Dieta mediteraneană. De ce a fost desemnată dieta anului 2019

Dieta meditareaneană. De ce a fost desemnată dieta anului 2019
Citește mai multe articole despre

Dieta mediteraneană a câștigat titlul de cea mai bună dietă pentru anul 2019, într-un clasament care a inclus 41 de tipuri diferite de alimentație. Deși nu este cea mai eficientă la slăbit, este recomandată de experți pentru că e cea mai sănătoasă.  

Publicația americană US News and World Report a evaluat 41 dintre cele mai cunoscute diete, iar dieta anului 2019 s-a dovedit a fi cea mediteraneană. Dieta mediteraneană a câștigat la mai multe categorii, printre care cea de cea mai sănătoasă dietă, cea mai bună dietă bazată pe consumul de vegetale, cea mai bună dietă pentru diabetici și, poate cea mai importantă categorie, cea de dietă care este cel mai ușor de urmat.

Rezultatul analizei nu este unul surprinzător, având în vedere că mai multe studii au arătat cum acest tip de alimentație poate reduce riscul de diabet, colesterolul mărit, riscul de a dezvolta demență, pierderile de memorie, depresia și cancerul la sân. În plus, preparatele gătite pe principii folosite în zona mediteraneană au fost corelate cu un sistem osos mai puternic, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă. Și, deloc de neglijat, cu pierderea în greutate.

Ce principii are dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană. De ce a fost desemnată dieta anului 2019 - 1

Dieta meditareneană are niște principii simple, motiv pentru care este și ușor de urmat. Trebuie să mănânci preparate pe bază de fructe, legume și leguminoase, ai voie nuci și semințe, iar uleiul de măsline extravirgin e chiar indicat. Spune adio zahărului rafinat și preparatelor pe bază de făină, cu puține excepții. În afară de uleiul de măsline, alte grăsimi, cum ar fi untul, sunt consumate rar sau deloc.

Carnea se mănâncă mai rar în dieta mediteraneană, mai mult ca să dea un pic de gust unui preparat. În schimb, ai voie ouă, lactate și carne de pui, dar în porții mici. În zona mediteraneană se mănâncă mult pește.

Ce înseamnă “cea mai bună dietă”

Pentru a analiza cele 41 de tipuri de alimentație diferite, un grup de experți în afecțiuni ale inimii, diabet, nutriție, psihologia alimentației și obezitate, au revăzut mai multe cercetări apărute în reviste medicale, rapoarte guvernamentale sau alte autorități.

Ulterior, experții au împărțit dietele în șapte categorii: cât de ușor sunt de urmat, cât de complete sunt din punct de vedere nutritiv, cât de eficiente sunt – pe termen scurt sau pe termen lung – ca diete de slăbit, cât de sigure sunt pentru cel care le urmează și care e potențialul lor de a preveni sau ține sub control diabetul sau bolile de inimă.

Dacă anul trecut dieta mediteraneană a fost la egalitate cu dieta DASH, anul acesta DASH a trecut pe locul al doilea, iar pe locul al treilea s-a aflat dieta flexitariană. Printre cele care stau cel mai prost, se află dieta Dukan.

Chiar dacă dieta mediteraneană este cea mai bună, toate dietele de pe primele locuri au în comun faptul că se bazează pe un consum minim de alimente procesate și se concentrează, în schimb, pe consumul de fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe. Un alt punct comun al acestor diete este acela că, din când în când, permit excepții.

Deși nu a ieșit pe primul loc la diete de slăbit (unde Weight Watchers s-a dovedit a fi cea mai eficientă), dieta mediteraneană e pe primul loc din punct de vedere al sănătății, fiind cea mai bună pentru persoanele cu diabet (sau risc de diabet) și potrivită pentru a preveni bolile de inimă.

“Alimentele din dieta mediteraneană sunt bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, toate acestea ajutând la reducerea riscului de a face boli cronice”, a spus Al Bochi, purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.

Această dietă este potrivită persoanelor care nu vor numai să slăbească, ci sunt interesate de a-și menține bună starea de sănătate și de spirit.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *