Dieta carbohidraţilor specifici

Alimente care trebuie evitate în dieta carbohidraților specifici Imagine de PublicDomainPictures / Pixabay
Citește mai multe articole despre

Ce să consumi şi ce să eviţi în dieta carbohidraţilor specifici, concepută pentru persoanele suferind de colita ulcerativă, boala celiacă, boala Crohn, sindromul colonului iritabil, diverticulita sau fibroza chistică.

Din nefericire, tot mai mulți dintre noi am început să suferim de boli digestive care ne afectează viața într-un mod drastic. Felul de a ne hrăni nu mai este demult o prioritate. Viața agitată, termenele limită, lipsa timpului, stresul cotidian, toate acestea ne-au acaparat în totalitate. Alimentația noastră a devenit una bazată pe hrană procesată industrial, cu conservanți și aditivi artificiali, punând accentul mai mult pe cantitate decât pe calitate, cu efecte devastatoare asupra organismului. Iar acest gen de alegeri duc uneori la boli cronice. Fiindcă majoritatea bolilor pleacă din tulburările sistemului digestiv, motiv pentru care ar trebui să fim mai atenți la ceea ce consumăm.

De asemenea, știm deja că „al doilea creier” se află în sistemul digestiv și multe boli neurologice pot fi vindecate sau măcar ameliorate prin refacerea florei intestinale.

Acest plan alimentar, numit dieta carbohidraților specifici, este conceput special doar pentru acei oameni în suferință, cu multe restricții alimentare, care au încercat diverse tratamente, diete și caută alternative pentru a-și ameliora din simptomele bolii.

Dieta carbohidraților specifici se bazează pe studiile doctorului Sidney Valentine Haas care trata boala celiacă și alte afecțiuni ale tractului intestinal în anii 1950, în America. Biochimista Elaine Gottschall și-a petrecut o bună parte din viață studiind legătura dintre intestine și această dietă, mai ales pentru că fiica ei suferea de colita ulcerativă, recuperându-se însă complet în urma acestui regim.

În România, nutriționistul Daniela Man, a făcut cunoscută dieta carbohidraților specifici și a ajutat foarte mulți oameni să își recapete sănătatea doar prin schimbarea stilului de viață.

În ce afecțiuni este recomandată dieta carbohidraților specifici

  • Colita ulcerativă
  • Boala celiacă
  • Boala Crohn
  • Sindromul colonului iritabil
  • Diverticulita
  • Fibroza chistică
  • Autism , cu mențiunea că, pentru cei suferinzi de afecțiuni din spectrul autist se recomandă această dietă fără lactate, aceștia neputând digera proteinele din lapte , cazeina sau lactoză. Dieta a fost redenumită Dieta Carbohidraților Specifici fără Lactate.

Cum funcționează dieta carbohidraților specifici

Acest regim alimentar îmbunătățește digestia și echilibrează flora intestinală prin privarea microbilor intestinali de sursa lor de energie. Rezultatul este o reducere a iritaţiei din cauza mâncării nedigerate, a toxinelor, a conservanților și a alimentelor puternic chimizate și, implicit, o scădere a inflamației la nivelul tractului digestiv..

O digestie normală face ca până și cei mai complecși carbohidrați să fie descompuşi și absorbiți în intestinul mic. Da, când flora intestinală este distrusă, pentru a o ajuta să se repare, organismul are nevoie de un plan alimentar bazat pe alimente simple, monozaharide, fructe și legume care se digeră complet…

Ce să nu mănânci

  • Toate cerealele, inclusiv orez, porumb, bulgur, hrișcă, mei, amaranth, quinoa (conține mult amidon chiar dacă nu e considerată cereală)
  • Cartofi dulci, cartofi, năut, soia, fasole black eyed, garbanzo, legume care conțin aditivi artificiali
  • Dulciuri procesate, melasă, sirop de porumb, zahăr
  • Brânză de vaci în zer propriu, diferite creme de brânză, feta, brânză rasă pre-amabalată, Mozzarella, Ricotta, Primost
  • Toate mâncărurile procesate și alimentele fără gluten care conțin foarte mulți coloranți și conservanți, produse în conservă, mezeluri, spray-uri de gătit, uleiuri de gătit, muștar, ketchup, maioneză
  •  Ștevie, agave, ciocolată, pudră de cacao, pudră de roșcove

Ce să mănânci

  •  Carne – de pește, pui, vită, porc, miel, curcan – proaspătă sau congelată, nu afumată
  •  Majoritatea legumelor – cu excepția celor enumerate mai sus
  •  Toate fructele, bananele să fie foarte bine coapte
  •  Leguminoase – fasole albă, linte roșie, verde, cu mențiunea că trebuie ținute la înmuiat , în prealabil, 12 ore, apoi în procesul de fierbere apa trebuie schimbată des
  • Toate nucile și semințele sau unturi din acestea făcute în casă
  •  Lapte de nuci , semințe, lapte de cocos
  •  Ulei măsline, avocado, ulei cocos
  •  Mierea, ca îndulcitor
  •  Mirodenii și condimente cât mai naturale, fără amestecuri sau adaosuri
  •  Apă și sucuri de fructe, îndoite cu apă, făcute în casă, în cantitate limitată

Se pot consuma și câteva tipuri de produse lactate, dar doar de către cei care nu suferă de autism, cum ar fi iaurtul făcut în casă și fermentat 24 ore și alte tipuri de brânză care nu conțin lactoză, cum ar fi brânză Asiago, albastră, Brie, Brick, Gorgonzola etc,

Scopul dietei carbohidraților specifici

Scopul acestei diete este să păstreze în alimentație doar hrana digerabilă care oferă toți nutrienții necesari organismului. Se merge pe principiul că doar carbohidrații care nu necesită un proces lung de digestie pot fi ingerați, pentru a fi siguri că toți nutrienții sunt absorbiți complet.

Odată cu refacerea florei intestinale, sistemul imunitar se îmbunătățește. Apar, de asemenea, schimbări vizibile la nivel cognitiv, emoțional, în planul comunicării și cel al lucidității.

Aud tot mai mulți oameni, mame, care caută o rezolvare la problemele digestive, ale lor sau ale copiilor lor. Tuturor acestora le recomand să acorde o șansă dietei carbohidraților specifici. Ai încercat-o deja? Cum ți s-a părut? Dacă crezi că îi poate ajuta și pe alții, te rugăm să ne lași părerea ta într-un comentariu.

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *