Greșeli de evitat atunci când vopsești ouă de Paște

ouă Imagine de Alexas_Fotos via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Te-ai gândit deja la meniul pentru masa de Paște? Este o perioadă aglomerată, cel mai probabil ai multe pe cap, dar nu trebuie să te grăbești: fă totul în liniște și cu siguranță îți vor ieși lucrurile așa cum îți dorești și le vei termina la timp pe toate.

Pentru că ouăle sunt destul de importante pe masa de Paște, de-a lungul timpului s-au dezvoltat adevărate ritualuri de vopsire și încondeiere. Ca să îți iasă totul ca la carte, îți reamintim câteva lucruri pe care trebuie să le eviți atunci când te apuci de vopsitul ouălor:

1. Nu este indicat să fierbi prea multe ouă în același timp și nici să le fierbi imediat după ce le-ai scos de la frigider. În ambele cazuri crește riscul ca ele să se spargă, de aceea încearcă să folosești o oală mare, încăpătoare și să pui ouăle într-un singur strat.

2. Nu folosi ouă prea proaspete pentru vopsit. Acestea se decojesc mult mai greu. Recomandarea este să cumperi ouăle pentru vopsit cu o săptămână înainte de Paște. Ca să le cureți mai ușor, după ce le scoți din apa fiartă, le poți pune într-un vas cu gheață pentru câteva minute.

3. Ai mare grijă să nu pătezi tot ce ai prin preajmă cu vopseaua de ouă. Astfel de pete nu se mai șterg, așa că acoperă mobila cu un prosop mai vechi sau chiar o față de masă de unică folosință sau cu una pe care nu o mai folosești.

ouă vopsite

Imagine de Hans Braxmeier via Pixabay

4. Nu uita de oțet atunci când vopsești ouăle. Acesta face ca vopseaua să se prindă mai bine pe coaja oului, deci adaugă cantitatea de oțet care este menționată pe ambalajul vopselei pentru a obține culoarea frumoasă pe care ți-o dorești.

5. Nu încerca să combini tu două culori diferite. De cele mai multe ori rezultă o culoare dubioasă, nu tocmai frumoasă.

Înainte de a te apuca să le vopsești, este recomandat să speli și să degresezi ouăle, apoi să le fierbi la foc mic. Atunci când le vopsești este indicat ca acestea să fie calde, prin urmare cel mai bine este să le păstrezi în apă caldă.

Respectă mereu instrucțiunile producătorilor de vopsea și, împreună cu recomandările de mai sus, vei obține cele mai frumoase ouă vopsite.

Dacă nu vrei să folosești vopsea din magazine, atunci poți opta pentru nuanțe naturale:

Cum să vopsești ouăle de Paști folosind culori naturale

Care sunt regulile de ciocnire

Regulile ciocnitului ouălor pot varia de la zonă la zonă și acest obicei este permis după slujba de Înviere a Mântuitorului în noaptea Paștelui și până la Înălțarea Sa la cer. Întotdeauna va ciocni primul ou cel mai în vârstă bărbat de la masă. În prima zi de Paște se ciocnesc ouăle în vârf, a doua zi vârf cu dos, iar apoi dos cu dos.

Care este semnificația oului de Paște

ouă roșii

Imagine de Annca via Pixabay

Încă dinainte de nașterea lui Hristos exista obiceiul ca oul să fie dăruit, el simbolizând fecunditate, echilibru, viaţă şi reînnoirea naturii, iar obiceiul vopsirii oului a fost întâlnit pentru prima dată la chinezi, cu aproximativ 2000 înainte de Hristos.

Mai apoi, în multe dintre mormintele creștinilor au fost descoperite și coji de ouă, mai ales la egipteni unde oul este simbolul lumii și al eternității.

Oul roșu a devenit simbol al creației și al învierii. Legenda spune că Maria Magdalena s-a înfățișat împăratului Tiberiu cu un ou roșu și i-a spus “Hristos a Înviat”, iar acesta se pare că este și motivul introducerii ouălor roșii în tradiția de Paște. Culoarea roşie însemnă Sângele curs de pe Cruce al lui Hristos pentru noi şi pentru mântuire, dar şi simbolul văzut al învierii morţilor. Ciocnirea ouălor simbolizează sacrificiul lui Hristos.

Chiar dacă anul acesta nu ne vedem cu cei dragi din cauza pandemiei cu noul coronavirus, este posibil să înțelegem mai bine latura spirituală a acestei sărbători:

Sărbătorile Pascale în izolare. Ce lecție avem de învățat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *