent de minerale ce ajută la reducerea inflamației. De asemenea, conține și o suită de vitamine B, inclusiv riboflavina, despre care studiile au arătat că pot reduce intensitatea migrenelor.
3. Avocado. Aveai nevoie de și mai multe motive pentru care să iubești acest fruct? Conține luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care nu doar că ameliorează migrenele, ci pot avea și un rol preventiv în apariția acestora.
4. Cartoful dulce. Pe cât de delicios, pe atât de ajutător în cazul migrenelor, datorită conținutului de vitamina C, vitamina B1 și potasiu.
5. Ciocolata neagră. Lista tocmai a devenit mai dulce, nu-i așa? Nu e o iluzie, ciocolata neagră chiar este un aliat de nădejde în ameliorarea durerilor de cap. Optează pentru cea cu minimum 70% cacao, fiindcă are un conținut mai ridicat de magneziu, despre care se spune că este „mineralul relaxării”, adică antidotul stresului. Magneziul se găsește în toate țesuturile organismului, inclusiv în creier, iar deficiența sa contribuie la declanșarea migrenelor.
6. Creveții. Bogați în astaxantină, un antioxidant benefic în reducerea inflamației, creveții dau o mână de ajutor în gestionarea migrenelor.
7. Varza Kale. Un super-aliment benefic pentru ameliorarea migrenelor, varza Kale este și ea bogată în magneziu, fibre și Omega 3. O poți strecura cu ușurință în smoothie-uri, salate ori supe delicioase.
8. Quinoa. Are un conținut echilibrat de carbohidrați și proteine, iar în timpul unei crize de migrenă, se poate dovedi a fi alimentul salvator. Conține magneziu, zinc, fier, potasiu, cupru, vitamina B și calciu, având o acțiune blândă și asupra tractului gastrointestinal.
Alimente care declanșează migrenele
Limitarea alimentelor care acționează ca un „trigger” pentru durerile de cap este o altă măsură de siguranță pe care o poți lua, dacă știi că ai acest diagnostic. Încearcă să consumi mai rar sau în cantități mai mici:
- mâncăruri bogate în nitrați
- aditivi alimentari
- brânză maturată
- ouă
- ceapă
- roșii
- tiramină și feniletilamină
- produse lactate
- ciocolată obișnuită
- nuci
Dacă vrei să afli ce mâncăruri îți sunt aliați sau inamici atunci când vine vorba de migrene, cel mai simplu este să ții un jurnal alimentar în care să notezi cum te simți sau la cât timp după masă au debutat durerile de cap. În timp, vei avea o idee mai clară despre cum să-ți structurezi mesele astfel încât alimentele să acționeze în beneficiul tău și să contribuie la calmarea migrenelor.