Diversificarea. De la 6 la 9 luni

Un bebeluș practicând pe un pepene diversificarea de la 6 la 9 luni Diversificarea la bebeluși Imagine: PublicDomainPictures de la Pixabay

În jurul vârstei de 5-6 luni, copilul e pregătit pentru o nouă etapă din viața lui: înțărcarea sau hrănirea complementară la cererea copilului. Este o etapă delicată, în care cei doi protagoniști, bebelușul și mama, trebuie să se pună de acord asupra gusturilor, care să îndeplinească nevoile celui mic. Numai astfel acesta va putea crește armonios și sănătos.

Diversificarea la 6 luni

Până în această etapă, nou-născutul a fost hrănit exclusiv cu lapte. La această vârstă, laptele matern nu mai este suficient pentru a satisface complet necesitățile nutritive ale bebelușului și, prin urmare, este necesar ca el să aibă o alimentație care să-i asigure cantități suficiente de fier, proteine și vitamine. În ceea ce privește fierul, bebelușii alăptați exclusiv la sân au, de obicei, suficiente provizii pentru primele șase luni. Bebelușul de 6 luni trebuie lăsat să descopere arome și texturi noi. De asemenea, copilul trebuie lăsat să atingă noile alimente, astfel încât să poată învăța despre ele cu toate simțurile sale.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), introducerea alimentelor complementare nu ar trebui să aibă loc înainte de încheierea celei de-a șasea luni. De altfel, diverse companii și agenții internaționale sunt de acord cu această măsură. Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN) și Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), de exemplu, recunosc vârsta de șase luni ca fiind un moment ideal pentru introducerea altor alimente, în afară de lapte.

Pediatrii sunt de acord că, pentru a începe înțărcarea, este bine să aștepți ca însuși bebelușul să-și arate interesul pentru mâncare pe de o parte – ceea ce s-ar putea întâmpla între a patra și a cincea lună de viață – și, pe de altă parte, acesta să fie dezvoltat din punct de vedere neuromotor.

Carne, pește, brânză: Atenție, să nu depășești cantitatea de proteine!

Indiferent de metoda de înțărcare aleasă, trebuie să ai grijă să nu comiți una dintre cele mai frecvente greșeli în diversificarea de la 6 la 9 luni, și anume să-i oferi bebelușului proteine în exces, situație asociată cu un risc crescut ca acesta să dezvolte obezitate în perioada copilăriei.

Conform noilor reglementări, pediatrii  recomandă să nu se depășească 10-15 g de proteine (carne, pește, leguminoase, brânză) pentru o masă. Dacă bebelușul a mâncat o cantitate bună de proteine la prânz, nu trebuie să-i oferi alimente proteice și la cină.

Diversificarea de la 6 la 9 luni: alimente interzise

1. Fără sare (sau foarte puțin): copilul nu simte nevoia și, cu cât se obișnuiește mai târziu cu ea, cu atât mai bine. În schimb, pot fi folosite ierburi aromate – salvie, măghiran, cimbru – atât pentru aromă, cât și ca surse bune de săruri minerale.

2. Fără zahăr și băuturi îndulcite cu zahăr – care obișnuiesc bebelușul cu gustul dulce, predispunând la dezvoltarea obezității.

3. Fără miere înainte de 12 luni: Academia Americana de Pediatrie recomandă sa nu se dea miere bebelușilor sub vârsta de 1 an, din cauza posibilității, rare de altfel, de a fi infectați cu o bacterie ce cauzează botulismul (Clostridium botulinum). O dată ce copilul împlinește 1 an, sistemul său digestiv este suficient de matur pentru a distruge germenii de botulism.

4. Fără lapte de vacă înainte de 1 an (cu excepția cazului în care este utilizat în preparate alimentare de tip piure).

5. Fără carne crudă și pește crud.

Așadar, ce alimente să alegi pentru bebelușul tău, care abia începe să facă cunoștință cu alte gusturi în afara celui al laptelui matern? Iată câteva informații utile pentru înțărcarea bebelușului de la 6 la 9 luni:

Importanța laptelui matern

Alăptarea exclusiv la sân în primele șase luni ale bebelușului asigură o creștere și o dezvoltare optime, iar înțărcarea prea timpurie nu este recomandată, deoarece:

  • laptele matern este alimentul de cea mai înaltă calitate;
  • sugarii nu sunt încă în măsură să digere anumite alimente;
  • introducerea anumitor alimente în mod prematur poate expune nou-născutul la agenți patogeni cu risc de diaree sau alte afecțiuni;
  • expunerea precoce la anumite alimente poate declanșa alergii.

Totuși, înțărcarea în jurul vârstei de șase luni este importantă, deoarece laptele matern nu mai poate satisface singur nevoile nutritive ale bebelușului.

Între 6 și 8 luni este bine să introduci treptat o hrănire complementară de 2-3 ori pe zi, importantă pentru creșterea și sănătatea nou-născutului, fără a fi nevoie să renunți la alăptare. Aceasta poate continua până în al doilea an și chiar mai mult, așa cum sugerează Organizația Mondială a Sănătății. După 9 luni, mesele complementare pot fi crescute până la 3-4 pe zi, fiind de la sine înțeles că laptele matern trebuie să rămână principala sursă de nutrienți pe tot parcursul primului an de viață.

Diversificare la 6 luni: Cum procedezi?

Termenul de înțărcare sau diversificare se referă la trecerea de la o dietă exclusiv pe bază de lapte la una semi-solidă și solidă, prin introducerea treptată a unor alimente în dieta sugarului. Spre deosebire de ceea ce se credea până acum ceva timp, nu mai este atât de crucial să respecți o ordine specifică în introducerea diverselor alimente, dar poți alege în funcție de preferințele copilului și de cultura gastronomică a familiei și, evident, în funcție de recomandarea pediatrului.

Pentru a începe diversificarea în jurul vârstei de 6 luni îți recomandăm:

Printre primele alimente complementare ce pot fi introduse în meniul bebelușului sunt cele de tranziție (pasate, sub formă de piureuri, semi-solide), adică aparținând unor categorii specifice, dar adaptate pentru a satisface nevoile nutriționale și fiziologice particulare ale sugarului:

  • legume fierte și pasate, cum ar fi cartofi și morcovi;
  • banană, pară sau măr copt;
  • cremă și/sau mucilagiu de orez amestecate cu lapte.

Supă de găluște pentru copii

Diversificarea la 7 luni

La șapte luni poți începe, mai întâi, să introduci o a doua masă (dacă nu ai făcut-o deja la șase luni) și apoi să continui hrănirea zilnică cu două mese de lapte matern sau cu lapte formulă și două mese solide. De asemenea, poți varia ingredientele, prin adăugarea în meniu a pastelor pentru bebeluși (aproximativ 20 grame) care pot fi asezonate cu o linguriță de sos de roșii sau cu un piure de leguminoase, cum ar fi linte, fasole sau mazăre. De asemenea, poți îmbogăți colecția legumelor adăugând broccoli, varză, fasole verde, dovleac. Evident, treptat și în cantități moderate.

Supă cremă de mazăre

De altfel, leguminoasele sunt o sursă valoroasă de proteine și fibre și vegetale și reprezintă unul dintre elementele fundamentale ale înțărcării. Poți oferi bebelușului tău linte decojită sau leguminoase fără coajă, și le poți adăuga în făina pentru piure/terci sau în paste.

Nu uita: Leguminoasele sunt proteine, deci o porție cu paste și leguminoase nu necesită adăugarea altor surse de proteine.

Cât de mult lapte trebuie să bea un nou-născut la înțărcare?

La 5 și 6 luni, chiar dacă bebelușul va avea o gustare de fructe sau va fi introdusă prima masă, laptele rămâne hrana principală pentru copil. Așa cum am amintit deja mai sus, odată cu includerea celei de-a doua mese, hrănirea zilnică a bebelușului va consta din două mese pe bază de lapte și două pe bază de alimente solide și semi-solide.

Între 7 și 8 luni, bebelușul va consuma în fiecare zi aproximativ 485 calorii, pe care le va lua din aproximativ 700 ml lapte, și 200 calorii din alimente complementare.

După 7 luni, bebelușul va putea mânca din cea mai mare parte a mâncării, de preferat gătită acasă. Dacă alegi mâncarea gata preparată pentru bebeluși, trebuie să acorzi atenție calității și să citești bine etichetele. Pe lângă laptele matern, diversificarea între 7 și 12 luni poate consta din:

  • Carne gătită și tocată;
  • Legume fierte/pasate și fructe coapte;
  • Fructe și legume crude tocate (de exemplu, banană, pepene galben, roșie);
  • Cereale (de exemplu, grâu, ovăz) și pâine;
  • Mâncare pentru bebeluși la borcănel;
  • Iaurt după 7 luni, lapte de vacă după 1 an;
  • Făină de grâu, ovăz, secară, griș  – se introduc numai după 7 – 8 luni;
  • Conopidă după 8 – 9 luni;
  • Broccoli după 1 an;
  • Vinete, ciuperci, mazăre boabe, linte – se introduc după 1 an,
  • Fasole boabe, varză – se introduc după 3 ani.

Piure de broccoli și cartof dulce

Diversificarea cu fructe

Fructele sunt unul dintre alimentele care ar trebui să facă parte întotdeauna din dieta copilului. Din acest motiv, este important să fie introduse încă de la începutul diversificării. Unii pediatri le recomandă începând cu luna a 4-a, chiar și pentru bebelușii care vor fi înțărcați după 6 luni. De obicei, diversificarea cu fructe începe cu perele. Unii pediatri recomandă ca fructele să fie oferite sugarului sub formă de piure, deoarece consideră că astfel sunt mai ușor de digerat. Alții recomandă, în schimb, fructe proaspete date pe răzătoare, urmând ca mai târziu să-i dai bebelușului fructe tăiate în bucăți mici.

Iată categoriile de alimente incluse în diversificare:

Fructe:

  • Mere și banane: de la 4 luni;
  • Lămâie: câteva picături peste fructe, de la 4 luni;
  • Caise și piersici: de la 6 luni;
  • Portocale și mandarine: stoarse, din luna a 8-a;
  • Cireșe, pere, prune – după 7 – 8 luni, în cantități mici (au efect laxativ);
  • Strugurii pot fi oferiți sub formă de suc, după 9 – 10 luni (sâmburii mici constituie un pericol);
  • Căpșuni, fragi, zmeură, dude, kiwi, mure, nuci, alune, după vârsta de un an (există risc de alergii).

Piure de măr și mango

Legume:

  • Cartof, morcov, dovlecel și dovleac: de la 5 luni;
  • Țelină, praz, ceapă, salată, spanac: de la 6 luni (se amână cu o lună dacă diversificarea a început la 6 luni).

Piure de dovleac, morcov și porumb

Cereale:

  • Orez: sub formă de cremă de la 5 luni, întreg de la 8 luni;
  • Porumb și tapioca: sub formă de cremă de la 5 luni;
  • Griș: de la 6 luni;
  • Cremă din cereale Multigrain: de la 6 luni;
  • Paste foarte mici (tip măcinate): de la 7 luni;
  • Paste mici: de la 8 luni.

Carne:

  • Iepure, curcan, pui, vițel și vită: doar zeama de la supă sau sub formă de supă-cremă de la 5 – 6 luni, fierte sau preparate la aburi, de la 9 luni;
  • Șuncă gătită (fără polifosfați): de la 8 luni.

Brânzeturi:

  • Parmezan și brânzică de vaci: de la 5-6 luni;
  • Brânză hipolipidică: de la 6-7 luni;
  • Ricotta proaspătă: de la 7-8 luni.

Peşte:

  • Cod, păstrăv, șalău: de la 8 luni;
  • Pește spadă și somon: de la 9 luni.

Alte alimente:

  • Ulei de măsline extravirgin: de la 5 luni în piure, supă;
  • Bulion de legume: de la 5 luni;
  • Iaurt integral: de la 7 luni;
  • Bulion de carne: de la 8 luni;
  • Alte leguminoase: de la 8 luni;
  • Ou: gălbenușul fiert inclus în hrana pentru copii, de la 9 luni; oul întreg după 12 luni.

Important de reținut: cele menționate mai sus sunt sfaturi menite să te ajute cu diversificarea, însă fiecare copil are preferințele lui alimentare, propriul ritm de creștere și dezvoltare, astfel încât nu întotdeauna un sfat se aplică ca la carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *