Garnitură, supă și desert – toate cu morcovi

morcovi diferite culori Foto de Gabriel Gurrola via Unsplash
Citește mai multe articole despre

Sunt accesibili, se găsesc pe toată durata anului și sunt extrem de sănătoși, iar varietatea de preparate la care îi poți adăuga te va convinge să începi să încerci rețete noi, doar cu morcovi sau în combinație cu alte legume.

A trecut vremea în care morcovul era folosit doar ca zarzavat pentru ciorbe și tocănițe. Dietele actuale, care promovează consumul de legume proaspete în cantități cât mai mari, integrează și morcovul – în gustări, supe, garnituri și deserturi.

Care sunt beneficiile consumului de morcovi?

Morcovii sunt reputați pentru conținutul lor de beta-caroten, antioxidanți, vitamine, fibre, potasiu – astfel că integrarea acestora în dietă este corelată cu diverse beneficii pentru sănătate. Pe lângă o gustare crocantă, delicioasă, morcovii pot fi consumați într-o varietate de preparate, de la garnituri până la deserturi.

Ajutor în reducerea kilogramelor și menținerea unei greutăți optime

Înlocuirea gustărilor sărate sau dulci (chips-uri, sărățele, biscuiți) cu unele alcătuite din legume verzi și morcovi înseamnă revenirea la o alimentație corectă și reducerea surplusului de kilograme care se acumulează ușor prin consumul dulciurilor și gustărilor excesiv de sărate procurate din comerț.

Sănătatea ochilor, a părului și a pielii

Este cunoscut și faptul că morcovii conțin și vitamina A, care în cantități optime, contribuie la sănătatea ochilor. De asemenea, despre aportul de vitamina A, alături de vitamina C, potasiu și carotenoizi pe care îi conțin morcovii se crede că ar contribui și la sănătatea tenului și a părului.

Reducerea colesterolului și reglarea nivelului de zahăr din sânge

Excesul de zahăr și grăsimi reprezintă una dintre cele mai comune cauze pentru bolile cardiace și alte complicații ale stării de sănătate care, nu de puține ori, sunt ireversibile. Așadar, doar menținerea unui echilibru nutrițional poate preveni bolile. Consumul de morcovi, alături de alte legume într-o dietă optimă, contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, dar și a tensiunii arteriale și a colesterolului.

Alte beneficii pentru sănătate și frumusețe includ și menținerea sănătății dinților, a sistemului digestiv și efectele antirid.

salată cu morcovi

Foto de Hermes Rivera via Unsplash

Morcovul ca ingredient de bază – ce poți prepara rapid și simplu?

Supa-cremă – vedeta prânzurilor sănătoase

Supa-cremă este sănătoasă, rapid și simplu de preparat. Dacă nu ai gătit supele în această manieră, aici găsești câteva sfaturi utile pentru a fi cât mai bună. Având ca ingredient principal morcovul, supa-cremă reprezintă un prânz nutritiv, la un cost foarte mic. Poți încerca rețetele testate deja de noi – cu lapte de cocos sau cu păstârnac.

Garnituri rapid de preparat

La cuptor, fierți, la abur sau sote – morcovii reprezintă o garnitură delicioasă și slab calorică. De asemenea, dacă vrei să încerci și o rețetă de chiftele vegetariene, ți-o recomandăm pe cea cu morcovi și cartofi – rețeta este aici:

Chifteluțe de morcovi și cartofi

Gustări sănătoase

În salate sau pur și simplu, porționați, morcovii reprezintă una dintre cele mai la îndemână gustări. Poți adăuga morcov ras în orice salată de legume, pentru culoare și savoare. Iar aici ai o rețetă de salată fancy cu morcovi:

Salată cu morcov, ceapă și dressing asiatic

Deserturi delicioase

Poți încerca rețetele noastre de tort de morcovi, aici – cu nuci și stafide sau pe rețeta cu nuci și caju. În plus, nu doar torturile cu morcovi sunt delicioase – îți propunem și checul acesta de morcovi.

Dacă tu gătești diferit morcovii, spune-ne și rețetele pe care le preferi!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *