Dovlecelul, leguma nelipsită a verii

Dovlecelul, leguma nelipsită a verii - 1 Dovlecelul, leguma nelipsită a verii. Imagine Alexey Hulsov, Pixabay
Citește mai multe articole despre

Un start al verii fără această legumă este aproape imposibil. De altfel, dovlecelul este o legumă de vară foarte populară, iubită chiar și de copii. Se pretează bine la multe preparate, de la aperitive până la deserturi. De origine americană, în prezent, dovleceii sunt cultivați aproape peste tot în lume.

Se găsesc pe piață tot anul, deoarece provin din sere sau sunt importați. Cu toate acestea, este indicat să îi consumăm în perioada lor de maturare naturală (vara), deoarece atunci sunt mai bogați în nutrienți și, de asemenea, mai puțin costisitori.

Valori nutritive ale dovleceilor

Dovlecelul se remarcă prin conținutul excelent de vitamine și minerale, care vin la pachet cu foarte puține calorii. Motivul constă în cantitatea mare de apă pe care o conțin: aproape 95%. De fapt, 100 de grame de dovlecel crud oferă doar 11 calorii organismului nostru. Totuși, reține, numărul de caloriile poate crește în funcție de modul în care gătești și condimentezi dovleceii. Caz în care va trebui să iei în calcul și caloriile condimentelor (de exemplu, ale uleiului de măsline).

Prezența abundentă a apei și a potasiului fac ca dovlecelul să fie o legumă extrem de diuretică. Tot datorită conținutului bogat de potasiu, dovlecelul este important pentru sănătatea inimii și facilitează scăderea tensiunii arteriale. De altfel, dovlecelul conține mai mult potasiu decât o banană. Cu un indice glicemic scăzut, dovleceii sunt, de asemenea, un aliment deosebit de potrivit pentru diabetici. Această legumă este și o sursă importantă de săruri minerale și vitamine. Fiind o legumă care se digeră ușor, dovleceii sunt deosebit de potriviți pentru hrănirea bebelușilor. Ba chiar sunt printre primele alimente care sunt introduse în etapa diversificării.

Dovlecelul, leguma nelipsită a verii - 2

Alege să consumi dovlecei proaspeți! Imagine de Andy M, Pixabay

Această legumă extrem de digerabilă este recomandată și celor care suferă de probleme intestinale. Trebuie doar ca dovlecelul să fie consumat crud, tăiat julienne și asezonat cu puțin ulei de măsline virgin. Dovleceii nu conțin grăsimi saturate sau colesterol. Coaja lor este o sursă bună de fibre, substanțe utile pentru buna funcționare a intestinului. Conținutul de antioxidanți ajută, de asemenea, la contracararea acțiunii radicalilor liberi, contribuind la prevenirea îmbătrânirii.

Iată de ce să consumi dovlecei!

100 de grame de dovlecel conțin:

  • Apă: 94,64 g;
  • Calorii: 16 Kcal;
  • Proteine: 1,21 g;
  • Grăsimi: 0,18 g;
  • Carbohidrați: 3,35 g, dintre care 2,2 g zaharuri și 1,1 g fibre;
  • Calciu: 15 mg;
  • Magneziu: 17 mg;
  • Fosfor: 38 mg;
  • Potasiu: 262 mg;
  • Vitamina C: 17 mg (28,3% din doza zilnică recomandată, DZR);
  • Vitamina B1: 0,048 mg (3,4% DZR);
  • Vitamina B9: 2,9 g (14,5% DZR)
  • Vitamina B6: 0,218 mg (10,9% DZR)
  • Beta caroten: 1,20 g
  • Vitamina E: 0,12 mg (1,2% DZR)
  • Vitamina K: 3 g (4,3% DZR)
  • Index glicemic: 15
  • Colesterol: 0 g

Așa cum am amintit deja, cel mai abundent mineral pe care îl găsim în dovlecei este potasiul, în timp ce vitaminele cele mai prezente sunt vitamina C, care acoperă 28,3% din doza zilnică recomandată și folații cu 14,5% DZR. În plus, dovlecelul conține aminoacizi esențiali precum triptofanul, care sunt necesari pentru multe funcții importante ale organismului, inclusiv transmiterea impulsurilor nervoase și sinteza proteinelor. Și, să nu uităm de substanțele antioxidante, benefice pentru sănătate.

