Efectele produselor apicole în dietă: mierea, polenul, propolisul, lăptișorul de matcă

Efecetele produselor apicole Imagine de ExplorerBob de la Pixabay

Un sistem imunitar sănătos va trece mai ușor peste orice boală. De aceea ar trebui să citești despre efectele produselor apicole – mierea, propolisul, lăptișorul de matcă – ajutoare de nădejde în vremurile tulburi ale pandemiei cu noul tip de coronavirus.

Produsele apicole sunt o hrană naturală, folosită din vremuri străvechi, cu impact terapeutic dovedit. Cel mai cunoscut produs apicol este mierea, folosită de majoritatea oamenilor, la care se adaugă preparatele din polen, propolis, lăptișor de matcă, ceară și venin de albine. În continuare vom expune toate efectele produselor apicole, în speranța că te vom convinge să le introduci mai des în dietă.

1. Mierea

Mierea este cunoscută pentru gustul ei dulce desăvârșit. Fiecare tip de miere are proprietăți specifice. Mierea de salcâm este tonică, cea de brad este utilă în afecțiunile căilor respiratorii, mierea de tei are efect calmant etc.

Beneficii

Mierea are proprietăți antimicrobiene, antibacteriene, antiinflamatorii și de stimulare a imunității. Poate calma o durere în gât și poate ajuta la combaterea răcelii obișnuite. Nu numai că mierea este un îndulcitor natural excelent și o alternativă bună la zahărul alb, ci este un remediu excelent pentru arsuri. Mierea poate fi aplicată direct pe arsuri pentru a crește viteza vindecării. În plus, mierea este unul dintre puținele alimente din lume care nu se va strica niciodată.

Cum se folosește

Adăugă miere crudă în elixire, smoothie-uri, ceaiuri, marinate și sosuri sau ia câte o linguriță dimineața, pur și simplu. Aplic-o direct pe piele pentru arsuri sau răni.

2. Polenul

Acesta constituie partea reproducătoare masculină a florilor, o pulbere galbenă formată din grăuncioare mici ce sunt amplasate, în săculeţi, pe vârful staminelor. Polenul este principala sursă de proteine a albinelor, pe care acestea îl folosesc ca hrană.

Beneficii

Polenul este un produs foarte bogat în nutrienți, plin de proteine ​​ușor digerabile, vitamine, minerale, enzime, carbohidrați și acizi grași. Polenul are proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și anticancer, plus că ajută la vindecarea rănilor și protejează inima prin scăderea cantității de grăsimi din sânge. Sportivii folosesc, și ei, polenul de albine în perioadele de antrenament, deoarece este atât de bogat în nutrienți. O cură cu polen revitalizează tot corpul și întărește sistemul imunitar. Este bogat în  în vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), antioxidanţi, inclusiv beta caroten, vitamina C şi vitamina E, acid folic, provitamina A. De asemenea, polenul conţine minerale ca: fosfor, calciu, potasiu, fier, magneziu, seleniu etc..

Cum se folosește

Este recomandat să se adauge în lichide, în sucurile din fructe și legume proaspete, în smoothie-uri , în terciurile de ovăz, în iaurt etc. Câte o linguriță pentru copii și o lingură pentru adulți în fiecare zi este suficient în cure îndelungate.

Atenție la alergii!

Efectele produselor apicole în dietă: mierea, polenul, propolisul, lăptișorul de matcă - 1

Imagine de la Pixabay

3. Propolisul

Propolisul este o rășină pe care copacii o produc pentru a vindeca și repara daunele și pentru a preveni bolile. Albinele colectează această rășină pentru a colora stupul – este denumită „clei de albine”. De asemenea, îl folosesc ca antibiotic, antifungic și antibacterian pentru a ține virușii, bacteriile și infecțiile în afară stupului.

Beneficii

Propolisul este folosit ca biostimulator pentru a combate oboseala și apatia. Datorită proprietăților sale antivirale, antitoxice și antiinflamatorii, propolisul își găsește tot mai multe utilizări. Este benefic în problemele cavității bucale și de sângerarea a gingiilor. A fost folosit pentru a reduce infecțiile gastro-intestinale, infecțiile vaginale și candida și a promova sănătatea pielii.

Cum se folosește

Propolisul se găsește sub formă de tincturi cu alcool sau fără şi sub formă de spray.

Intern:

  • Copii sub 7 ani : cu recomandarea medicului
  • Copii intre 7 si 15 ani: câte 15 picături de tinctura  de 3 ori pe zi.
  • Adulti si tineri peste 15 ani: câte 20-30 picături de tinctura de 3 ori pe zi.

Se fac cure anuale cu dozajul potrivit recomandat de medicul curant.

4. Lăptișorul de matcă

Acestui produs i-au fost dedicate zeci și sute de studii, este considerat un produs-medicament. Are o formă alb-sidefie spre galben, un gust acidulat și e ușor de tolerat de organismul nostru. Nu putea lipsi dintr-un articol despre efectele produselor apicole.

Beneficii

  • Crește imunitatea și rezistența la efort fizic și intelectual
  • Acționează benefic asupra sistemului nervos
  • Îmbunătățește nivelul energetic
  • Ajută la reducerea colesterolului din sânge
  • Previne cazurile de răceală și gripă
  • Întârzie procesul de îmbătrânire
  • Anxietate, depresie

Lăptișorul de matcă are extrem de multe beneficii pentru sănătate. Unele proprietăți sunt de-a dreptul miraculoase.

Cum se folosește

Administrarea lăptişorului de matcă pur este recomandată copiilor după vârsta de doi ani.

Se recomandă să faceţi două cure pe an (primăvara şi toamna) a câte 6 săptămâni/fiecare.

Lăptișorul de matcă pur se administrează:

  • Pentru adulți, porția uzuală este de 1-2 g/zi, iar pentru copii 0.5 g/zi.
  • Se administrează sublingual până la dizolvare totală, dimineața, cu 20-30 minute înainte de masă.

Amestecat cu miere 10g lăptișor matcă pur în 500 g miere:

  • Pentru adulți, 1-2 linguri/zi, iar pentru copii 1-2 lingurițe/zi.

5. Veninul de albine

În primul rând vrem să îți spunem că în timp au fost dezvoltate tehnici de prelevare a veninului de la albine, fără ca acestea să sufere. Cu toții știm că albinele mor după ce te înțeapă, nu-i așa? Ei bine, acest lucru nu este valabil și în cazul dispozitivelor speciale folosite pentru recoltarea veninului. Din fericire! Un articol despre efectele produselor apicole nu ar fi fost complet fără capitolul legat de temutul venin al albinelor. Acesta se folosește cu efecte foarte bune în tratarea unor boli ca artrita, reumatismul, astmul bronhic, cât și pentru atenuarea durerilor din bolile inflamatorii, precum reumatismul și artrita.

6. Ceara de albine

Ceara este folosită pentru prepararea diferitelor unguente și balsamuri, încă din antichitate. Este recunoscută pentru nu puține efecte terapeutice: tratează afecțiuni ale pielii, protejează ficatul, reduce nivelul de colesterol, curăță acneea, este analgezic și antiinflamator… Se utilizează, de-asemenea, în cosmetică pe post de aditiv în prepararea cremelor naturale.

Efectele produselor apicole în dietă: mierea, polenul, propolisul, lăptișorul de matcă - 2

Imagine de Lolame de la Pixabay

Acum că știm cât de benefice sunt efectele produselor apicole, trebuie doar să le introducem mai frecvent în dieta noastră. Este însă prudent să le consumăm cu moderație și doar dacă știm că nu suntem alergici.

ATENȚIE: Bebelușilor cu vârste sub un an le este contraindicată mierea!

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

2 comentarii

    • Din păcate mierea conține zahăr (și fenoli). Părerea cvasi-unanimă este că un consum fie și moderat de miere v-ar amplifica simptomele. Pentru recomandări legate de restul produselor apicole vă sugerăm să vă adresați unui medic specializat în apiterapie. Iată aici o listă pe județe. Mulțumim pentru vizită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *