Dieta post-COVID: 7 alimente recomandate

Alimente recomandate în dieta post-covid Foto: Anna Shvets / Pexels

Ai depășit cu bine un episod de infectare cu noul coronavirus? Iată ce ar fi recomandat să incluzi în dieta post-covid din perioada de recuperare.

Ei bine, trăim vremuri speciale. Sau „interesante”, cum ar zice o cunoscută urare ironică din spațiul anglofon (1), despre care se spune că ar fi o adaptare a unui blestem… chinezesc.

O bună parte dintre noi am fost atinși de noul morb, într-un număr care este, foarte probabil, cu mult mai mare decât o arată statisticile. Și am reacționat atât de diferit: unii, cei mai mulți, nici nu au știut că „au covid” în timp ce alții au murit în chinuri încercând să respire. Dacă faci parte dintre cei care au avut virusul sau care doar cred că l-au avut, citește mai jos.

Recuperarea după un episod SARS-CoV-2 presupune și asigurarea nutrienților necesari organismului pentru a se reface și pentru a-și reorganiza apărarea în cazul unui nou atac.

Iată că pofta de mâncare începe să-ți revină, deși este posibil ca în cazurile cele mai ușoare ea să nu dispară defel. Dacă ți-a fost afectată este foarte probabil ca revenirea ei să se producă treptat. În aceste cazuri este necesar un aport rapid de proteine pentru a repune organismul pe picioare.

Se înțelege că într-o astfel de perioadă nu este vremea pentru diete de slăbit. Așadar, chiar dacă nu prea ai poftă să mănânci, încearcă să consumi alimente bogate în calorii și proteine; porții mici și dese, atât cât poți, în ritmul tău.

Alimente recomandate în dieta post-covid

  • mierea (și în general produsele apicole),
  • gemurile naturale,
  • toate tipurile de nuci, alune și semințe,
  • untul de arahide,
  • brânzeturile și iaurturile grase (nedegresate),
  • ouăle,
  • batoanele și alte suplimente proteice (shake-uri) etc.

Desigur, toate produsele de mai sus trebuie filtrate și prin prisma unor afecțiuni pre-existente, cum ar fi diabetul, alergiile la arahide sau intoleranța la lactate.

În cazul în care apetitul este la locul lui sau a revenit cu totul, cuvântul de ordine este dietă echilibrată. De prin anii ’70 încoace s-au tot creat variante ale așa-numitei piramide alimentare (Food Pyramid) în Europa și SUA, care sintetizează echilibrul nutrițional al unui om sănătos. Toate transmit cam aceleași adevăruri de care e bine să ții seama.

Dieta post-COVID: 7 alimente recomandate - 1

O piramidă alimentară – un mod de hrănire sănătos (din Gh. Mencinicopschi – Noua ordine alimentară)

Pentru cine cunoaște importanța unui mod de hrănire echilibrat, rândurile de mai jos pot părea o repetare a unor lucruri mult prea cunoscute. Ca o regulă generală, valabilă inclusiv în dieta post-covid, hrana trebuie să fie cât mai „vie” și cât mai puțin prelucrată (2).

În primul și în primul rând alege fructele, proaspete și crude. Atenție, fructele trebuie consumate înainte de masă sau între mese, nu imediat după masă sau în timpul mesei. Nu vrem să fermenteze prea mult în stomac.

Aceeași importanță într-o dietă echilibrată o au legumele, cât mai puțin prelucrate termic, și cerealele integrale (inclusiv pastele din astfel de cereale). O mențiune specială merită cartofii, care sunt foarte sănătoși dacă sunt consumați fierți sau copți, însă devin de-a dreptul periculoși atunci când sunt prăjiți (3).

Aportul de proteine este și el în continuare necesar. În mod obișnuit acestea vin de la carne, dar există, cum știm, și o grămadă de verdețuri, tuberculi, nuci, semințe și ciuperci care aduc un aport deloc de neglijat de proteine (4). Pentru proteinele de origine animală prezente în dieta post-covid ar fi de preferat peștele și carnea de pasăre (pui, curcan).

Dacă nu poți fără carne roșie, fie, dar consumul acesteia trebuie să fie moderat, aceasta însemnând cel mult o dată pe săptămână.

Să nu uităm de alimentul complet care este oul. Consumă săptămânal 2-5 ouă (5); aici trebuie spus că există păreri întemeiate potrivit cărora o persoană sănătoasă poate mânca zilnic 1 ou, fără să-și facă nici cea mai mică problemă.

Foarte sănătoase mai sunt și probioticele: iaurturile și brânzeturile. Le putem adăuga și uleiurile sănătoase și neprăjite: de măsline extravirgin, de in, de palmier și de rapiță/canola.

Nu uita de hidratare: cei 1.5 – 2 litri apă necesari zilnic organismului. O parte îi vei lua din mâncare, dar apa, apa simplă este importantă mereu, și mai ales în dieta post-covid!

*

Nota redacției: Ne-am fi așteptat ca acest gen de informații să fie publicat de Ministerul Sănătății sau de alte autorități competente. Poate că au și făcut-o, dar noi nu am reușit să găsim aceste recomandări nicăieri. Dacă știți de existența vreunui astfel de link, vă rugăm să ni-l lăsați într-un comentariu, pentru a ne putea revizui la rândul nostru articolul. Mulțumim.
___________________________
(1) May you live în interesting times.
(2) dr. Gheorghe Mencinicopschi, Noua ordine alimentară – și noi ce mai mâncăm?, București, 2010, p. 256-259
(3) ibidem, p. 72
(4) ibidem, p. 80

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *