Diversificarea. De la 12 la 18 luni

Diversificarea. De la 12 la 18 luni Diversificarea. De la 12 la 18 luni Imagine de Tim Kraaijvanger de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

A sosit și momentul mult-așteptat: bebelușul tău a împlinit primul an de viață și s-a transformat într-un copilaș pregătit să ia un loc la masă alături de părinții lui. De acum, copilul tău se poate bucura de o varietate de alimente consumate de familie.

Alimentația bebelușului devine treptat tot mai asemănătoare cu cea a adulților. Copilul folosește lingura și furculița pentru a mânca singur. În această etapă de dezvoltare a copilului, părinții trebuie să aibă grijă să stabilească încă de la început obiceiuri bune la masă, atât cu privire la comportamentul din timpul mesei, cât și la alimentele oferite. Când este posibil, copilul ar trebui să stea la masă cu familia, așezat într-un scaun înalt, să mănânce aceleași alimente ca restul familiei (dacă sunt potrivite vârstei lui) și să fie implicat în actul de a mânca în familie.

Totuși, în această fază, cel mic preferă în continuare mâncărurile mai simple: abia mai târziu va aprecia mâncărurile mai elaborate. Majoritatea copiilor de această vârstă sunt deja capabili să mestece: prin urmare, nu mai este necesar să-i oferi mâncare pentru bebeluși, ci doar să-i tai alimentele în bucăți mai mici.

Apetitul se poate schimba

După primul an, ritmul de creștere al copilului încetinește în mod natural și, prin urmare, apetitul lui ar putea scădea. Totodată, acesta ar putea fi mai interesat să exploreze lumea din jur decât să mănânce. Cantitatea de alimente consumate în fiecare zi poate varia și depinde de pofta de mâncare a fiecărui copil. De altfel, copilul tău știe când îi e foame și nu trebuie să te îngrijorezi foarte mult când refuză să mănânce. Excepție fac perioadele când e bolnav.

De câte mese are nevoie un copil de 12-18 luni?

Copilul de 12-18 luni are nevoie de trei mese, două gustări și o porție de lapte de vacă. De asemenea, unde e cazul se poate continua alăptarea. Programul alimentar trebuie stabilit în funcție de preferințele copilului. Încearcă să-i dai copilului mâncare la intervale regulate. Poți schimba treptat calitatea, numărul și varietatea alimentelor care trebuie introduse în dieta copilului. Copilul nu trebuie forțat să mănânce, ci să te bazezi pe instinctul său de autoreglare pentru a evita o alimentație insuficientă sau, dimpotrivă, excesivă. Experții insistă ca cei mici să fie hrăniți în funcție de stimulii lor fiziologici, de aceea atunci când sunt sătui, aceștia nu trebuie forțați să mănânce tot ce au în farfurie.

După primul an de viață, poți introduce și sarea în alimentația copilului, dar treptat. În plus, tot acum trebuie crescut aportul de carbohidrați, iar cel al grăsimilor – scăzut. Cu toate acestea, ar trebui să acorzi prioritate grăsimilor nesaturate, deoarece furnizează necesarul de acizi grași, care sunt importanți pentru dezvoltarea sistemului nervos și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Ce cantitate de alimente mănâncă zilnic un copil de 12-18 luni?

În acest sens, trebuie să te ghidezi întotdeauna după foamea copilului, deoarece pofta de mâncare diferă de la copil la copil, și se schimbă de la zi la zi. Pentru a te asigura că cel mic primește o hrană echilibrată, oferă-i o varietate de alimente din aceste patru grupuri de alimente primare:

  • Cereale integrale, cereale, pseudocereale și carbohidrați: 1/4 cană – 1/2 cană;
  • Fructe și legume: 1/4 cană – 1/2 cană;
  • Lapte și produse lactate: 1 cană;
  • Alternative pentru carne/proteine: 1/4 cană.

Octopizza

Pe măsură ce copilul începe să mănânce din ce în ce mai multe alimente solide, el se bazează mai puțin pe laptele matern și/sau formulă. Între 1-2 ani, copiii mici au o mare nevoie de grăsime (inclusiv DHA, vezi mai jos detalii), proteine ​​și alți nutrienți precum fier, calciu și colină pentru a sprijini dezvoltarea rapidă:

  • Proteinele sunt o componentă importantă a pielii, părului, unghiilor, mușchilor, sângelui și oaselor;
  • DHA este este unul dintre cei doi principali acizi grași esențiali din uleiul de pește, cunoscuți ca acizi grași polinesaturați Omega-3 și este esențial pentru sănătatea creierului;
  • Calciul este important pentru sănătatea oaselor și a dinților, coagularea sângelui, contracția musculară, dar și pentru alte procese;
  • Fierul este important pentru prevenirea anemiei cu deficit de fier, care poate afecta creșterea și dezvoltarea copilului, dacă rămâne netratată. Fierul este o componentă importantă a globulelor roșii;
  • Colina este importantă pentru funcția celulelor și sprijină sănătatea creierului;
  • Folatul sau acidul folic este un nutrient esențial în perioadele de creștere rapidă, cum ar fi în timpul copilăriei timpurii. Ajută țesuturile să se dezvolte și să funcționeze. Poate fi găsit în multe alimente cum ar fi fructe, legume, fasole, carne, ouă, fructe de mare și cereale. Este predominant mai ales în varza de Bruxelles, spanac, drojdie și sparanghel.

Ce alimente îi poți oferi copilului pentru a le mânca singur cu degetele?

Copiii de această vârstă preferă, în mare parte, bucăți de legume fierte (moi), fructe, brânză, legume și carne pane, prăjiturele de casă/biscuiți, ouă fierte (moi).

Diversificarea. De la 12 la 18 luni

Lasă copilul să mănânce cu ajutorul degetelor! Imagine de avitalchn, Pixabay

Cum să încurajezi copilul să mănânce? Iată câteva sfaturi:

  • Nu forța niciodată copilul să termine ce are în farfurie. Permite-i să mănânce în ritmul lui și să se bucure de mâncare. Dacă cel mic refuză mâncarea, încearcă să i-o oferi din nou, puțin mai târziu;
  • Încurajează-l să mănânce singur, oferindu-i alimente pe care să le poată apuca cu mâna;
  • Lasă copilul să experimenteze: să studieze mâncarea, să o pipăie, chiar dacă e posibil să se joace mai mult decât să mănânce;
  • Oferă-i o varietate de alimente nutritive;
  • Redu alimentele zaharoase și evită pe cât posibil mâncarea procesată / junk-food;
  • Fii un exemplu pentru copilul tău în stabilirea obiceiurilor alimentare.

Ce alimente sunt indicate unui copil de 12-18 luni?

Așa cum am amintit deja, după împlinirea primului an, copiii pot mânca aproape orice, adaptându-se, în mod natural, la obiceiurile și gusturile familiei, și după nevoile acestora.

De asemenea, ține cont că nu există alimente care să fie „obligatorii” să le consume și altele care trebuie evitate. Prin urmare, este bine să încerci întotdeauna să-i oferi copilului o dietă variată, alternând diferitele principii nutriționale și alegând alimente proaspete și de sezon. De asemenea, apelează la metode simple de preparare, cum ar fi la abur sau prin coacere.

Iată ce alimente îi poți da copilului:

Fructe și legume

Fructele nu trebuie să lipsească niciodată din dieta celor mici, deoarece, pe lângă faptul că furnizează vitamine și săruri minerale, sunt bogate în fibre și celuloză, care combat constipația și induc un sentiment de sațietate, reglând absorbția de grăsimi și zaharuri din organism.

Brioșe cu banane și fulgi de ovăz

Cât despre legume, îi poți oferi copilului tău aproape orice, inclusiv roșiile, care erau interzise înainte de această vârstă, din cauza riscului de alergie. Evită însă, legumele cu arome mai intense, cum ar fi varza, ceapa și usturoiul, unde e cazul.

Supă de roșii cu crutoane

Ou întreg

Ouăle sunt înlocuitori excelenți pentru carne, datorită bogăției de proteine, grăsimi, fier și alte săruri minerale. Ideal este să le oferi copilului fierte moi, adică să le fierbi două-trei minute.

Carne

În această etapă, cel mic poate mânca primele bucăți de carne integrală. De preferat carnea slabă, cum ar fi cea de pui, iepure, vițel, curcan, pe care să o gătești prin metode ușoare: la grătar, la aburi sau la cuptor în folie.

Pește

Copilul poate mânca file de păstrăv, de somon sau de pește alb, hering, macrou, sardină (1-2 ori pe săptămână).

Somon în crustă panko, la cuptor

Lapte și produse lactate

Copilul are nevoie în continuare de lapte, o sursă prețioasă de calciu și proteine. Dacă cel mic îl refuză sau îl tolerează foarte puțin, acesta poate fi înlocuit cu iaurt sau parmezan. Începând de la 1 an, copilul poate bea lapte de vacă, care este o sursă importantă de calciu și oferă, de asemenea, vitamine și proteine ​​esențiale pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Alege laptele integral până la trei ani, deoarece copiii mici au nevoie de grăsime în dieta lor, pentru creștere și dezvoltare. Se administrează maximum 200 – 300 ml de lapte de vacă (o cană) pe zi, nu mai mult, deoarece ar putea reduce pofta de mâncare a copilului. De asemenea, acolo unde e cazul, se continuă alăptatul.

Crochete de somon și cartof

Îi poți oferi, de asemenea, brânză preparată în casă, mascarpone, ricotta, mozzarella, caș, cașcaval, cremă de brânză, cheddar, parmezan, gouda, șvaiter, telemea de capră/vacă/bivoliță, iaurt, chefir, sana, unt și smântână.

*

Pe lângă toate aceste sfaturi de nutriție, nu uita: comportamentele, inclusiv cel alimentar, se educă. Copilul trebuie tratat individual și gusturile la fel. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *