Dovleacul – spectaculoase beneficii pentru sănătate

Dovleacul și beneficiile lui Imagine de Steve Buissinne / Pixabay
Citește mai multe articole despre

Știai că dovleacul, consumat atât crud, copt sau suc proaspăt are efecte terapeutice uluitoare asupra organismului nostru? Chiar dacă este o legumă a toamnei, acesta poate fi consumat şi în zilele friguroase de iarnă, fiind foarte hrănitor şi aromat.

Dovleacul – un superaliment neașteptat

Dovleacul (sau bostanul, sau curcubeta) este originar din America de Sud, fiind introdus în Europa la sfârșitul secolului al XVI-lea, unde este cultivat acum pe zone foarte întinse și apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătate. Se consumă de la dovleac atât miezul galben, cât și semințele în stare crudă. În unele părți, florile dovleacului și frunzele sunt de asemenea comestibile.

Bogat în betacaroten, dovleacul are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, anticancerigene și antidiabet.

E bine să  îți faci provizii pentru iarnă din toate sortimentele de dovleac şi să pui la uscat seminţele acestuia.  Am auzit că piureul de dovleac este minunat!

Știm de la bunici că semințele de dovleac sunt cel mai bun remediu de eliminare a paraziților intestinali, consumă zilnic 10-15 semințe crude pe stomacul gol și în două săptămâni ai scăpat de paraziți plus ai adus corpului o mulțime de minerale și vitamine.

De asemenea, semințele de dovleac ajută la menținerea într-o stare bună de sănătate a vaselor de sânge, la reglarea colesterolului și la stimularea activității rinichilor.

Toamna, profită și introdu-l cât mai des în meniu și conservă-l în orice mod pentru a-l consuma cât mai mult timp. Inspiră-te din aceste rețete, dacă nu știi cum să îl prepari.

Consumul de dovleac: beneficii pentru sănătate

Dacă nu te-am convins încă ce beneficii are dovleacul, află în rândurile de mai jos, pe scurt, câte boli poate vindeca și cum poate susține o sănătate de fier, dacă îl consumi în mod regulat. Informațiile sunt coroborate din mai multe studii făcute atât pe miez, cât şi pe seminţe.

  • previne diabetul, reglează glicemia,
  • ține colesterolul sub control și susține un echilibru al greutății corporale, ajutând în curele de slăbire
  • favorizează digestia și previne depunerile de grăsime
  • reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare și a cancerului, în special a cancerului de colon
  • protejează creierul și susține sistemul nervos
  • reprezintă un excelent remediu pentru insomnii (consumă 50 ml suc proaspăt înainte de culcare)
  • ameliorează simptomele premenstruale
  • îmbunătățește funcțiile aparatului reproducător prin aportul de zinc și fosfor
  • este energizant și reduce oboseala (de exemplu, atunci când semințele sale sunt consumate în stare crudă)
  • e un bun detoxifiant
  • combate anemia
  • e recomandat femeilor însărcinate datorită aportului de acid folic
  • combate constipația
  • întărește sistemul imunitar
  • reglează tulburările hormonale

ATENȚIE: Nu consuma dovleac dacă suferi de gastrită, ai ulcer gastric sau diabet într o stare avansată.

Semințele, pe lângă beneficiile importante aduse organismului au și contraindicații.  Cojile care nu sunt mestecate bine pot irita esofagul sau pot duce la indigestie. Iar dacă sunt consumate excesiv, semințele de dovleac pot crea balonări, diaree.

S-ar putea scrie o carte despre proprietățile dovleacului sau bostanului, cum i se mai spune din bătrâni. Ce trebuie să înțelegem este că această legume miraculoasă te ajută să îți menții sănătatea la cote ridicate și să previi sau să tratezi boli grave. Iar dacă ești deja sănătos-tun, tot te poți bucura de o porție de plăcintă de dovleac! Sau mai multe?

Surse folosite

Studii

Articole

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *