Maranta sau “arrowroot” este o plantă care se păstrează verde pe toată durata anului și care este cultivată în Filipine, Insulele Caraibe și Africa de Sud, dar și în Australia sau Statele Unite ale Americii.
Aceasta a devenit cunoscută pentru că din tuberculii ei se poate obține un amidon foarte hrănitor. Mayașii sunt cei care au descoperit proprietățile acestei plante acum mult timp și o foloseau ca plantă terapeutică pentru a trata rănile celor care erau atinși de săgeți otrăvitoare. După un timp, acum câteva sute de ani, arorutul a început să fie utilizat în bucătărie și să îndeplinească cu succes rolul unui agent de îngroșare, așa cum este folosită și făina de tapioca.
Făina este un ingredient de bază în bucătărie, dar aceasta nu se obține numai din grâu. Află din articolul de mai jos ce alte surse mai sunt de bază pentru a obține acest ingredient indispensabil în bucătărie:
Tipuri de făină și tot ce trebuie să știi despre utilizarea lor
Făina de arorut se obține din rizomii plantei de maranta (arrowroot), iar procedura presupune spălarea, curățarea, hidratarea și apoi uscarea tubercului la soare. Textura și aspectul sunt similare cu ale amidonului de porumb, dar este mai apreciată pudra de arorut pentru că are efecte calmante și antidiareice.
Valori nutriționale pentru 120 de grame de arorut:
- Calorii: 78
- Carbohidrați: 16 grame
- Fibre: 2 grame
- Proteine: 5 grame
- Grăsimi: 0 grame
- Acid folic: 102% din doza zilnică recomandată
- Fosfor: 17% din doza zilnică recomandată
- Fier: 15% din doza zilnică recomandată
- Potasiu: 11% din doza zilnică recomandată
Beneficiile pudrei de arorut pentru organism
Beneficiile arorutului sunt multiple, dar cele mai cunoscute sunt cele legate de sistemul digestiv, fiind de cele mai multe ori folosit pentru calmarea durerilor de stomac și pentru tratarea diareei.
Arorutul este o sursă numai bună de potasiu, are un conținut bun de minerale precum cuprul, fierul, manganul, fosforul, magneziul, zincul și are un aport mic de calorii.
Este și o sursă excelentă de proteine, nu conține gluten, deci este un aliment numai bun pentru persoanele care suferă de boala celiacă.
Vești bune pentru cei cu boala celiacă. S-a inventat grâul care descompune glutenul
100 de grame de arorut asigură cantitatea necesară de acid folic pentru un adult, iar complexul de vitamine B se regăsește din plin în pudra de arorut. Acesta este considerată și o sursă bună de carbohidrați, care se digeră ușor.
Pentru că este un produs care are în compoziție o mulțime de substanțe nutritive și sistemul digestiv îl acceptă ușor, pudra de arorut se folosește în preparate pentru persoanele care se află în perioada de vindecare sau se poate introduce chiar și în alimentația bebelușilor.
O altă întrebuințare cel puțin surprinzătoare a pudrei de arorut este pentru calmarea durerilor de dinți. Este folosit cu succes în preparate pentru bebeluși atunci când aceștia sunt în plină erupție dentară.
Această pudră este un ingredient foarte folosit și în produsele pentru ten pentru că nici nu îl îngrașă, nici nu îl usucă. Nu încarcă porii, combate transpirația și absoarbe excesul de sebum. Tot din acest tip de pudră se mai poate obține șamponul uscat, deodorantul solid sau pudra împotriva transpirației picioarelor, deci este un adjuvant de nădejde și în industria cosmetică.
Pudra de arorut în bucătărie
În bucătărie, făina de arorut poate înlocui oricând cu succes amidonul care se obține din porumb, cartof, orez sau grâu. De obicei, acest tip de făină se folosește pentru îngroșarea sosurilor și a mâncărurilor, dar se poate adăuga și în preparate de genul budincilor.
Este important de menționat că pudra de arorut nu se combină bine cu lactatele pentru că formează o compoziție lipicioasă.
Prin comparație cu făina sau amidonul de porumb, pudra de arorut îngroașă alimentele la o temperatura mai scăzută, ingredientele acide nu îi afectează eficiența și nici înghețul. Gustul preparatelor este influențat foarte puțin de aroma acestui tip de pudră.
Cum verifici dacă este sau nu de calitate
Pentru că de cele mai multe ori pudra de arorut este etichetată așa, dar falsificată cu amidon din cartofi, trebuie să spunem că varianta naturală în amestec cu apa clocotită emană un miros ușor, specific și își mărește volumul, dar o particularitate importantă este dată și de consistența foarte fină, asemănătoare unui jeleu, în timp ce variantele falsificate conțin particule de dimensiuni mari.
Arorutul se găsește sub formă de pudră în magazinele de tip naturist.