Fructe și legume proaspete? Cum să le păstrezi în stare bună cât mai mult timp după cumpărare

destule fructe și legume Foto: iStock
Citește mai multe articole despre

Vrei să ai fructe și legume proaspete cât mai mult timp și să nu ajungi în situația de a face risipă alimentară? Fă cumpărături în mod inteligent și învață cum să le păstrezi în stare bună cât mai mult timp!

Ai făcut piața și te-ai întors acasă cu mai multe sacoșe pline cu fructe și legume proaspete? Probabil că te simți mândru de tine. Umpli frigiderul și simți că ai scăpat de grija cumpărăturilor pentru cel puțin o săptămână. Dar, peste două zile, deschizi frigiderul și observi că unele dintre alimentele cumpărate au început să se ofilească, s-au făcut maronii sau au căpătat o mâzgă neplăcută. Probabil că te-ai săturat să faci atâta risipă, aruncând bani pe fructe și legume proaspete, care apoi ți se strică în frigider. Dacă da, atunci trebuie să afli cum să le păstrezi proaspete cât mai mult timp.

Cum să ai fructe și legume proaspete cât mai mult timp

1. Cumpără deștept

Ca să ai fructe și legume proaspete cât mai mult timp, e nevoie, în primul rând, să le cumperi proaspete! Cu cât sunt mai proaspete când le cumperi, cu atât vor rezista mai mult acasă. Uită-te pe etichetele alimentelor ambalate să vezi când au fost recoltate, ca să îți dai seama cât sunt de proaspete. Dacă îți faci cumpărăturile de la piață, întreabă vânzătorul când a cules și cum a păstrat fructele și legumele până le-a scos la vânzare. Dacă găsești un vânzător de încredere, fă-ți obiceiul de a cumpăra de la el! E important să te poți baza pe ce spune și pe produsele lui!

Un alt mod de a face cumpărături într-un mod deștept este de a-ți planifica mesele și de a cumpăra fructe și legume proaspete în funcție de asta. Mănâncă mai întâi alimentele mai perisabile și păstrează-le pe cele mai rezistente pentru finalul de săptămână. Dacă mergi la cumpărături de două ori pe săptămână, poți să mai iei atunci o altă tranșă de alimente proaspete.

Fructe și legume proaspete Cum să le păstrezi în stare bună cât mai mult timp după cumpărare

2. Setează frigiderul la temperatura și umiditatea potrivite

Frigiderul e un obiect electrocasnic magic. Dar, dacă ajungi acasă după ce ai luat fructe și legume proaspete și le îndeși pe toate pe un raft, fără să te gândești prea mult, s-ar putea să scurtezi durata de viață alimentelor.

Frigiderul trebuie setat la temperatura dorită, între 1°C şi 6°C, USDA (Departamentul Agriculturii din Statele Unite ale Americii) recomandă ca el să fie setat la 4,5°C, ca să evităm îmbolnăvirea alimentelor proaspete, dar unii specialiști spun că e nevoie de o temperatură ceva mai mică pentru a păstra alimentele proaspete cât mai mult timp. Dacă îl setezi la 2,5 grade ar trebui să fie suficient de rece, dar nu atât de rece încât să îți înghețe salata verde.

Trebuie să ții cont și de faptul că temperatura fluctuează puțin în interiorul frigiderului, în funcție de raft – pe unele e mai cald decât pe altele.

Ca să eviți ofilirea produselor proaspete, folosește rafturile pentru fructe și legume. De asemenea, ține cont că unele fructe și legume nu trebuie păstrate în frigider! Roșiile, bananele, busuiocul, mango, papaya și alte fructe tropicale o să piardă din calitate dacă le bagi în frigider, așa că ele trebuie ținute la temperatura camerei. Totuși, dacă – din varii motive – le cureți de coajă și le feliezi, pune-le într-o caserolă și apoi în frigider.

Cât despre congelator, temperatura optimă este de 0°C, dar nu orice fruct sau legumă se congelează eficient.

3. Cum le pui la păstrat

În general, atunci când fructele și legumele se ofilesc, acest lucru se întâmplă pentru că pierd din conținutul de apă. Deci, ca să eviți acest lucru și să le menții nivelul de umiditate optim, e mai bine să păstrezi unele fructe și legume în pungile sau ambalajele în care le-ai cumpărat. O altă variantă este să pui prosoape de hârtie umezite în sertarul pentru fructe și legume, ca să crești umiditatea.

Un alt truc ce te va ajuta să ai produse proaspete cât mai mult timp este să așezi unele alimente mai aproape sau mai departe de altele, pentru a evita coacerea excesivă. Pe măsură ce se coc, unele fructe produc etilenă, un gaz care provoacă accelerarea coacerii fructelor respective, dar și a altor fructe și legume aflate în vecinătate. Printre aceste produse se află merele, perele, avocado, bananele, kiwi, piersicile și prunele, așa că pe acestea ar fi bine să le ții la distanță de alte fructe și legume, ca să eviți coacerea lor prea rapidă.

Totuși, etilena poate fi folosită și în favoarea ta, ca să accelerezi coacerea unor fructe și legume. Cum? Pe cele necoapte le pui într-un coș sau pungă împreună cu banane, mere sau avocado.

Poate că pare complicat să păstrezi fructele și legumele proaspete cât mai mult timp, dar efortul îți va fi răsplătit, când vei vedea că nu mai irosești în mod inutil alimente și bani.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *