Poate nu este leguma la care se gândește toată lumea cu drag. Dar merită să gătești sfeclă roșie mai des, pentru că poate fi foarte gustoasă și sănătoasă.
Cât de des gătești sfeclă roșie? Dacă răspunsul tău este „nu prea des”, atunci poate te convingem să te răzgândești. Știm, poate fi dificil de pregătit în bucătărie, pentru că poate face totul să arate ca o scenă a crimei din cauza sucului roșu. Și poate la prima degustare nu are cea mai grozavă aromă. Dar lucrurile se pot schimba atunci când înveți câteva trucuri șmechere legate de sfeclă.
Datorită unor experiențe grozave cu sfecla, am fost recent convertită la „cultul” ei. Și merită să te bucuri de ea mai des.
De ce să gătești sfeclă roșie
Aceste rădăcinoase au o aromă dulce de savurat. Dar sunt și foarte sănătoase, doldora de vitamina C, acid folic și potasiu. Există mai multe varietăți, însă probabil că tu o să gătești sfeclă roșie cel mai des.
Un alt argument pentru consumul des de sfeclă este conținutul scăzut de calorii, ceea ce înseamnă că sunt bune pentru diete, și conțin multe fibre, care ajută la digestie. De asemenea există și compuși și pigmenți care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea prestației în timpul exercițiilor fizice.
Înainte să gătești sfeclă roșie
Atunci când le alegi, ai grijă să aibă încă frunzele atașate, sau cel puțin o bucățică de tulpină. Pentru că tulpina menține sucul în interior până când le gătești. Pielița lor ar trebui să fie netedă și uscată, fără puncte întunecate sau moi. Ai grijă ca tulpina să fie încă verde – asta înseamnă că sunt încă proaspete. Le poți stoca în frigider timp de aproape o săptămână.
Cum să le gătești
După ce le speli și le cureți bine cu o perie, taie-le în bucăți și fierbe-le în apă sărată timp de aproape jumătate de oră, sau după ce au devenit mai fragede. Apoi stropește-le cu ulei de măsline, adaugă niște usturoi tocat și puțin suc de lămâie. O să vezi cât de diferită va fi aroma lor după acest pas!
Le poți mura și apoi folosi în salate. Dar există multe alte idei pentru cum să gătești sfeclă roșie. Le poți mărunți și apoi unge pe pâine, chiar să adaugi niște tahini, năut, ulei de măsline și lămâie.
Folosește sfecla roșie în tarte, clătite și brioșe. Adaugă rondele în sandvișuri. Orice ai alege, sfecla roșie este clar o decizie sănătoasă pentru tine.