Beneficii pentru sănătate ale consumului de dovlecei

Buni pentru inimă

Datorită abundenței de apă și potasiu, dovleceii sunt recomandați în caz de hipertensiune arterială. De asemenea, ajută la reducerea colesterolului rău (LDL).

Diuretici și aliați ai siluetei

Consumați des, dovleceii ajută la reducerea retenției de apă și, prin urmare, le eliminarea / reducerea celulitei. De asemenea, sunt potriviți pentru cei care urmează o dietă pentru a pierde în greutate sau pentru menținerea în formă, fiind săraci în calorii, dar bogați în apă.

Combat inflamația tractului urinar

Acțiunea diuretică a dovleceilor îi face potriviți pentru combaterea infecțiilor și a inflamațiilor tractului urinar.

Utili  în caz de constipație

Dovleceii sunt laxativi, de aceea pot fi recomandați persoanelor care suferă de constipație. Ei exercită o acțiune foarte delicată, fără a crea iritații intestinale deranjante.

Indicați după episoadele de dizenterie

După episoadele de dizenterie din cauza virusurilor intestinale (de exemplu), dovleceii sunt de ajutor pentru a reface pierderile de apă și sărurile minerale din organism.

Sunt relaxanți și induc somnul

Consumul de dovlecei pare să aibă un efect relaxant și, prin urmare, facilitează somnul.

Beneficii pentru piele

Asemenea castraveților, dovleceii ajută la contracararea pungilor de sub ochi și la prevenirea ridurilor de expresie. Mai mult, datorită prezenței vitaminei C, aceștia sunt benefici pentru sănătatea pielii și protejează împotriva daunelor solare.

Cum să alegi un dovlecel proaspăt

Dovleceii sunt ușor perisabili, mai ales dacă sunt expuși la lumină și căldură. Acesta este motivul pentru care este important să știi cum să alegi dovlecei foarte proaspeți, atunci când îi cumperi din magazin sau de la piață, pentru a beneficia de toate proprietățile nutritive. În primul rând, dovleceii de dimensiuni mici și medii au un gust mai bun și au mai puține semințe. În plus, coaja trebuie să fie tare și compactă și să aibă o culoare strălucitoare, iar prezența unei flori mici e semn că dovlecelul a fost cules de puțin timp.

Când cumperi dovlecei, ține cont de regula 3 C: culoare, conformație, consistență!

Este un truc util și ușor de aplicat, care te ajută să cumperi mereu cei mai buni dovlecei:

Culoare: Trebuie să fie un verde intens și uniform, fără pete închise la culoare. Capetele trebuie să aibă o culoare spre maro (dar nu maro închis, semn de putrezire a legumelor) sau verde deschis.

Conformație: Dovlecelul trebuie să fie de lungime medie și diametru potrivit. Dovleceii prea mari, în schimb, au o consistență prea apoasă și, prin urmare, pot fi amari.

Consistență: La atingere, dovlecelul trebuie să fie dur, dar atunci când este tăiat, coaja nu trebuie să opună rezistență.

Cum poți consuma dovleceii

Dovleceii pot fi consumați cruzi, de exemplu, tăiați în fâșii julienne peste care adaugi ulei de măsline, sare și lămâie. Sau pot fi gătiți în diverse moduri: la grătar, la aburi, fierți sau prăjiți pentru paste sau risotto, în omlete, salate mixte sau în plăcinte. Dovlecelul trebuie gătit foarte rapid, pentru a evita pierderea prea multor substanțe nutritive.

Dovlecelul, leguma nelipsită a verii - 3

Ai încercat tarta de dovlecei? Un deliciu! Imagine: safran7, Pixabay

Reține: De la dovlecei poți consuma și florile, care pot fi incluse în diferite rețete. Sunt o sursă de fibre. Florile de dovlecel prăjite nu sunt tocmai ușor digerabile, dar pot fi consumate crude, în salate.

*

Dacă te-am convins de beneficiile dovlecelului pentru sănătate, nu mai aștepta: include-l în dieta ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *