Diversificarea. De la 9 la 12 luni

Diversificarea. De la 9 la 12 luni Diversificarea. De la 9 la 12 luni. Imagine: lisa runnels, Pixabay
Citește mai multe articole despre

Bebelușul tău are deja 9 luni? Timpul trece repede și dintr-un bebeluș pufos, aproape că ai un copilaș vânjos. La nouă luni, micuțul tău testează ca un expert gustul alimentelor noi. Pe unele începe să le accepte, dar, în același timp, devine din ce în ce mai încăpățânat. Înarmează-te cu răbdare și nu ceda din prima încercare capriciilor lui alimentare!

Gustul copiilor între 9 și 12 luni

În procesul lor de creștere și dezvoltare, copiii duc totul la gură pentru a cunoaște lumea, iar în această etapă de creștere, experiența continuă!

Ce noutăți alimentare apar la 9 luni?

La nouă luni a venit momentul să-i introduci în meniu legume crude, cum ar fi roșiile sau țelina. Citricele și strugurii pot fi, de asemenea, introduse fără semințe sau pieliță. Ordinea de introducere sau sincronizarea unor alimente poate varia, însă, obiectivul este întotdeauna același: cel de a obișnui copilul, treptat, cu noile arome și texturi și limitarea riscului de alergii.

La 9 luni este posibil să:

  • introduci, ca alternativă la carne, o dată pe săptămână, un gălbenuș de ou fiert;
  • introduci roșii, citrice, fructe proaspete de sezon;
  • alternezi bulionul de carne cu bulionul de legume.

Prepararea bulionului de carne

Pentru bulion, folosește o bucată de carne slabă de pui, de iepure sau de vită, împreună cu cartofi, țelină, morcovi și ceapă. Degresează bulionul după fierbere. Nu adăuga sare și piper. Bulionul se păstrează la frigider 1-2 zile. Poate fi congelat (în porții).

Supă alfabet cu piept de pui

Între 9-12 luni – Mâncarea pentru adulți are o atracție specială pentru copilul de 9 luni,  care stă deja în șezut și vrea să-și folosească cât mai mult mâinile. Lasă-l să participe și la mesele voastre. La această vârstă, majoritatea copiilor au abilitățile manuale de a se alimenta, de a bea dintr-o ceașcă normală prinzând-o cu ambele mâini și de a mânca mâncare pregătită pentru restul familiei. Lasă-l să-și folosească mâinile, nu-l întrerupe întotdeauna. E important să descopere plăcerea de a se hrăni singur, evident, supravegheat. Chiar dacă murdărește puțin în jur și chiar pe el, merită să-i oferi această satisfacție. Foarte curând va putea folosi singur o lingură și mâncarea va fi o satisfacție și o plăcere pentru el.

După aproximativ a noua lună de viață, copilul este gata să guste cu adevărat totul. Oferă-i din ce în ce mai multă mâncare pe care ai pregătit-o.  Acum nu este atât de grav dacă adaugi un praf mic de sare în anumite preparate. La un an poți înceta să-i pregătești mâncare specială pentru copii dar, mărunțește-i alimentele pentru a compensa lipsa unei dentiții complete.

Diversificarea. De la 9 la 12 luni

Meniul unui bebeluș. Imagine: Bruno Marques Designer, Pixabay

Când pare să fie sătul, nu insista! Bebelușul tău știe de câtă hrană are nevoie. Dacă vei încerca să-l forțezi să mănânce, îl vei determina să se răzvrătească și să mănânce, de fapt, mai puțin. Sau, dimpotrivă, îl vei obișnui să se supraalimenteze, ceea ce va cauza probleme mai târziu.

Dacă li se oferă o gamă largă de alimente nutritive, majoritatea copiilor tind să aleagă o compoziție variată și, din instinct, au o dietă completă cu toți nutrienții necesari.

Explicații, trucuri și sfaturi pentru hrănirea unui bebe de 9 luni

Oricât ți-ai dori ca bebelușul tău să guste mai multe alimente, nu uita că la 9 luni, acesta încă nu poate mânca tot ceea ce mâncăm noi, adulții. În plus, reține că acesta are nevoie în continuare și de lapte: matern sau formulă. Până la vârsta de 1 an, laptele este în continuare alimentul de bază.

Erupția dinților și lipsa poftei de mâncare

La 9 luni, dinții sunt un subiect în atenția părinților! În această perioadă, copiii (o mare parte dintre ei) își pierd apetitul din cauza durerii, a disconfortului și a umflării gingiei, cauzate de erupția dințișorilor. Nu forța bebelușul să mănânce și ai multă răbdare cu el.

La 9 luni, în meniul bebelușului s-au adunat câteva alimente și continuă să fie adăugate altele. Iată ce alimente îi mai poți oferi bebelușului:

Rămân de bază cele două mese de lapte (dimineața și seara) și trei mese diversificate (gustarea de dimineață, prânzul și gustarea de după-amiază).

Atenție!

  • Fără dulciuri;
  • Fără sare în mâncare;
  • Alternează carnea cu gălbenuș de ou sau cu ficat de pui.

Iată ce are voie să mănânce un bebe la 9 luni

Fructe: banane, caise, ananas, mango, cireșe, corcodușe, gutui, mere, merișoare, nectarine, pere, piersici, pepene roșu și galben (dacă sunt probleme cu digestia, se amână pentru după 1 an), prune, smochine, stafide, struguri, vișine, afine, avocado. Evident, se scot sâmburii din fructele cu sâmburi.

Legume: cartofi, ceapă, dovleac/dovlecel, fasole verde, mazăre, morcov, pătrunjel, andive, păstârnac, praz, sfeclă roșie, țelină, vinete, usturoi, ardei, sparanghel, soia/tofu, linte, bame.

Cereale: toate tipurile, inclusiv mălai, grâu, orez, orz, cuș-cuș, mei,orezul negru, orzul sau quinoa. Fără porumb fiert. E încă greu de digerat.

Lactate: iaurturi naturale, smântână, unt și brânză de vaci. Laptele de vacă și cel de capră sunt permise după vârsta de 1 an.

Ou: Unele mame dau oul întreg, totuși, la această vârstă, e indicat doar gălbenușul de ou. Albușul prezintă un risc mai ridicat de alergii.

Pește: sardine, doradă, somon, păstrăv.

Carne: curcan, pui, găină, miel, vită (pentru cine nu a început de la 8 luni).

Oferta e mare, dar ceea ce va mânca cu adevărat bebelușul… rămâne de văzut!

Crochete de somon și cartof

Exemplu de meniu (aproximativ) pentru bebeluș, de la 10 la 12 luni, pe ore:

  • 6.00: – 200 ml lapte matern (sau formulă adaptată pentru sugari) – dacă bebelușul a fost înțărcat de mai mult timp, acesta ar putea fi chefir sau lapte, în aceeași cantitate;
  • 10.00: – 180 – 200 ml mămăliguță (din griș, ovăz, hrișcă) – cu excepția cazului în care copilul are tendința de constipație sau un scaun instabil, se poate da budincă de orez – 90 – 100 g piure de fructe, 1/2 gălbenuș de ou;
Diversificarea. De la 9 la 12 luni

Transformă legumele și fructele în piureuri delicioase! Imagine: Ben Kerckx, Pixabay

  • 14.00: – 30 ml bulion de carne, 25-50 g chifteluțe, 100 g piure vegetal, 5 g pâine, 90 ml suc de fructe;
  • 18.00: – 180-200 ml chefir, 30 g brânză de casă, 1 biscuit;
  • 22.00: – 200 ml lapte matern (sau formulă adaptată).

Mâncărică de legume cu piept de pui

La această vârstă, cel mai probabil, copilul are deja 4-8 dinți, dar încă nu poate mesteca orice aliment. Poate roade însă cu succes, cu gingia și limba, bucăți de legume fierte, fructe moi, biscuiți. Prin urmare, îi poți oferi bebelușului bucăți de mâncare, exceptând carnea. Reține: schimbarea ar trebui să fie treptată. Mai întâi, zdrobește, cu grijă, bucățile de mâncare cu o furculiță și introdu-i copilului în gură porții mici. Mai târziu, când copilul se va obișnui cu o astfel de nutriție, poți crește treptat bucățile. În al doilea rând, nu toată mâncarea trebuie servită sub formă de bucăți, ci doar unele mese individuale.

Cât trebuie să mănânce un copil de 10-12 luni?

Punctul de plecare pentru o dietă corectă a copilului, dar și a adultului, este asumarea câtorva comportamente cheie: echilibru, varietate, moderație. Copiii trebuie să crească, iar adulții nu trebuie să supraestimeze nevoile lor reale. Trebuie luat în considerare că stomacul unui copil de 10-12 luni are aproximativ aceeași dimensiune ca pumnul nostru: dacă ții cont de acest aspect, vei realiza că nu are sens să-i oferi 80 de grame de paste sau piure (un exemplu), ar fi prea mult pentru el.

La 10 luni, diversificarea este aproape încheiată: dieta bebelușului începe să devină mai bogată și mai variată. La această vârstă, copilul manifestă din ce în ce mai mult interes pentru alimentele pentru adulți dar, evident, încă nu este pregătit să mănânce totul!

Distribuirea meselor pe tot parcursul zilei

La 10 luni este bine ca bebelușul să aibă 4 mese pe tot parcursul zilei (la ore regulate), împărțite după cum urmează: mic dejun, prânz, gustare și cină.

Micul dejun și gustările trebuie să se bazeze pe lapte sau produse lactate: lapte matern sau lapte formulă (aproximativ 250 ml de lapte). În plus, poți începe să îmbogățești aceste două mese cu puțin iaurt (50 g), brânzeturi ușoare (de exemplu, urdă) sau fructe (mere, pere, banane, caise, pepene verde etc.). Alege întotdeauna, în primul rând, fructele de sezon! Acestea sunt alimente sănătoase și gustoase care garantează un aport nutrițional corect.

Prânzul și cina – La 10 luni, prânzul și cina încep, de asemenea, să devină mai bogate și mai variate. Ca prim fel, bulion de legume sau de carne (aproximativ 200 ml) cu cereale (30 de grame), alternat cu paste, griș, pâine, fulgi integrali, creme din multi cereale, cremă de orez cu porumb și tapioca. La această vârstă, de fapt, nu mai este necesar să excluzi alimentele care conțin gluten. Excelente, de asemenea, sunt piureurile de legume sau fructe (mazăre, linte, năut, fasole, mere, pere, mango etc.), însoțite întotdeauna de cereale. În plus, ca o alternativă la bulion, poți adăuga, ocazional, o lingură de sos de roșii drept condiment la cereale.

Pentru al doilea fel: carne (aproximativ 50 g – 80 g, preponderent carnea de vită, pui, miel și vițel) sau pește (50 g).

În loc de carne și pește poți începe să-i oferi celui mic și: șuncă de calitate (aproximativ 40 g), brânză (tot 40 g: brânză slabă de vaci, urdă) sau un gălbenuș de ou. Fiecare fel de mâncare îl poți completa cu câteva lingurițe de brânză parmezan rasă (conține mult calciu) și câteva lingurițe de ulei de măsline.

Diversificarea la 11 luni. Câte mese?

Copilul de 11 luni trebuie să primească 4 mese pe zi (2 mese cu lapte și 2 cu alimente solide pentru copii):

Mic dejun și gustare: 250 ml de lapte de creștere. Poți adăuga 1-2 biscuiți speciali pentru copii (dacă nu se satură). Este esențial ca laptele, până la 1 an, să fie un lapte de creștere, adaptat vârstei, cu un conținut redus de proteine.

Gustarea de după-amiază: poate varia – iaurt, sau cu un fruct tăiat cubulețe, amestecat cu lapte (un fel de smoothie).

Prânz + cină: primul fel de mâncare poate consta în 2-3 linguri de paste sau orez, cu supă de legume (3 linguri), o cantitate variabilă de bulion de legume sau sos de roșii proaspete, 1 lingură de ulei de măsline extra virgin. Pentru felurile principale este recomandat să acorzi atenție atât cantităților potrivite, cât și distribuției diferitelor tipuri de alimente în cursul săptămânii, pentru a varia și furniza copilului proteine ​​cu o valoare biologică ridicată.

Bebelușul tău a împlinit primul an de viață!

La această vârstă, bebelușii ajung să fie numiți copii, iar alimentația lor este practic la fel ca cea a adulților.

Creșterea și dezvoltarea copilului de 12 luni

Dacă până acum, rata de creștere a copilului a fost amețitoare, trebuie să știi că, după primul an, aceasta încetinește: creșterea în greutate este de aproximativ 200 de grame pe lună, în timp ce statura crește cu aproximativ 0, 5 cm pe lună (mai mult sau mai puțin de șase centimetri pe an). Evident, al doilea an al copilului va fi și el interesant.

Hrănirea copilului de 12 luni

Copilul de 1 an poate mânca deja aproape toate alimentele, cu condiția să fie tăiate în bucăți mici. Excepții: mâncarea picantă, crustaceele (pentru a evita riscul de infecții), ceai neadecvat, alcool și cafea (ascunse în diferite preparate).

În această perioadă, cel mic se distrează foarte mult mâncând singur, sau cel puțin încearcă să facă acest lucru, având în vedere că poate ține deja lingura și că îi place să arate că știe să mănânce ca adulții.

Mere la cuptor cu ovăz și scorțișoară

Sfaturi pentru bunăstarea copilului de 12 luni

Lasă-i copilului libertatea de a încerca să mănânce singur. Totuși, controlează tot mai mult modul în care consumă alimentele.

Învață-l să fie curat:

  • apelează la bavețele și folosește fețe de masă din plastic;
  • la început, oferă-i pe farfurie alimente uscate și deja tăiate în bucăți mici;
  • nu-l grăbi și lasă-l să mănânce la masă cu întreaga familie, pentru a-l stimula să mănânce în același mod ca și ceilalți.

În jurul vârstei de un an, de fapt, se spune că cei mici trebuie să fie înțărcați complet și, prin urmare, să mănânce aceleași alimente pe care le mănâncă întreaga familie.

Chiar dacă la această vârstă copiii nu au încă toți dinții, în realitate ei învață să mestece cu gingiile, care sunt foarte puternice. Din acest motiv, nu are sens să prelungești prea mult perioada alimentelor pasate, deoarece copiii au abilitățile de mestecat și de înghițit, încă de la vârste fragede.

Mâncarea trebuie tăiată în bucăți mici, de preferință pătrate. Niciodată pe rotund! De exemplu, o bucată de morcov sau de măslină, deși sunt alimente foarte mici, se potrivesc perfect în căile aeriene ale copilului.

Ce poți face în acest sens?

Încearcă să tai mâncarea, adoptând reguli de siguranță foarte simple:

  • taie alimentele cilindrice în benzi;
  • taie alimentele rotunde în 4 bucăți;
  • fii atentă la consistența alimentelor, de exemplu prin eliminarea sâmburilor și a cojii;
  • taie alimentele cele mai periculoase statistic în bucăți mici: ex. struguri, măsline, mozzarella, șuncă crudă;
  • până la 4 ani, evită alimentele periculoase, cum ar fi nuci, bomboane, gumă de mestecat;
  • învață manevrele de deblocare ale căilor aeriene.

Copiii de un an trebuie să mănânce mâncare proaspătă, gătită prin metode sănătoase, cu zero sau puțină sare, fără cartofi prăjiți. Așadar, scopul înțărcării este să-l faci pe copil să învețe să aprecieze mâncarea proaspătă prin simplitatea sa și cu o prelucrare cât mai mică.

Cu toate acestea, persoana care are ultimul cuvânt cu privire la introducerea alimentelor noi este pediatrul. Și, desigur, cel mic. Succes!

Un comentariu

  1. Este foarte important sa descoperi care sunt preferintele copilului, mai ales din etapa diversificarii. Chiar si asa, sugestiile cu mancare variata sunt bune si ajuta mai ales pe cei mai mofturosi ca sa isi identifice gusturile preferate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *