Ghidul cuțitelor de bucătărie: ce tipuri nu trebuie să-ți lipsească

cuțite Imagine de Congerdesign via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Secretele succesului stau în detaliile mici așa cum bine știi, deci este important să ai grijă la lucrurile mărunte pentru a obține rezultate așa cum îți dorești. La fel se întâmplă și în cazul cuțitelor: fără ele și fără utilizarea lor corectă nu ai reuși să obții preparatele mult dorite, nu-i așa?

Un cuțit bun și de calitate va face mereu diferența și te va ajuta să faci treaba mai repede. Pentru că am mai vorbit în alte articole despre ustensile care nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie, îți prezentăm în continuare un mic ghid pentru cuțite.

Tipurile de cuțite care nu trebuie să lipsească din bucătărie

  • Cuțitul bucătarului este un cuțit cu o lamă de 15-30 cm, groasă. Acesta este folosit pentru tocare și feliere. Este tipul de cuțit pe care orice bucătar, fie el amator sau profesionist, trebuie să îl aibă la îndemână în bucătărie. Cuțitul bucătarului mai este cunoscut și sub denumirea de cuțit utilitar și este cel mai utilizat cuțit, indiferent de ingrediente.
  • Cuțitul santoku este versiunea japoneză a cuțitului bucătarului și este ideal pentru momentele în care vrei să prepari bunătăți asiatice din pește, carne sau legume. Diferența față de restul cuțitelor e dată de micile scobituri ovale aflate și de-o parte și de alta a lamei, aproape de margine. Acestea împiedică lipirea alimentelor de lamă și ajută la o tăiere mai eficientă.
  • Cuțitul de legume este folosit, așa cum sugerează chiar numele, pentru curățarea legumelor și îndepărtarea semințelor. Aceste cuțite sunt utilizate de regulă pentru tăierea fructelor și a legumelor mici, precum și pentru orice operațiuni de decojire. Asigură efectuarea unor sarcini mai delicate de tăiere pe care le necesită produsele alimentare mai mici.
  • Cuțitul pentru feliat are o lamă dreaptă sau curbată, netedă sau zimțată, subțire, lungă și flexibilă cu o lungime de aproximativ 20-35 cm. Acesta este folosit pentru obținerea fileurilor de carne sau pește. Deși nu este un instrument esențial pentru fiecare bucătărie, dacă gătești des carne atunci acest cuțit poate fi cu adevărat util.
  • Cuțitul pentru dezosat este folosit pentru dezosarea și îndepărtarea cărnii de pe oase. Acesta are o caracteristică unică și anume că este disponibil în grade diferite de flexibilitate. Dacă ai de pregătit o cantitate mare de carne și bucăți cu oase mari, atunci vei avea nevoie de o lamă mai rigidă. Dacă pregătești mai mult carne din bucăți delicate și oase mai complicat de curățat, atunci un cuțit de dezosare care este mai flexibil poate fi cea mai bună alegere pentru tine.
  • Cuțitul de pâine are o lamă lungă de 15-25 de cm, dreaptă, mereu zimțată, care taie pâinea fără să o rupă. Sunt destul de accesibile ca preț și de cele mai multe ori nu merită să cheltuiești mai mult pentru o calitate superioara, deoarece lamele nu pot fi ascuțite cu ușurință și cel mai probabil este nevoie de înlocuirea lor atunci când lama își pierde ascuțimea.
  • Satârul este folosit pentru tăierea articulațiilor sau a oaselor, dar și pentru tocat carnea de mici, de exemplu.
  • Cuțitul pentru roșii are lama ușor zimțată și este despicat în vârf pentru a apuca bucățile deja tăiate.

https://www.youtube.com/watch?v=qVrwvHRkVec

Depozitarea, păstrarea și întreținerea

Atunci când vrei să păstrezi un cuțit cât mai mult timp trebuie să ai în vedere trei lucruri importante: curățarea lui, păstrarea (sau depozitarea) și ascuțirea.

  • Spălarea cuțitelor se face numai manual, cu apă și detergent de vase, iar uscarea se face cu ajutorul unui prosop.
  • Cuțitele nu se lasă niciodată la înmuiat pentru că atunci crește riscul de ruginirea a lamei.
  • Recomandarea în cazul cuțitelor este ca acestea să fie ascuțite la fiecare 5 utilizări, nu doar atunci când nu mai taie bine.
  • Locul de depozitare ideal este un stativ din lemn. Dacă păstrezi cuțitele într-un sertar, alături de alte ustensile, atunci trebuie să știi că acest lucru nu face decât să ducă la deteriorarea mai rapidă a tăișului.
  • Un truc pentru stocarea mai multor cuțite fără a lua prea mult din spațiu din bucătărie este un suport magnetic de cuțite.
  • Se recomandă împachetarea cuțitelor în foaia de ziar pentru depozitarea pe termen lung deoarece substanțele chimice din cerneală previn ruginirea.
  • Cea mai sigură metodă de testare a ascuțimii unui cuțit este tăierea unei roșii coapte. Un cuțit bine ascuțit o va felia ușor, fără a fi nevoie de multă presiune.

Nu ezita să apelezi la ustensile de calitate atunci când îți utilezi bucătăria. Sfatul nostru este să cumperi doar strictul necesar, dar să nu faci rabat de la calitate, pentru că instrumentele de bucătărie nu sunt obiecte care necesită o înlocuire rapidă, deci dacă le întreții corect, le poți folosi toată viața.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *