Dieta microbiomică: 3 etape pentru sănătate și tinerețe

dieta microbiomică
Citește mai multe articole despre

Un nou tip de regim alimentar face valuri: dieta microbiomică. Care este conceptul? Ideea este să consumi mâncare benefică pentru sănătatea bacteriilor din tractul gastro-intestinal. 

Oare avem nevoie de încă o dietă-minune? Parcă în fiecare lună apare ceva nou care ne cere atenția. Dar dieta microbiomică ar putea fi un caz diferit. Pentru că în ultima vreme, o mulțime de studii științifice se bazează pe cum ne afectează aceste bacterii „bune” sănătatea organismului. De exemplu, ne pot influența stările de spirit și au strânsă legătură cu simptomele depresiei. Bacteriile sănătoase sau microbiomul îți pot proteja creierul de boala Parkinson. Dar de asemenea pot și să te mențină pururea tânăr/ă.

Aceste studii arată că alimentele pe care le consumăm sunt și mai importante și că sănătatea chiar trece prin stomac. Dacă vorbim de regimuri alimentare, atunci unul care are scopul de a-ți menține tractul gastrointestinal sănătos ar putea deveni cel mai fierbinte trend al momentului.

Și, desigur, cineva deja a scris o carte despre acest subiect și regim. Se numește „The Microbiome Diet” („Dieta microbiomică”) și a fost scrisă de Dr. Raphael Kelman, un specialist în sănătatea tractului gastrointestinal.

Cartea și dieta prezintă un plan în trei faze care te va ajuta să ai mai multă grijă de tine. Ia să vedem care sunt pașii.

dieta microbiomică

Dieta microbiomică îți permite să consumi năut oricând.

Dieta microbiomică în 3 faze

1. Elimină, repară, înlocuiește, reinoculează

Această fază presupune ca tu să elimini din meniu chimicale periculoase, conservanți, hormoni și alte alimente care provoacă inflamație. Apoi consumi alimente care te ajută la repararea microbiomului și la repopularea tractului gastrointestinal cu bacterii „bune”. Faza aceasta durează 21 de zile și este destul de strictă.

Ce alimente să elimini exact? Pe cele procesate, sirop de porumb, grăsimi trans, fructe la conservă, sucuri, toate tipurile de zahăr și îndulcitori, fasole și mazăre, ouă, produse din soia, arahide și unt de arahide, pește cu conținut mare de mercur, cartofi și cartofi dulci. Destul de multe deci.

Dar ce poți să mănânci în condițiile astea? Alimente probiotice precum legume fermentate, iaurt, chefir, alimente prebiotice precum usturoi, praz, sparanghel, ceapă, morcovi, ridichi, năut și linte. De asemenea, poți consuma și cărnuri care nu sunt procesate și fructe și legume fără amidon, precum avocado.

2. Un reset metabolic

Etapa a doua durează 28 de zile și vestea bună este că poți reintroduce în meniu câteva dintre alimentele „interzise”, cum ar fi lactate, ouă, fasole și mazăre. Dar specialistul îți recomandă să consumi în proporție de 90 la sută alimente „permise”. Asta înseamnă că poți trișa de vreo 4 ori pe săptămână!

3. Noul stil de viață

Următoarea etapă nu are un interval de timp recomandat. Și acest lucru este pentru că practic e noul tău stil de viață. Ideea este să urmezi în continuare lista aceea de alimente permise și să îți faci flora intestinală fericită în fiecare zi. Autorul cărții despre dieta microbiomică recomandă să faci acest lucru măcar în 70 la sută din timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *