Fără stres: ce să mănânci ca să te relaxezi

fără stres Imagine Karolina Grabowska de la Pixabay

Viața nu pare să încetinească niciodată, nu-i așa? De aceea, ca să o trăim fără stres, avem nevoie de cât mai mult ajutor. Alimentele pot fi acest ajutor, dacă știm la care să apelăm. 

Anxietatea poate fi o pacoste teribilă, pentru că ori te face să mănânci prea mult, ori îți taie complet pofta de mâncare. Eu sunt în a doua tabără, de exemplu. Dar câteodată îmi doresc să mănânc cookies și ciocolată și chipsuri doar ca să mă simt mai bine. Ceea ce îmi creează probleme cu glicemia și îmi afectează starea de spirit, dar și tiparurile de somn. Și toate astea duc, evident, la și mai multă anxietate. Dar cum întrerupem acest cerc vicios? Cu o alimentație sănătoasă.

5 alimente ca să trăiești fără stres

1. Ovăz

Dacă îți plac carbohidrații, atunci încearcă să-i înlocuiești pe cei simpli cu cei complecși, ca să îți satisfaci nevoia. Iar cei sănătoși îți pot ajyta creierul să genereze niște serotonină. Iar o mâncare de ovăz te va ajuta cu siguranță să ai un nivel al glicemiei mai stabil.

2. Spanac

În momentele de ezitare, caută să mănânci alimente care au acid folic în ele. Sunt grozave pentru perioada de sarcină, dar acest acid ajută și la producerea dopaminei, faimosul element care îți induce plăcere în corp. Deci are un efect relaxant.

3. Fistic

E interesant de ce te ajută fisticul să te relaxezi! Studiile arată că alimentele care îți mâinile ocupate, precum fisticul și semințele de floarea soarelui și de dovleac, acțiunile repetitive ale mâinilor ajută la relaxare. Iar nucile și semințele sunt la rândul lor pline de elemente nutritive de care ai nevoie și care o să te facă mai puțin vulnerabilă în fața stărilor proaste.

4. Piept de curcan

Știm deja că pieptul de curcan este mult mai sănătos decât pieptul de pui. Dar oare cum te ajută  această carne când vrei să fii fără stres? Este vorba de un aminoacid găti în curcan, numit triptofan, care produce serotonină, dar te relaxează într-atât încât îți vine să te duci la culcare. Deci pieptul de curcan e un fel de sedativ foarte ușor. De consumat dacă ai probleme cu somnul! Mai există și alte alimente care conțin triptofan: tofu, pește, linte, ovăz, fasole și ouă.

5. Iaurt 

Oamenii de știință încearcă să afle cum ne influențează viața bacteriile din tractul gastrointestinal. Pe scurt, dacă ele sunt fericite, și noi suntem. De aceea alimentele probiotice fac toată diferența. Iar iaurtul este unul dintre cele mai accesibile și eficiente la acest capitol. Dacă vrei să trăiești fără stres, consumă mai multe alimente probiotice în general, precum varza murată etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *