Fasolea mung, un aliment foarte hrănitor: beneficii și proprietăți

Fasolea mung Imagine de PDPics via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Fasolea mung este printre cele mai hrănitoare alimente și este extrem de apreciată în întreaga lume pentru proprietățile terapeutice pe care le are.

Deși nu se numără printre cele mai populare tipuri de fasole cele mai consumate, mung este o sursă importantă de proteine, fibre, antioxidanți și fitonutrienți de calitate. Împreună cu azuki, aceastea sunt singurele tipuri de fasole care se pot consuma în variantă germinată.

Valori nutritive pentru o cană de fasole mung gătită

  • 212 calorii
  • 14 g de proteine
  • 15 g of fibre
  • 1 g de lipide
  • 4 g de zahăr
  • 321 μg de folat (100%)
  • 97 mg de magneziu (36%)
  • 33 mg de vitamina B1, tiamină (36%)
  • 6 mg de mangan (33%)
  • 7 mg de zinc (24%)
  • 8 mg de vitamina B5, acid pantotenic (8%)
  • 13 mg de vitamina B6 (11%)
  • 55 mg de calciu (5%)

Dacă alegi însă să consumi germeni de fasole mung, o cană va avea în jur de 31 de calorii și doar 3 grame de proteine și 2 grame de fibre, dar nu îi vei altera proprietățile prin pregătirea termică.

germeni de fasole mung

Imagine de Ivabalk via Pixabay

Care sunt beneficiile fasolei mung?

Acest tip de fasole reduce colesterolul și te protejează de bolile de inimă. Poate regla nivelul de colesterol fiindcă antioxidanții care se regăsesc în compoziția ei luptă și reduc radicalii liberi, ajutând și la vindecarea vaselor de sânge. Colesterolul se poate acumula în interiorul vaselor de sânge, blocând circulația sângelui și putând duce chiar și la stop cardiac.

Vezi mai jos o listă cu alimentele care te pot ajuta să scapi de toxinele ce îți afectează fluxul sangvin:

9 alimente care vă curăță arterele

Fasolea mung mai ajută la reducerea riscului apariției cancerului. Pentru că are un conținut mare de antioxidanți, fasolea mung se apreciază că împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului că fasolea mung are o activitate antitumorală, dar în același timp și protejează ADN-ul de mutații canceroase.

Fasolea mung este reputată și pentru cantitatea mare de vitamina C pe care o conține. O ceașcă de germeni de fasole mung asigură 23% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C pentru o persoană adultă. Vitamina C nu se păstrează în corp, de aceea este important să asimilezi zilnic o cantitate suficientă fiindcă ajută organismul să se protejeze de radicalii liberi, contribuie la producerea colagenului necesar pielii, dar ajută și la prevenirea bolilor de inimă.

Mung conține fitonutrienții necesari pentru a stimula imunitatea și pentru a combate bacteriile, virușii, răcelile sau iritațiile. Ajută la îmbunătățirea florei intestinale, ceea ce înseamnă că stimulează imunitatea pentru că se absorb mai bine nutrienții de care organismul uman are atâta nevoie.

Fasolea mung asigură 100% necesarul zilnic de vitamina B9, acid folic, și 36% din necesarul zilnic de magneziu pentru un adult. Acidul folic este foarte important în sarcină pentru că previne defectele de naștere, iar magneziul te poate ajuta să faci față mai ușor stresului și durerii fizice.

Datorită faptului că are un conținut mare de fibre, fasolea mung este printre cele mai sățioase alimente, ceea ce o face să fie un ingredient de luat în seamă atunci când vrei să scapi de kilogramele nedorite.

Tot fasolea mung conține și vitamina B6 și B9, ambele foarte importante pentru a ameliora simptomele premenstruale. Acestea ajută la reducerea durerilor crampelor, durerilor de cap, oboselii și a durerilor musculare.

Este unul dintre tipurile de fasole care se digeră cel mai ușor, deci adio balonare. Fasolea mung are un conținut mare de fibre, în consecință ajută mult tractul digestiv. Pentru a evita efecte nedorite, e bine ca fasolea mung să fie hidratată în apă, de obicei peste noapte, și abia apoi să fie gătită. Gustul ei este mult îmbunătățit dacă o condimentezi cu ghimbir, coriandru sau turmeric.

Cum se alege și cum se consumă fasolea mung

Ca orice tip de fasole, se alege astfel încât să nu aibă boabe decolorate sau deteriorate pentru că cele care prezinte astfel de particularități pot conține bacterii periculoase. Fasolea se poate hidrata pentru încolțire sau poate fi gătită ca atare.

Germenii de fasole mung se adaugă de regulă în salate sau sandvișuri.

Dacă optezi pentru fierberea boabelor de fasole mung, atunci le poți adăuga în hummus sau sosuri, sau le poți folosi pentru a spori consistența supelor-cremă, ca agent de îngroșare.

Boabele uscate de fasole mung se clătesc bine sub jet de apă rece, iar pentru fiebere proporția este de 3 căni de apă la o cană de boabe. Se fierb la foc mic, cu vasul acoperit cu un capac. Dacă bobul este întreg, se fierb aproximativ 45 de minute, dacă este spart atunci mai puțin, aproximativ 20-30 de minute .

Fasolea mung se poate adăuga în supe, tocane, salate, burgeri și mâncăruri, se mai poate adăuga în deserturi sau chiar în băuturile alcoolice fermentate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *